Ormfobi

Ormfobi

Av Anders Larsson

Det är inte alla som tycker om ormar eller reptiler. Men i vissa fall är det så illa att en fobi uppstår som kan påverka vardagen hos personen. Mycket baseras såklart på okunskap, skrönor och myter.

För att ta reda på lite om hur en ormfobi uppstår och hur en behandling sker har vi intervjuat Niklas Laninge som studerar till psykolog på Stockholms universitet och driver utbildningssajten Dailybitsof.

Varför är människor rädda för ormar?
Finns lite olika teorier, men en vanlig anledning är att man varit med om en läskig incident med en orm. Det kan handla om att man sett en orm och blivit rädd eller sett en vän som blev skrämd av en orm. Dels så finns det ju också med oss att vara lite rädda för ormar, det har ju varit bra rent evolutionärt att hålla sig borta från ormar. En annan sak som man ofta stöter på är att personen haft en förälder, syskon eller vän som varit rädd för ormar. Personen i fråga har sedan lärt sig sin rädsla från denne.

Hur vanligt är det med ormfobi?
Svårt att säga. Jag har sett siffror på att 11 procent någon gång skulle drabbas av en specifik fobi. Vidare har jag sett siffror på att ca 5,7 % drabbas av en fobi för någon typ av djur. Orm tillhör förstås denna grupp men så även spindel, hund, kackerlacka som är de vanligaste.

Är det vanligt att folk med ormfobi har andra fobier?
Inte jättevanligt, har som sagt inga siffror. Däremot kan man ibland se att personer med en specifik fobi drabbas av annat lidande så som depression eller ångest som en följd av de begränsningar som ens fobi skapar. Personer med ormfobi är väldigt bra på att generalisera sin rädsla så att den även kan handla om maskar och annat som krälar.

Hur går man tillväga för att bota ormfobi?
Standardförfarandet är idag en så kallad ensessionsbehandling. I denna så låter man klienten successivt närma sig ormen. I slutet av behandlingen (ca 3 timmar) har man kommit så långt att klienten kan hålla i ormen utan att få ett enormt ångestpåslag.

Finns det någon vanlig fördom som folk med ormfobi har?
Många föreställningar om att ormar skulle vara slemmiga och att de rör sig läskigt. Vissa tror att de ska bli så rädda att de dör och det förekommer även föreställningar om att ormen skulle döda dem.

Hur lång tid brukar en behandling ta, och hur lång tid tar det att bota fobin?
Väldigt snabbt som sagt, man ses några gånger och kartlägger problemet och kör sedan en ensessionsbehandling, that's it. Dock är det extremt viktigt att klienten fortsätter att träna på att vara nära sådant som han eller hon tyckte var läskigt. Börjar klienten åter igen att undvika bilder på ormar, gå omvägar för att han tror att det finns orm på specifika platser och dyl. så kan fobin komma tillbaka. Det är just själva undvikandet som gör att en rädsla eskalerar till en fobi.

Artikel skriven av: anders
Publicerades 2014-01-29
Visningar: 8471st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar