Fågelspindlar: En förenklad guide till bottensubstrat och inredning.

Fågelspindlar: En förenklad guide till bottensubstrat och inredning.

Av Ella Lundberg

 

Fågelspindlar har länge funnits i hobbyn och har blivit mer och mer populära under åren.  
Under dessa år har flera olika typer av bottensubstrat testats av hobbyentusiaster. Denna guide går igenom de vanligaste bottensubstraten på marknaden och vilket man bör använda baserat på vilken typ av spindel man har.

1000104_1001342_jzgozjhbusrrxqtwomkc.jpg
0.1 - G.pulchripes Foto:Ella Lundberg


Till att börja med kan vi gå igenom de substrat som inte rekommenderas. Jag kommer inte att gå igenom nackdelarna med att ha dessa som substrat utan endast nämna några exempel som jag tyvärr själv sett inom hobbyn. Torkat majs (Corn cob), Grus, Sand, Tidningspapper, Alspån/Sågspån, Bark (endast), Gödslad jord.

1000104_1001342_brljtmnxckqxtrxwukyk.jpg
0.1 - G.porteri Foto: Ella Lundberg

 

Nu till de bottensubstrat som är de mest "framgångsrika" och vanligaste inom hobbyn

Det finns två substrat som mer eller mindre alltid rekommenderas och det är torv och coconut husk/plantation soil(Exoterra).
Vissa påstår att coconut husk inte ska vara bra för fågelspindlar men det fungerar utmärkt om det är varianten som är mer finfördelad och som oftast heter något med "soil" i namnet. (Exempelvis Exo-terra plantation soil). Det enda negativa med denna typ av substrat är att det torkar ut ganska fort om man jämför med torv.

Det finns alternativ som du kan dekorera med i mindre mängder:
- Sphagnum mossa hjälper till att bidra till en högre luftfuktighet då det håller fukt. (Rekommenderar inte exoterras då den lätt möglar).
- Coconut husk (bitar).
- Terrariebark.
- Löv.

För arter som kräver mer fukt än andra fungerar det toppen att även tillsätta en mängd vermiculite till substratet. Det bidrar till att öka fuktigheten både i substratet och luften i terrariet.
Med vermiculite går det också blanda ner lite finkornig sand för att göra substratet mer kompakt.

Riktiga växter klarar sig inte alltid tillsammans med en spindel som nätar mycket, så i dessa fall kan man använda sig av plastväxter.
I regel håller sig de flesta fågelspindlarna gömda under dagen, då de är nattaktiva. Därför är det alltid viktigt att erbjuda ett eller flera gömställen beroende på art.

OBS - Nyckeln till luftfuktighet är inte blött substrat utan ventilation och rätt mängd spray med vatten!

1000104_1001342_wiryeqeguggnpbpedskf.jpg
0.1 - G.pulchra Foto: Ella Lundberg

Inredning

När man talar om inredning till fågelspindlar brukar arten spela den största rollen då livsmiljön kan skilja sig drastiskt mellan arterna. 
Man kan gå in djupare på beskrivningar men i denna guide hålls det väldigt förenklat. 
I grova drag kan man dela upp arterna i 4 nedanstående kategorier:
Arboreal - Trädlevande arter.
Terrestrial - Marklevande arter.
Opportunistic burrower - Vanligen marklevande men kan gräva.
Fossorial/Obligate burrower - Grävande arter.

 

På exempelarter som nämns längre ner kommer det innan artnamnet stå (NW) eller (OW).
NW står för New world, alltså nya världen (Nord- och Sydamerika). 
OW står för Old world, alltså gamla världen (Afrika, Asien).
Nya världens spindlar är mer lättsamma än gamla världens fågelspindlar. Nya världens fågelspindlar försvarar sig genom att sparka brännhår medan gamla världens fågelspindlar gärna håller sin mark och försvarar sig genom att bitas. Gamla världens spindlar har därför ofta ett mer potent gift än nya världens fågelspindlar. Ett bett från en spindel från nya världen ger oftast en lokal svullnad medan ett bett från en art av gamla världen kan ge kramper, illamående och yrsel som ibland kan hålla i veckor.

Jag kommer inte gå vidare in på någon storleksguide, MEN jag brukar tänka att terrariet börjar bli för litet när spindeln utgör 1/6 av markytan.

Vill du plocka hem inredning ifrån naturen så se till att du inte får med dig myror. Plocka inte inredning nära områden där folk bor då vissa använder insektsdödande medel i sina trädgårdar och det fungerar även på spindlar.

1000104_1001342_jlxwtcjamccxxoiduziu.jpg
0.0.1 C.versicolor  Foto:Ella Lundberg


Arboreals - Trädlevande

När du inreder till din trädlevande fågelspindel är ett högre terrarium något du ska välja. Många trädlevande arter ankrar sina nät i växter eller grenar så det är något som du vill underlätta för din spindel.
Du kan använda en limpistol för att fästa ett korkbarksrör eller en korkbarksbit mot en vägg i terrariet. Plastväxter går också bra att använda. Riktiga växter fungerar även det, men risken finns att fågelspindeln kommer att näta upp hela plantan så att växten antingen dör eller inte får växa som den ska. 
Bottensubstrat för dessa typer av spindlar är inte det viktigaste då de inte kommer att gräva ner sig, men det är ändå något som är obligatoriskt för att hålla ett bra klimat i terrariet.
Glöm inte vattenskålen! 

Exempel på trädlevande fågelspindlar:
(NW) Caribena versicolor - Svårighetsgrad: Perfekt för nybörjare.
(NW) Psalmopoeus irminia - Svårighetsgrad: Medel.
(OW) Poecilotheria ornata - Svårighetsgrad: Avancerad.

1000104_1001342_dxaabppxdwsykoxsvetm.jpg
0.0.1 - T.strimi Foto:Ella Lundberg


Terrestrial - Marklevande & Opportunistiska grävare

Hos marklevande arter vill du erbjuda en "starter hide" alltså en typ av grotta eller grund till en art som gräver ut sina egna grottor. Finns olika typer av grottor man kan köpa i djuraffärer men jag brukar vilja hålla det lite naturtroget, så jag använder oftast korkbark. Spindeln kommer högst troligt inte bry sig om materialet på grottan. 
Något man brukar tipsa om är att ha minst 10 cm substrat till dessa typer av arter.
Det finns också marklevande arter som spinner mycket nät, i detta fall kan man lägga i pinnar eller annan inredning som den kan ankra sitt nät i.
Glöm inte vattenskålen!

Exempel på marklevande fågelspindlar:
(NW) Grammostola porteri - Svårighetsgrad: Perfekt för nybörjare.
(NW) Aphonopelma chalcodes - Svårighetsgrad: Perekt för nybörjare.
(NW) Chromatopelma cyaneopubescens - Svårighetsgrad: Lätt/medel då de är snabba. (Spinner väldigt mycket)

1000104_1001342_yeqtjffcbcozavufxavi.jpg
0.0.1 - C.lividum Foto: Ella Lunderg


Fossorial/Obligate burrowers

Det finns inte många nybörjararter som kommer gräva djupa tunnlar, men jag vill ändå inkludera denna typ.
Dessa arter kräver oftast lite mer luftfuktighet då de flesta grävande arter kommer från Afrika och Asien. I dessa fall fungerar det perfekt att blanda i vermiculite samt finkorning sand för att substratet ska bli mer kompakt och få mer struktur. Det är viktigt att substratet inte är för löst då man inte vill att tunneln ska falla ner medans spindeln gräver eller är i sin håla. 
Spindeln väver ofta runt väggarna i tunneln och runt öppningen.
Till en grävande art vill du tänka på att ha ett tillräckligt högt terrarium för att få plats med mycket bottensubstrat. Missa inte att kolla avståndet från botten av terrariet upp till kanten av skjutglasen.
Denna typ av fågelspindlar kallas ibland för "Pet holes" då man väldigt sällan kommer se spindeln. Dessa arter kommer enbart upp till mynningen av tunneln när de är hungriga.
Man behöver alltså enbart erbjuda dessa arter mycket substrat och ingen grotta. Vid överflytt till ett nytt terrarie kan man själv gräva en tunnel åt dem så att de har någonstans att börja och på så sätt minskar stressen.
Glöm inte vattenskålen!

Exempel på grävande fågelspindar:
(NW) Ephebopus murinus - Svårighetsgrad: Medel/svår. Beter sig väldigt likt en OW.
(OW) Pelinobius muticus - Svårighetsgrad: Avancerad.
(OW) Cyriopagopus minax - Svårighetsgrad: Avancerad.

1000104_1001342_bdbzrvmtxjusiicwigot.jpg
0.1 - C.cyaneopubescens Foto: Ella Lundberg
1000104_1001342_caukkjeywrowevsprrul.jpg
1.0 L.parahybana Foto: Ella Lunderg
1000104_1001342_evohjzvdlvxntyxpbsky.jpg
0.0.1 - C.versicolor Foto: Ella Lundberg

 

Detta är mina åsikter och vad jag tycker. Detta är tänkt som en väldigt förenklad guide som nybörjare kan vända sig till.
Jag tar gärna emot kritik, tips och jag vill gärna höra vad ni tycker. Skicka därför iväg ett pm eller skriv en kommentar!

Artikel skriven av: Ella
Publicerades 2019-01-11
Visningar: 6011st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar