Mandarinsnokar

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

412
419
Hadara:

peter54 skrev:
Hadara; det där var rätt elakt sagt, kanske skulle du be mig utveckla istället för att idiotförklara mig? Vad är det för j_a vinning jag är ute efter menar du? Jag betackar mig för sådana påhopp utan att du först frågat vad jag menar.

Mandarinsnokar är INTE grävande ormar, lika lite som kungssnokar eller majsormar. Ett par bra exempel på grävande ormar är sandboa och afrikansk mullvadssnok. Att ormar som egentligen inte är grävande gräver ner sig beror på att de inte har tillräckligt skyddade gömslen att gå undan i. I naturen gräver de inte, de ligger under stenar och under stockar eller stubbar, sådant ska man ha i terrarierna som gömslen. Gömslen ska vara helt fria från insyn, annars gräver de hellre ner sig i bottensubstratet. 


Intressant. Jag vet folk som håller mandarinsnokar i planterade terrarium med gott om inredning och gömställen och ändå väljer dessa ormar gärna att gräva ner sig många gånger. Tycker du inte dom ormarna borde få möjlighet att göra det då? Att ha gott om gömställen är ju en självklarhet i terrariumet. Men varför inte både och menar du? Man kan väl ha gott om gömställen och ändå ha djupt substrat? 

Att ha ordentligt med substrat hjälper även till att kunna hålla en bra fuktighet i terrariumet och gör att man kan plantera växter för en naturligare miljö. Dont you agree? 


12
14
Kobramannen:
Jag vet många ormar som kan gömma sig i bottenmaterial utan att vara en grävande art.
Mandarinsnok är en skygg orm som helst ligger gömd. 
Har hittat dom t.o.m i byrålådor och skokartonger i Kina 

94
57
Wolhardt:
Vet inte så mycket om mandarinerna, men om du vill ha en aktiv orm så kan jag rekommendera Elaphe dione, inte lika färggranna, men aktiva och intresserade av vad som händer utanför terrariet.

953
1840
peter54:
Jag ska utveckla mitt resonemang ytterligare lite eftersom det jag sagt misstolkas. Jag menar inte att man ska hindra ormarna från att gömma sig, utan att det finns andra metoder för att tillfredsställa det behovet hellre än att ha ett mycket tjockt och grävvänligt skikt av bottenmaterial och därmed förlora möjligheten att kolla av ormen, särskilt om den är liten.

De flesta har inte stora planterade terrarier, snarare är det mer vanligt med bristfälligt inredda terrarier. För sådana arter som gärna gömmer sig och, för den delen, även enskilda individer av arter som inte vanligtvis beter sig så, kan man ordna bättre gömslen med mycket substrat i, eller rentav ha särskilda "lådor" (att likna vid byrålådor eller skokartonger) med grävvänligt substrat. På det viset har man bättre koll på ormen så att den inte "försvinner" veckor i sträck.

Jag har löst detta med gömslen åt "blyga" ormar genom att ha mycket substrat i avskilda utrymmen som stubbar (holkar) delar av stockar eller lådor liknande vanliga fuktboxar istället för att ha tjockt bottensubstrat i hela terrariet, just för att då vet jag var ormen kan vara om den inte visat sig på ett antal dagar och jag känner att jag vill kolla av att den mår bra.

Jag har inga jättebra bilder, men jag hittade ett par enkla exempel bland mina riktigt gamla bilder för att illustrera vad jag menar. Den ena bilden visar en bit av en alstam jag hittade i vattnet på en sjöstrand och den andra visar en "aspholk" jag gjort. Båda exemplen kan fyllas med mull, jord, sphagnum eller vad man vill, så att skygga ormar kan gömma sig.






12
14
Kobramannen:
Grymt bra Peter.


1662
779
fluffis:
Snyggt Peter!

Jag förstår hur du menar. Klart man kan och ska ha andra gömställen än bottensubstratet :)

Jag har själv inte haft mandarinsnokar men varje gång jag hör något om dem så handlar det om att de ligger i bottensubstratet :) Det verkar vara någon sorts standard för dessa snokar och terrarierna de bor i verkar inte alls sakna gömställen så personligen tror jag att det handlar om mer än att de bara vill gömma sig. De verkar ha en stor förkärlek för att ligga i bottensubstratet helt enkelt. Det är så jag har uppfattat det :) Kanske uttryckte mig lite dumt tidigare med att de skulle vara grävande ormar, men oavsett grävande eller inte så verkar de gilla att ligga i bottensubstratet.

Några pratar om att ha ett tunt lager substrat och några pratar om ett tjockt. Det kanske finns något mellanting eller så kanske ni/vi här i tråden redan är närmare varandra än vad ni/vi tror? :) Jag vet inte vilken tjocklek de här ormarna skulle behöva ha för att trivas men jag är övertygad om att det inte kan vara så svårt att fixa till något så att alla blir nöjda, inklusive belackare, troende och orm! :) Det är ju inga tjocka stora ormar vi pratar om. Verkar som om man får räkna med att de här ormarna är rätt så icke-synliga oavsett var de befinner/gömmer sig.

Själv kan jag bara utgå från mig själv och med vad jag tror, vet, sett och hört hittills så skulle jag inte vilja snåla med bottensubstratet till dessa ormar, men det tror jag inte heller du kommer att göra Peter...

Medlem i SHF
4004
5039
Jonas_:

Även mina Blodpytons kan vid tillfällen ligga nergrävda o bottenmaterialet, dom saknar absolut inte andra gömställen eller kan ses som grävande ormar så det händer nog många arter att dom kan bädda ner sig i marken trots att utbudet av andra gömställen är gott :)

Jag förstår också ad du menar Peter, enligt min erfarenhet ligger ormar med mycket gömställen & bra inredda burkar framme mycket mer än ormar som saknar denna trygghet, det bör man också ha i åtanke när man inreder terrariet, det bör finnas MÅNGA olika gömställen på flera olika ställen & höjder i burkarna.


953
1840
peter54:
fluffis
Det är därför jag menar att man kan ordna med begränsade sådana ytor med tjockt bottensubstrat, typ låda/lådor i terrariet.

Om man har ett fullplanterat terrarium är det en sak, men så ser inte många terrarier ut och orsaken till det är, tror jag, att ormar som ska bo i sådana terrarier behöver vara förhållandevis små. Själv har jag bara lyckats med sådana terrarier när leopardsnokar och strumpebandssnokar har bott i dem.

Om man har levande växter till kungssnokar bara för att ta ett exempel, det är dem jag har störst erfarenhet av, så händer två mycket negativa saker med växtligheten; endera går ormen ner i eventuella krukor och vänder upp jordklumpen, eller bökar ormen upp rötterna ur jorden om växterna är friplanterade i terrariet. Sedan lägger sig ormen på växten i två veckor så att det bara blir grönt snor kvar av den.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild