Hur man odlar Zophobas morio

Hur man odlar Zophobas morio

Av joel

Zophobas morio är en skalbagge vars larv är väldigt vanlig som foder till reptiler. Som larv blir den ungefär 5cm stor, men bara hälften så lång efter att den blivit skalbagge. Zophobas morio härstammar från central- och sydamerika.
Det är relativt feta maskar och bör därför inte användas som basföda till reptiler, men det är samtidigt ett bättre foder än vanlig mjölmask (Tenebrio molitor) då vanlig mjölmask innehåller mer kitin som kan vara svårsmält för somliga reptiler.

Nedan är en guide om hur odling utav Zophobas morio sker på ett mycket enkelt sätt.

Först och främst behöver du ett stort antal mindre burkar.
Om du har möjlighet så skaffa denna sortens burkar. De finns att köpa på denna tyska sida.
De tar inte alls lika mycket plats som tex pizzasalladsburkar.

För att Zophobas morio ska förpuppas så behövs de läggas en och en. Därav krävs det många burkar om man ska få igång en ordentlig odling.

Ställ dom mörkt och se till att det inte är för varmt - max 30 grader. Har man det varmare så torkar de lätt ut och dör.

Efter att de legat i burkarna i cirka 1 - 1,5 vecka så förpuppar dom sig.

När de förpuppats så flyttas pupporna över till en odlingslåda.

Odlingslådan består egentligen av två lådor som sätts i varandra. En för baggarna och en för larverna. I den översta lådan går alla baggar. Dom har äggkartonger med havregryn och egengjord mix i varje "hål" i kartongerna. Baggarna gillar även att lägga äggen där i. Botten är borttagen och där sitter istället ett rostfritt nät så att alla larver kan komma igenom ner till lådan under.

Den understa lådan är till för alla larver. Där läggs ett lager av havregryn eller en egen fodermix.

Pupporna kläcks till imago(fullvuxen bagge) efter ca 1,5 vecka. Man kommer behöva ganska många baggar om man ska kunna producera den mängd som krävs för att kunna mata cirka 10-20 ödlor. Baggarna äter ju självklart av havregrynen och mixen som ligger på äggkartongerna och lite i botten. Utöver det får de endast riven morot och en skål med vattenkristaller vilket de gillar skarpt!

Varje hona kommer lägga många ägg under sin livstid. Med en kultur på ca 4-500 baggar blir det flera tusen små maskar efter en vecka!

Viktigt att tänka på är att dom små larverna lätt torkar ut. Har man inte möjlighet att ge dom färsk mat som tex potatis eller morot så är det viktigt med ett fuktigt papper eller disktrasa.

De gillar speciellt potatis då dom brukar äta sig in och gröpa ur allt innehåll så att det enbart blir ett skal kvar.

En gång i månaden byter man ut allt i "larvlådan" och fyller på med nytt fräscht bottensubstrat.

Sen tar det några månader inna larverna vuxit på sig tillräckligt för att matas med. När odligen tagit sig ordentligt kommer man ha larver i alla storlekar att använda.

Artikel skriven av: JTGeckos
Publicerades 2014-04-14
Visningar: 20518st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar