Val av ödla

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

10
5
hundpappan:

Jag är himla intresserad utav att välkomna en ödla till familjen och tänkte be om lite input och åsikter/erfarenheter vad gäller val av ödla. Jag är i grunden inbiten hundmänniska och hundträningsnörd, har innan dess haft råttor i många år men har aldrig haft någon reptil. Jag skulle vilja ha bra förutsättningar (de är ju individer såklart och inget som går att styra till 100%) för att få en frisk, nyfiken, åtminstone någorlunda aktiv och intelligent rackare (och är såklart beredd på att erbjuda stimulans och rymningssäkra för den egenskapen med) men vill inte heller ta mig vatten över huvudet. Också en fördel om sorten ofta brukar kunna bli rätt handtam (med arbete såklart, och inget som är garanterat). Tar mer än gärna emot era erfarenheter av sorter som kan passa in där.

Ett urval utav de jag fastnat för är taggsvansvaran (som många förälskad i varaner men vill inte ta mig an mer än vad jag klarar av), taggsvansagam (verkar dock ovanliga), blåtungad skink (någon större skillnad hos typerna där?), någon typ av dabbagam, kragagam och gripsvansskink (verkar också väldigt ovanliga) är de jag kommer på just nu. 

 

Och så ett par övriga frågor..

Verkligen inte aktuellt för min del men är det någon i Sverige som har någon typ av flygdrake/draco ?

Hur mycket ungefär får ni lägga i drift varje månad? (mat, underlag, el, lampor etc)

För de större nämnda verkar egenbyggt terrarium vara det enda valet (ev bygge på beställning), är det bättre att bygga ett innan inskaffandet av ödlan eller att hålla ödlan i ett mindre terrarium som ung och sen bygga under tiden?

Hur mycket tid per vecka eller månad lägger ni ungefär på att städa terrarium? 

Inkludera gärna vad för ödla det gäller.

 

Stort tack om ni har kommit såhär pass långt i läsningen!


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Många frågor och funderingar, men är väl förståeligt med tanke på att det kommer vara första gången du skaffar reptil.

Reptiler brukar överlag inte klassas till de mest aktiva djuren, men det betyder inte att de är tråkiga för det. Oftast brukar dagaktiva ödlor, som t.ex. skäggagam, taggsvansvaran ligga och värma sig en stor del av förmiddagen för att få upp kroppstemperaturen och kan sedan röra sig en del mellan svalare/varmare delen av terrariet för att reglera detta.

Intelligensmässigt så hör varanerna till de mer intelligenta ödlorna. Många av de mindre arterna kan dock vara svårhanterliga, rädda, men nyfikna.
Blåtungade skinkar är relativt lätthanterliga, men jag upplever att de kan vara lättstressade och blåsa upp sig vid hantering vilket kan kännas läskigt för en nybörjare. Det är lite skillnad både i storlek och utseende mellan arterna och det förekommer tråkigt nog att vissa säljs som felaktig art eller bara som "blåtungad skink".

Dabbagamen är lite ovanligare än en av de vanligaste ödlorna som husdjur, skäggagamen. Dabbagamer finns i flera olika arter, där vissa arter kan bli lite mindre. Dessa soldyrkare ställer höga krav på ljuset och värmen i terrariet och utfodras med vegetarisk kost. 

När det kommer till kragagam och gripsvansskink så kan jag nog tycka att det finns andra bättre alternativ för en nybörjare, även om det såklart är viktigt att du skaffar den ödla du är intresserad av.


Draco spp. känner åtminstone inte jag till att någon har, men kanske kan förekomma. Dessa ödlor bör dock ha väldigt stor yta terrariemässigt om de ska kunna utföra sitt naturliga beteende med att hoppa mellan trädstammar. 

Kostnaden varierar väldigt mycket beroende på vad för typ av ödla det är. Det är ofta en stor initial kostnad med att köpa bra lampor, terrarium, inredning. Sedan är den återkommande kostnaden foder, förnyelse av lampor(de ska bytas ungefär var 6:e månad då UVB-strålningen avtar) m.m. 

Jag förespråkar nästan alltid att ha ett tillräckligt stort terrarium från början. Reptiler växer väldigt snabbt, och det är inte ovanligt att ödlor får gå i ett för litet terrarium för att nytt terrarium inte planeras i tid, eller där ägaren inte orkar ta tag i att skaffa ett nytt.

