Frågor angående rutpyton

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

64
177
Daniel81:
Är det inte lite av en myt att kungspyton är så himla inaktiva? De är väl som pytonormar är mest? Det vill säga, ligger och vilar på dagarna men kommer fram på nätterna när ljuset släcks. Mina rutpyton gör absolut ingenting under dagarna heller. Vill du ha aktiva djur ska du inte ha pytonormar över huvud taget.

29
7
Engel1991:
Jonas_ skrev:


Ormar (Pytonormar) är en helt annan grej än ödlor! :) Finns nog inte många likheter förutom möjligen att båda är reptiler.

Det kommer säkert gå jättebra med din första orm, relativt enkla djur sålänge man är påläst & förstår hur en orm fungerar. Många förstår inte hur olik ormar är mot andra husdjur/pälsdjur, facinerande djur ormar minst sagt! :)

Ska jag ge några generella råd till nyblivna ormägare är det att ha tålamod. Då menar jag på nästan alla plan :) Håll inte på med den första månaderna, överhuvudtaget tycker jag. Det brukar fungera bäst i längden då. Låt den vara ifred så mycket det bara går, även om det kan vara svårt med nya djur. Köper man en känslig individ som första orm och den börjar strula så tappar man lätt intresset/passionen. Och mata den inte för mycket, vad som är för mycket beror på arten, åldern, könet, årstiden osv osv..

Ormar är solitära djur. Mycket viktigt! Det betyder ungefär "ensamlevande" och så bör dom definitivt få bo även i fångenskap. Jag ser alldeles för många ormar som tvingas leva inlåsta tillsammans. Många ägare hävdar dessutom att dom mår bra av sällskapet, skitsnack hävdar jag :) Ren okunskap och egoism rakt igenom.

Lycka till & till sist, våga ställa frågor och våga lita på dig själv :) Kontiniutet? Stavas det så? Alltså att man gör ungefär samma sak år ut och år in tror jag är viktigt för tryggheten för djuren, att man har rutiner för hur året ser ut och följer dom varje år, det tror jag bidragit till några av mina personliga framgångar iaf. Jag vill tro det iaf ;)

 

Nykläckta Irian jayas på bilden. Morelia spilota harrisoni.
Tack för informationen och uppmuntran!
Jag läser för fullt och tar emot all information jag kan få, vill vara påläst och förstå djuret innan jag ger mig in i det. 

Så sjukt mycket intressanta ormar! Morelia spilota harrisoni eller kp känns ju som en bra första orm med tanke på storleken och att det finns mycket kunnigt folk här på dom.  Anledningen att jag inte bestämt mig för KP är pga att dom kan vara lite kluriga osv med mat osv ifrån vad jag läst. Men antar att dom flesta djuren är så om dom inte hålls rätt. 

Riktigt fina! 

29
7
Engel1991:
peter68 skrev:
Jag kan bara instämma i vad Jonas säger.

Jag förstår att folk älskar KP. Det gör jag också. Den är i vissa avseende den "perfekta" ormen. Det är både en liten orm och stor orm på samma gång. Med det menar jag att en hane blir bara runt 1m, men är trots det en väldigt bastant orm. Jag tror inte att jag behöver nämna något om bettende. Det är bara till att besöka YouTube.

Om du vill ha en mer aktiv orm och har plats för en rutpyton (jag räknar hanar) så tror jag att den kan ge mer glädje. Jag brukar ta ut min boa och låta den krypa runt i rummet. Den kräver uppmärksamhet för att den har en tendens att trilla ner från saker. Senast i dag fångade jag den när den tappade fästet. Möbler tenderar att vara ganska hala och ger ormen få möjligheter att hålla sig fast. Jag har inget emot att följa efter ormen eller att lägga mig på golvet under den i fall den trillar. Det ska poängteras att en boa är ganska sävlig, förmodligen närmre KP än rutpyton.

Jag försöker inte säga vad någon ska välja. Bara att ormar lever länge. Det är värt att fundera på vad man vill ha ut av den.Ja utseendemässigt så är ju KP sjuka!  Men roligare med något som är mer aktivt som du säger! 

Är tacksam för alla tips och egna reflektioner över dom olika arterna jag kan få, uppskattas till 100! 

78
41
peter68:
Jag skrev mitt inlägg sent i går. Var krasslig och kunde inte sova. Daniel81 har rätt. Jag har ingen erfarenhet med pyonormar, men tycks i princip vara som boa. Snokar är kanske annorlunda, men dessa ormar är generellt ganska tråkiga. (Jag kan bara prata generellt. Grön trädpyton sitter på en gren istället för att gömma sig i en håla, som exempel.) När de har ätit så ser man dem inte på några dagar. Kanske de tittar ut från sitt gömme, men det är i princip allt. Säg att den äter en gång i veckan. Då har man kanske 2-3 aktiva kvällar och nätter. (Antal dagar är bara en höftning.) Jag matade min orm i dag. I går var den aktiv. Plockar jag ut den innan den blivit aktiv så är den i princip som en KP. Eller åtminstone som nidbilden av KP. Den ligger i princip bara i handen och är ointresserad. Det är säkert en nidbild och tycks delvis ha att göra med maten. Kortsvansad pyton tycks vara ännu skyggare än KP och har inte alls detta rykte.

Med aktiv menar jag framför allt när man hanterar ormen, åtminstone när ormen är i en mer aktiv fas. Detta bygger på vad jag sett på YouTube. Morelia och närbesläktade arter tycks vara mer aktiva när man hanterar dem. Detta kan kanske också ha att göra med biologi. En rutpyton är slank och har en relativt lång svans, som den kan gripa tag med. Om en orm inte kan hålla i sig så kan den känna sig otrygg.

KP har givetvis också denna aktiva period när de letar efter föda. Här är en tråd var det helt nyligen diskuterades om KP är en rent marklevande orm eller inte. Hanarna klättrar i vilt, men den generella bilden är att de är marklevande. Det finns bilder på nätet där t o m honor klättrar på dörrkarmar. Men det räcker med att titta på ormen för att inse att den inte är lika anpassad för att klättra som en rutpyton.

94
40
Alex_ask:
Ska du ha en orm som är uppe rör sig dagtid och med lite fart i så är det snokar du ska kolla på.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild