Uppfödare av ögonfransgeckos

Uppfödare av ögonfransgeckos

Av Anders Larsson

Ögonfransgeckon, Rhacodactylus ciliatus, är en trädlevande gecko ifrån Nya Kaledonien som har blivit väldigt populär i terrariehobbyn. Länge antogs arten vara utdöd men återfanns igen 1994.
Nu har arten återhämtat sig och finns gott om både i det vilda och i hobbyn.
Terrariedjur.se har intervjuat Mikaela Olin Högel (Mikachu) som på fritiden föder upp ögonsfransgeckos. Hon har haft djur sen innan hon ens var född och har idag ett flertal arter.

Hur kommer det sig att du har fastnat för just ögonfransgeckos?

Ögonfransgeckos var mina första egna avelsdjur. Innan har jag bara hjälp mamma och hennes katt och hunduppfödning, så bara det var jättespännande för mig! När jag sedan lärde känna arten så blev jag helt fast! De är billiga i drift då de varken kräver UV ljus eller extra värme och 100g CGD, ett enkelt pulverfoder som blandas med vatten, räcker till alla mina geckos i flera månader!

I skolan så kan det bli väldigt mycket plugg och då är det också skönt att det inte tar så lång tid att göra iordning allt till geckon och att jag kan ta ut dom utan att de blir störda eftersom dom är nattaktiva, och det är oftast på kvällarna som jag har tid att umgås lite mera med dom.

De har ett jättefint och stadigt temperament även om det kan skilja sig mycket från individ till individ. Ögonfransar blir också lätt handvana och har jättestor variation i personligheter vilket gör dom så.. Personliga. De är aktiva men inte så mycket att dom blir jobbiga att hantera och oftast blir de mycket lugnare när de kommer utanför terrariet - om de är handvana. Själv så älskar jag också att ha terrarier med mycket växter och regnskogsinslag vilket matchar ciliatusen perfekt! Med mycket plantor och gömställen så håller sig geckon lugn, även om några av mina brukar ta sig till terrariedörrarna när jag öppnar där. Ögonfransgeckon passar helt enkelt min personlighet, studentliv och livsstil!

Hur många geckos har du just nu?

Jag har just nu 10 ögonfransar hemma.

När skaffade du dig din första gecko?

De första dagarna i Januari månad 2011 kom mitt första ögonfransgeckopar hem till mig. Honan var redan dräktig när hon kom till mig och de första äggen kom bara några dagar efter flytten. Tur att jag var ordentligt påläst om arten, avel och äggkläckning innan jag köpte dom! Det var spännande med nya ödlor i rummet och paret var jättemysigt! De var handvana och matgalna när de kom till mig så det var också roligt att jag kunde hantera geckosarna och studera dom på handen. På dessa har jag kläckt fram åtta juveniler och hoppas att de kommer att få flera fina avkommor!

Vad behöver man när man skaffar sig en ögonfransgecko?

Förutom grundfakta som att de är klättrande geckos utan ögonlock som lever subtropiskt, att hanar inte ska vara tillsammans osv så bör man vara medveten om att ifall de tappar svansen så växer den inte ut igen! Jag har sett några som säljer sina ögonfransgeckos pga att de tappat svanen. Men jag anser inte att de är mindre gecko för det! Annat som jag brukar påpeka till nya ögonfransägare är att dom tycker om att jaga syrsor och larver, slicka i sig ananas och mangosaft, så ge dom gärna nått annat än bara CGD, även om allt de behöver finns däri.

Tänk också på att ögonfransgeckos, precis som en hund, gnagare, groda eller annat, kan behöva gå till veterinären. En av mina honor fick någon typ av värpnöd och kunde inte få ut det ena ägget under hennes första kull ägg. Det kostade mig närmare 2 000kr att få henne undersökt, röntgad och att ge henne en injektion Partoxin, syntetisk oxitocin, som fungerar som kalklösning men mycket bättre. Detta är ett värkstimulerande medel och det fungerade jättebra! Ägget kom ut och efter det har hon inte haft några problem alls att få ut resterande ägg.

Har du några tips till de som planerar att skaffa en ögonfransgecko?

Läs på ordentligt innan du köper en ögonfrans! Unga djur tappar inte svansen lika lätt som äldre, vuxna djur kan släppa svansen under transporten hem till dig. Köp också ett ordentligt lager med mat innan du får hem din nya kompis, det kan ta tid att beställa hem CGD och du vill ju inte att han eller hon ska gå hungrig.

Det sista är; köp friska djur som har uppfödarbevis och helst från privatuppfödare! Djuraffärer som säljer ögonfransgeckos är dyrare än från privatpersoner och de har, som jag erfarit när jag har frågat, ingen koll på vad det har varit för föräldradjur eller hur dessa ser ut. Men om de inte ska avlas på, utan bara hållas som trevliga terrariedjur så är det enda viktiga att de är snälla och friska ögonfrasgeckos.

Artikel skriven av: anders
Publicerades 2012-07-11
Visningar: 12390st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar