Artiklar

Senaste artiklarna

Sri Lanka - del 3 av 3

Detta är tredje och sista delen av vår resa till Sri Lanka där vi hade Chanaka Udaya som guide. I denna del har vi förflyttat oss från Adams peak och åkt nordöst till Nuwara Eliya.

Sri Lanka - del 2 av 3

Andra delen av vår resa till Sri Lanka, där vi besöker Runakanda, Adams Peak m.m.

Sri Lanka - del 1 av 3

Efter närmare ett års planering var det äntligen dags för mig och min sambo Frida att resa utomlands och herpa igen. Vi hade bestämt oss för Asien och Sri Lanka, mycket tack vare dess vackra natur och spännande arter. Vi hade dessutom fått kontakt med Udaya Chanaka som skulle vara vår guide under 15 dagar och hjälpa oss att hitta diverse herptiler.

Fältherp i Tyskland med SmHF

Tyskland ligger inte långt bort och natur och fauna påminner i många fall om vår. Men det finns mer att se än i Sverige och vissa av våra ovanliga arter är betydligt vanligare.

Japansk jättesalamander - Ett möte med flodens drake

En livslång dröm gick i uppfyllelse när jag äntligen fick se den Japanska jättesalamandern.

"All Inclusive" Herpetologi på Rhodos

En semestervecka med famlij på ön Rhodos, med inslag av herpetologi. En kombination av drinkar vid poolen och herpetologi i närområdet.

Costa Rica - del 2 av 2

Efter alla herpetologiska utflykter i La Fortuna och Talamanca som gick att läsa i del 1 var vi nu framme i Sarapiqui som ligger i nordöstra delen av Costa Rica.

Costa Rica - Del 1 av 2

Costa Rica är ett av världens mest artrika länder med över 500.000 olika arter av djur och växter. Landets regering är mån om naturen där över 25% är skyddade områden såsom naturreservat m.m. En av fördelarna med resmålet är att det är relativt lätt att ta sig runt i landet med t.ex. shuttle bus.

Fågelspindlar: En förenklad guide till bottensubstrat och inredning.

En simpel guide om bottensubstrat och inredning till fågelspindlar. Riktar sig mestadels till nybörjare.

Rhodos herptiler

En resa till den grekiska ön Rhodos under 2017 där vi hittade ett flertal olika herptilarter

Bönsyrsor i terrarium

En artikel om hållande av bönsyrsor i terrarium

Beskrivning och ekologi för Diamantpyton (Morelia spilota spilota), en litteraturstudie.

Diamantpyton (Morelia spilota spilota) är en medium till stor, relativt slank underart av Australiens Morelia spilota ssp.

En nybörjares fältherp i Vietnam

Under 2016/2017 besökte vi Phu Quoc, en ö i södra Vietnam där vi passade på att fältherpa och såg ett flertal arter av grodor, paddor och ödlor.

Kuba 2015

Att hitta reptiler och groddjur i naturen är något som jag i unga dagar spenderade väldigt mycket tid på och är ett intresse som jag nu under senare år börjat återväcka.

Vetenskapliga namn

Håller man på med kräldjur, groddjur eller andra terrariedjur så har man med största sannolikhet stött på vetenskapliga namn väldigt ofta.

Golfbanor - ett hot mot den biologiska mångfalden, eller inte?

Nackareservatet beläget söder om Stockholm, ett känt friluftsområde var då jag växte upp ett paradis för alla naturintresserade.

Stockholms gröna grodor

Den ätliga grodan vilken jag kommer att beröra i denna artikel anses som en hybridform mellan de två när-stående arterna; gölgroda och sjögroda.

Övervintring av terrariedjur

Metodiken att övervintra terrariedjur har inte förändrats mycket i sak sedan jag första gången skrev om ämnet på sjuttiotalet.

Inventering av långbensgroda

Vi har flera olika groddjur i Sverige och många av dem är hotade. En viktigt del i processen för att kunna skydda våra djur är att veta hur många som faktiskt finns och se om bestånd minskar eller ökar.

En säker metod att tvångsmata giftiga ormar och dess ursprung

Mina bästa och gamla vänner tjatar i bästa välmening ofta på mig när vi talas vid om att jag "måste claima mina uppfinningar"

8 Dagar på Balkan - Del 2

Fortsättningen på artikeln "8 dagar på Balkan".

8 Dagar på Balkan - Del 1

Någon gång i början av vårvintern år 2009, en kall och snöig dag träffades undertecknad, Alexander Westerström och min gamle vapenbroder från tidigare lyckade resor Miqe Erikzén.

Några naturvandringar våren 2010 och mitt möte med ängens gröna kejsarinna.

År 2011 närmar sig obevekligt sitt slut och i skrivande stund är vårt land infruset sedan månader. Det är kallt och mörkt och jag likt er alla längtar efter varmare tider.

Prekambrium Park

Någonstans i Sverige bor en gammal god vän till mig som önskar vara anonym...

Graalen hittad

Alexander Westerström och undertecknad har under hela våren 2010 haft nöjet att när väderlek och ledighet gett oss möjlighet inventera främst huggorm (Vipera berus L.) i Stockholms omgivningar.

Huggormssnoken- en "vattensnok" i natur och terrarium.

Huggormssnoken (Natrix maura L) är en av Europas tre natriciner (vattensnokar) av släktet Natrix dit vår egen vanliga snok ( Natrix n, natrix L.) tillhör.

Predator-induced plasticity in anuran larvae

Review om fenotypisk plasticitet i form av inducerat försvar hos grodyngel.

Skapa frigolitbakgrund

För den nyfikne kommer här en liten guide om hur jag brukar tillverka frigolit-bakgrunder.

Uppfödning av pilgiftsgrodor

Den som lägger ner energi och omtanke för sina grodor kommer förr eller senare hitta ägg.

Correlation between DOC, water temperature and growth rate of Rana temporaria in northern Sweden

Ett kortare forskningsprojekt om vanlig grodas tillväxthastighet i varierande vatten.

Vetenskapen bakom de vetenskapliga namnen

Är begreppet "latinska namn" på växternas och djurens vetenskapligt satta namn inom biologin verkligen en korrekt term att använda? Vad säger egentligen terminologin, taxonomin, systematiken och nomenklaturen om namnen på växter och djur inom biologin? Hur skriver man om en enskild individ avviker i utseendet? Hur får djuren och växterna sina vetenskapliga namn?

Hoppstjärtar

De finns mitt ibland oss, hela tiden var vi än befinner oss. Dessa små urinsekter tillhör de fåtal som lyckats erövra alla världens kontinenter, inklusive Antarktis.

Att könsbestämma theraphosider

Det finns flera sätt att könsbestämma theraphosider (Fågelspindlar) och nedan följer ett par sätt som vanligen används, samt en hypotes.

Malmö tropikmässa 2014

Den 31:a maj begav vi på Terrariedjur.se oss ner till Malmö's Tropikmässa. Mässan hölls i lokalen kallad Slagthuset inte långt ifrån Malmö centralstation.

Munröta

Munröta, eller stomatit, är en vanlig förekommande inflammation i munhålan hos de flesta reptiler. Ordet "stomatit" betyder inflammation i munnen och drabbar munnens mjukdelar såsom kinder, läppar, tunga, tandkött och gom.

Sandödla

Sandödlan (Lacerta agilis L.) är den mest hotade ödlan i Sverige och förekommer främst i de sydligaste delarna av landet, men har ett stort utbredningsområde i övriga Europa och Asien.

Ormkvalster

Parasitiska kvalster, små plågodjur som förekommer i olika form hos alla djurgrupper, något de flesta som ofta är i närheten av djur förr eller senare kommer att stöta på.

Hur man odlar Zophobas morio

Zophobas morio är en skalbagge vars larv är väldigt vanlig som foder till reptiler. Som larv blir den ungefär 5cm stor, men bara hälften så lång efter att den blivit skalbagge. Zophobas morio härstammar från central- och sydamerika.

Intervju med veterinär Liv Gottschalk Karlsson

Terrariedjur.se intervjuade veterinär Liv Gottschalk Karlsson för att få svar på hur det är att jobba som veterinär och vad man själv kan göra för att minimera risken för att ens djur blir sjuka.

Bekanta dig med L80

Denna artikel tar upp L80 och de föreskrifter som huvudsakligen berör reptiler och groddjur.

Ormfobi

Det är inte alla som tycker om ormar eller reptiler. Men i vissa fall är det så illa att en fobi uppstår som kan påverka vardagen hos personen. Mycket baseras såklart på okunskap, skrönor och myter.

Kylningsmetoder - Hur man lyckas hålla salamandrar i varma bostäder

Salamandrars temperaturkrav är kanske det som är svårast att tillgodose när man bor i en lägenhet eller hus utan källare eller liknande svalt utrymme.

SmHF och Terrariedjur.se besöker Tropikariet

Den 23:e november besökte Terrariedjur.se tillsammans med SmHF Tropikariet i Helsingborg.

Ny taxonomi för kungssnoken

På förekommen anledning tänkte jag beskriva den nya taxonomiska indelningen av den art som tidigare bara hette kungssnok (common kingsnake), Lampropeltis getula.

Boxarnyllet - min första orm

Den här berättelsen är från tiden runt 1970, minns inte exakt, men jag minns att det var april månad när jag fick telefonsamtalet från Gröndals Zoo. De hade fått in en orm, en stor råttsnok, var jag intresserad? De ville ha 185 kr för ormen.

Aj, jag blev biten

Detta är en sann historia om en liten incident tidigt i september månad 1967 involverande en vanlig huggorm och en då 12-årig sjundeklassare (det vill säga jag) i Hässelby Gårdsskolan, Stockholm västerort.

Vårbad efter snok

En solig dag i mitten av april 1972, var jag ute för att leta nyvakna snokar. Jag kände till en övervintringslokal på en sluttning mot söder vid Bornsjön mellan Stockholm och Södertälje och jag hade tagit mig dit per cykel. Det visade sig att jag var sent ute.

Expo syd 2013

Vi på terrariedjur.se besökte tropikmässan Expo syd i Kristianstad som anordnades av tropikföreningen Amazonas. Det fanns mängder med olika reptiler och andra terrariedjur, samt tillbehör i alla dess former. Vi passade även på att intervjua lite besökare för att höra vad de tyckte om mässan och ifall de gjorde några bra köp.

En berättelse från "förbudstiden"

I januari 1970 infördes förbud mot import av reptiler i Sverige. Förbudet kom som en chock för alla reptilintresserade. Inte blev det bättre av att man hävdade risken för överföring av salmonellasmitta från reptiler till människor som orsak till importförbudet, något som aldrig varit ett problem och som heller aldrig gått att belägga.

Puffaddrar, anekdoter ifrån 70-talet

Jag hade fem puffaddrar (Bitis arietans), varav två var veritabla monster, en strax över 8 kg och den andra runt 6 kg. Den största var en riktig skönhet från Sydafrika, svart, knallgul, vit och nougatbrun, med en skalle stor som min handflata.

Torvluddsdjävulen

Det var en helsikes het sommardag någon gång i juli månad 1978. Jag skulle rengöra mitt stora pytonterrarium som just då beboddes av ett par tigerpyton på 3,5 m och en något längre men smalare nätpyton.

Tigerpytonbett, en anekdot från slutet av 70-talet

I mitten av 70-talet köpte jag några ormar av en kille i Alvik i Stockholms västra delar. Det var ett par drygt ett år gamla svartsvansade tigerpyton (Python molurus bivittatus) runt 160 cm långa, en vuxen kungspyton och en stor Boa constrictor, nära tre meter.

Huggorm, Vipera berus berus

Nu är sommaren här och så också alla härliga svenska herptiler i vår natur. Även om de flesta aldrig ens får se en herptil i det vilda finns det stor chans att någon gång stöta på en. På senare tid har jag fått några frågor angående huggormar. Hur går man till väga om man skulle springa på en huggorm? Vad händer och vad ska man göra om man blir biten?

Malmö tropikmässa 2013

Den 25e maj fanns vi på plats hos Malmö tropikmässa som anordnades i slagthuset. Det var trevligt att få träffa några av medlemmar på sidan och prata reptiler. Det fanns gott om ödlor, spindlar, amfibier och terrarieutrustning.

Alba Expo 2013

Tropikföreningen Alba anordnade den 13 april en terrariemässa i Norrköping. Utställare var där väldigt tidigt för att ställa iordning sina djur och tillbehör. Klockan 12 öppnades portarna för besökare och det dröjde inte länge förrän lokalen var full av nyfikna terrarieintresserade människor.

Bättre bild & ljud

Vi har en ny kamera som kan filma större format med bättre färger. Det är en Canon legria HF G10 som ger bättre resultat jämfört mot den gamla legra FS 200 modellen.

Malmö tropikmässa 3/11

Denna gången hade vi på terrariedjur.se inget bord heller, utan det blev enbart att kolla runt och köpa. Det var mindre än t.ex. Expo syd, men samtidigt var det rätt skönt att slippa trängas bland för mycket folk. Utbudet på mässan var rätt så varierande. Till skillnad från att enbart se en massa majsormar och leopardgecko så var det väldigt varierande med arter.

Expo Stockholm 2012

Trots att lokalerna inte var stora var det många som besökte Stockholms Expo. Det var många medlemmar från terrariedjur.se som både ställde ut och var där för att titta och handla.

Expo syd 2012

I helgen den 25 augusti 2012 besökte vi på terrariedjur.se reptilmässan expo syd i Kristianstad. Besättningen bestod utav anders, Flouken, Fridelisan och Pakwa. Det största problemet vi stötte på var hur vi skulle få upp våran banderoll ovanför vårat bord. Efter en massa knep & knåp med silvertejp så var det hela löst!

Uppfödare av ögonfransgeckos

Ögonfransgeckon, Rhacodactylus ciliatus, är en trädlevande gecko ifrån Nya Kaledonien som har blivit väldigt populär i terrariehobbyn. Länge antogs arten vara utdöd men återfanns 1994. Nu har arten återhämtat sig och finns gott om både i det vilda och i hobbyn. Terrariedjur.se har intervjuat Mikaela Olin Högel som på fritiden föder upp ögonsfransgeckos.

Vad betyder 1.2.0 Artnamn?

Du kanske har sett att många använder sig utav siffror framför artnamn på de arter de har. Detta system är väldigt smart och enkelt så fort man lärt sig det, men för någon som är nybörjare kan det vara svårt att veta vad som menas.

WSHH Reptilmässa i Lidköping

Den 30/6 2012 besökte vi WSHH Reptilmässan i Lidköping. Det var en helt okej mässa, mycket kunniga och trevliga personer fanns på plats. Det fanns mängder med terrarie-tillbehör, och ett väldigt stort utbud av spindlar och insekter.

Hur började det hela?

Någonsin undrat hur terrariedjur.se skapades? I denna artikeln får du svar på alla de vanligaste frågorna jag fått, och hur allt började. Det är alltid svårt att veta var man ska börja. Man blir väldigt lätt överexalterad när man ska prata om något man verkligen brinner för, men lättast är nog att börja helt från början...

Statistik

Antal artiklar: 63
Antal visningar totalt: 404053