Skapa frigolitbakgrund

Skapa frigolitbakgrund

Av Henrik Andersson

För den nyfikne kommer här en liten guide om hur jag brukar tillverka frigolit-bakgrunder. Det finns förstås andra sätt på vilka man kan inreda sitt terrarium. Men en stor fördel med en sån här bakgrund är att man får en mer tredimensionell känsla. Dessutom kan man lätt integrera ett vattenfall eller en liten damm.

Det går även bra att göra små hyllor eller urgröpningar där man kan sätta växter eller kanske filmburkar.

En annan, som jag ser det, stor fördel är att man för något som ser ut som sten, men slipper tyngden och risken för sprickor i sin behållare.

Så bortsett från skräpet som blir av frigoliten så ser jag nästan enbart fördelar med din egen personliga terrarie-bakgrund.

Först behöver man mäta sitt terrarium. När det är gjort kan man börja skära ut delarna i frigolit.


Frigolitskiva från bygghandeln

Det kan vara bra att göra sin bakgrund något mindre på bredden, för att lättare kunna manövrera den när man ska få den på plats i terrariet. Eventuella springor kan lätt fyllas i senare med silikon.

När man ska sätta ihop sina frigolitdelar är det bättre att de är lite för stora, då man alltid kan skära bort överflödigt material i ett tidigt stadie. Däremot kan det vara svårare att lägga till bitar och få ett bra resultat.

Jag brukar använda vanligt glassilikon för att sätta ihop bitarna. Det är viktigt att man väljer silikon utan anti-mögel medel, då detta kan vara skadligt för djuren.

Man lägger ganska generöst med silikon på ytorna som ska sättas ihop, sen är det bra om man kan pressa samman bitarna, förslagsvis med några böcker eller liknande.


Silikona ihop delar

Vänta på att slikonet ska härda. OBS! Spill inte silikon på golvet, det är svårt att få bort och det blir SNORHALT.

Nu börjar den kreativa biten-att skära ut former ur frigoliten. En mattkniv är bra för ändamålet. En liten varning bör dock utfärdas: Det blir väldigt skräpigt. De små kulor som frigoliten är uppbyggda av är dessutom statiska och fastnar precis överallt. Städningen efteråt kan liknas vid den som kommer av en barrande julgran. Man hittar skräp långt efter det "roliga" är slut. Barn och husdjur bör hållas i separat lokal under tiden arbetet pågår.

När det gäller att skapa ett regnskogsterrarium så finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Jag brukar försöka att inte göra "stenarna" för rundslipade och regelbundna. Detta för att sådana stenar oftast återfinns vid havet, och jag tänker att det blir "fel" känsla för en regnskog.

Man kan även utforma grenar och rötter av frigoliten om man vill, men det är svårt att göra för små och smala detaljer, då dessa lätt bryts av.

Det kan vara till hjälp att göra en skiss direkt på frigoliten med t.ex. en tuschpenna, för att märka ut vart man ska börja skära ut formerna.


Skissa upp stenar på frigoliten

Vill man ha ett vattenfall i terrariet är det bra att ha det i åtanke redan i planeringsstadiet. Då bygger man några frigolitbitar framåt så att man får en tjockare bit att skära ut en lagom sluttande ränna för vattnet att rinna i. Jag brukar låta vattenfallet/bäcken sluta i framkant på terrariet, så att det syns lite mera, och inte döljs helt av vegetationen i bakgrunden.

När man tycker att man har fått till en fåra som vattnet ska rinna i, så kan man hälla på lite vatten längst upp för att se så det inte rinner över någonstans, eller tar en annan väg än vad man har tänkt. Ett funktionstest helt enkelt.

Skär bort antingen ett hörn längst bak, eller gör en fåra från vattenfallets topp, och ner till botten på baksidan där pumpen skall stå. Detta för att få plats med slangen till vattenfallet.

Det blir snyggast resultat om man gör ordentligt djupa fåror mellan "stenarna". Detta för att undvika att det inte ser platt och onaturligt ut.


Färdigskuret

När man är nöjd med formen på sin bakgrund är det dags att täcka den med husfix. Detta gör man för att det inte går att måla direkt på frigoliten. Dessutom blir ytan slätare.

Jag brukar lägga på två lager husfix. Ett med lite tjockare konsistens som man spacklar på med en plastkniv eller liknande. Därefter ett lager med lite rinnigare konsistens, som man stryker på med en pensel. Använd inte någon dyr pensel, den kommer ändå bli förstörd. Anledningen till de två lagerna är att få en så jämn yta som möjligt när man ska måla. Vill man så kan man strunta i både husfix och hobbylackande, och istället smeta in bakgrunden i svart eller brun silikon som man sedan trycker fast torv, grus, xaximsmulor eller liknande.


Husfixet på plats

När husfixen är genomtorr kan man börja måla sin bakgrund. Det är viktigt att man använder sig av rätt färg. Jag brukar använda hobbylack från panduru. Den är vattenburen, och när den väl har torkat, även vattenfast och passar således bra i terrariet. Man kan förstås måla med annan färg och klarlacka ovanpå. Men det kräver lite mer arbete eftersom skiktet med klarlack då måste vara absolut tätt. Det finns säkert hobbylack av andra fabrikat som fungerar precis lika bra.


Färger jag använder

Färgläggning pågår

Närbild på sten

Är man inte estetisk lagd, så kan man givetvis måla hela bakgrunden i en färg, men det förstör lite av 3D-effekten. Jag har provat lite olika färgkombinationer.

Lycka till!


Bakgrunden på plats

Xaxim på väggarna

Slutresultat
Artikel skriven av: Frogfarmer
Publicerades 2015-02-10
Visningar: 15767st

Kommentarer

Du behöver vara inloggad för att se och skriva kommentarer
Skriv kommentar