För att städa blir inte så mycket, beror även där på vad för typ av ödla, storlek och storlek på terrariet. I ett regnskogsterrarium med mycket växter städar man inte lika mycket som i ett med torrare klimat och där en ödla lägger en stor hög. 
Det som tar mest tid är att ge nytt vatten och utfodringen snarare än städa terrarium skulle jag säga. Fördelen är att ödlorna inte kissar likt hundar eller råttor, utan deras urin hamnar i något som kallas för "urat" alltså en vit klump som kommer med när ödlan bajsar. Man kan därför ofta städa väldigt lätt genom att bara ta bort där djuret har bajsat.



Slutligen så tycker jag ändå att många av alternativen du tagit upp är bra alternativ för en nybörjare, framförallt:
Taggsvansvaran (Varanus acanthurus), blåtungade skinkar (Tiliqua spp.) och dabbagamer (Uromastyx spp.)


16
7
reptil13:
Hej om du kanske är ny i reptilhobbyn så skulle du nog kunna skaffa någon nybörjar ödla så som t.ex Leopardgecko. Leopardgecko är en väldigt vanlig ödla och väldigt lätt att få tag på. många har leopardgeckos. Och leopardgecko är en av de ödlor som är mycket populär och är en väldigt bra nybörjar ödla. Leopardgeckos kräver ingen särskild uvb lampa eller värme lampa.
men det bör ha en värmematta. det ska ha lite gömställen med lite olika temperaturer jag menare en varm sida en svall sida och en fuktig sida där ödlan kan ömsa skinn. 

Det finns olika bottenmaterial som t.ex naturliga som man inte behöver byta ut så ofta. och andra som man kanske behöver byta ut oftare. Efter som leopardgeckos är en marklevande ödla så tycker jag att det kan variera lite på vilken bottenmaterial du använder. Så det variera lite med städning.

Drift kan också variera lite. leopardgeckos äter ju insekter då som syrsor, kackerlackor, zoohobas, mjölmask. syrsor och kackerlackor är mer som grundfoder för leopardgeckos. Om du vill veta mer finns det ett skötselråd på terrariedjur.se där det står mer om leopardgeckon.

Medlem i SkHF
389
501
anniemalmros:

Som Anders redan nämner, skaffa endast den ödla som intresserar dig, då kommer du känna ett större engagemang även om skötsel osv inte klassas som "för nybörjare"!

Att köpa en leopardgecko bara för att den är sk enkel och vanlig slutar kanske istället med att du tappar intresset fort. 

Jag passade några halsbandsleguaner åt Anders vid ett tillfälle och tyckte att dom var riktigt trevliga och pigga individer :) Kanske även det något att kika på? 


5088
3861
Tropfrog:
Bra att du söker information innan du går ut och gör slag i saken. Ta god tid på dig för den fasen. Läs mycket! Till slut kommer det att vara uppenbart vilken art som är bäst för dig.

Snart kommer du att förstå att skillnaderna mellan de däggdjur du är van vid och ödlor är väldigt stor.  En ödlas intelligens är optimerad för den miljö de är anpassade till medans däggdjur är i stor utsträckning anpassningsbara på den punkten. Därför är det lätt att träna en hund men desto svårare med en ödla. En hund uppskattar oftast själva träningssituationen medans det är stressande för de flesta ödlor. En hund går att träna med massa olika belöningar som morot, men för en ödla finns det bara ett alternativ. Kel, beröm och favoritleksak funkar inte. En hund stänger ögonen när man kelar med den för att den njuter av det, medans en ödla stänger ögonen för att skydda dem när man tar på den.

Egentligen tycker jag att man skall se en ödla på samma sätt som en akvariefisk. En vacker varelse som gör sig bäst i sin behållare. Att det mer handlar om en nyfikenhet kring vad djuret är, biologin kring det, att observera naturliga beteenden osv. Helt enkelt att uppskatta ödla för vad den är snarare än vad den kan bli med träning.

Jag vill inte skrämma någon och jag är inbiten hundmäniska själv. Men vill bara att du skall ha realistiska förväntningar. Bara för att det är två vitt skilda djur så innebär det ingalunda att man inte kan uppskatta båda.

Mvh
Magnus  

Medlem i GHF
3094
1676
EmanuelKarl:

Jag håller med Magnus här. Reptiler är inga djur man tränar upp. Visserligen kanske varaner inte blir lika stressade som andra ödlor, men de är inte byggda för ett kallt golv och en skinnsoffa. Det är kallt och mycket drag, och det kan, även korta stunder då och då, leda till skador. Även om vissa ödlor krafsar på glaset betyder det inte att de vill ut, betyder det oftast att något är fel i terrariet (för litet, för otrygg inredning, för ljust, obekvämt olämpligt substrat, för varmt etc) och de inte förstår att miljön är värre utanför terrariet och att kylan är farlig för dem. De är trots allt växelvarma och nakna, så det säger sig självt att de inte bör gå runt i en mycket mycket kallare miljö än de är byggda för. För regnskogsdjur är det istället låg luftfuktighet som är dåligt för dem om de hanteras. 


Om jag hade 1,8 lediga kvadratmeter och inte hade ett växtintresse (som tyvärr inte går ihop med öken så värst bra) hade jag inte tvekat en sekund på en taggsvansvaran. Väldigt fascinerande djur. Även om de inte är byggda för att deras organ ska klara att sitta i kalla, dragiga miljöer är det nog ändå ett av dina bättre val, som man kan pincettmata och ge många sorters stimulering om man vill. De har tydligen bland de största personligheterna i ödlevärlden och även om de inte bör hanteras är det något man märker genom glasrutan.


Medlem i SkHF
969
1084
NellyNiklas:

Instämmer med flertalet föregående talare. "Knowledge is king" och ju mer påläst du blir ju mer lyckad blir din hobby.

Du har listat upp många bra förslag. Jag har själv funderat länge och väl på flertalet av dem. Kragagsmen är en av dessa, men dessvärre är den inte den aktivaste av ödlorna du nämnt. De sitter säkert 90% av den vakna tiden på en gren eller trädstam och med tiden så vänjer de sig vid ägaren och den karaktäristiska krabeteendet syns mer och mer sällan. (Givetvis ska det inte vara enbart för den anledningen dessa införskaffas!) Med detta i åtanke så är varaner ett avsevärt "aktivare" val. 

Det finns även en rad mindre varaner med minst lika hög aktivitetsnivå. Varanus gilleni, V.storri mfl. 


Det är alltid bäst att ha ett färdig bygge för djuret när det blir vuxet, men visst kan du ha ungdjuret i en tillfällig bur/låda men överensstämmer med L80 för djurets storlek och krav,och bygga färdigt under tiden, men ha en vattentät plan på ditt bygge. Ungdjuren växer som ogräs på gödningsmedel, och det du vill minst av allt är att ha ett djur som inte har plats och en låda som inte är klar. De flesta av oss har varit där =D

Lycka till! 


Mvh
Niklas


10
5
hundpappan:

Tack så jättemycket för input och kloka ord, det uppskattas!

Många frågor ja men mest för att jag vill sätta mig in i det så mycket som möjligt och gärna få höra personliga erfarenheter (vilket såklart inte ersätter ren faktabaserad läsning som också görs, utan kompletterar). Vill också förtydliga att jag inte förväntar mig att kunna träna med ödlan, utan ville mest poängtera mitt intresse för beteende. I ödlans fall mer i form utav studerande snarare än att försöka påverka ödlans beteende mycket. De är ju minst sagt djur utav instinkt. Det jag menar med att "få handtam" är att kunna få ödlan att acceptera hantering vilket förenklar städning, om något behöver inspekteras, om veterinär behöver få kolla något etc. 

Ang att de är känsliga för drag så var det något jag fick ha i åtanke vad gällde burens placering när jag hade råttor, men förmodar att terrarier inte är lika känsliga där?

Leopardgecko må vara väldigt enkla men jag hade nog tappat intresset väldigt fort där vilket blir trist både för mig och ödlan, vill inte behöva stressa ödlan med att byta hem en massa gånger.  Halsbandsleguan har jag aldrig kollat närmare på, bara gjort en mental U-sväng vid ordet "leguan" haha. De ännu mindre varanerna har jag också varit nyfiken på men antagit att de är alldeles för ovanliga i Sverige!

Är rätt kass på växter (hushåller bara kaktusar här hemma) så något terrarie mer riktat mot ökenklimat (och ödla därefter) kanske vore smart.

Synd med corona, hade gärna besökt mässa eller privatpersoner för att bilda ännu bättre uppfattning om olika arter, speciellt de ovanligare då som man inte träffar på lika ofta.


143
72
Ezrath88:

Vill bara nämna att när det gäller reptiler + levande växter i terrarium så finns det en hel del reptiler som vill ha regnskogs liknade inredning i terrariet där dem kan få klättra lite.


Och då man ska se till så att sin reptil mår bra i den miljö som dem ska leva i så skulle jag nog vilja påstå att det blir inte så svårt för dig att hantera levande växter med reptil i då du ändå kommer att ha koll på din reptil varje dag oav sett om du bara ska släcka lamporna eller ge den mat :). Så ödlor som lever i regnskogs liknande miljöer kan du kolla på också :). 


Du skulle kunna kolla på youtube efter olika reptilers hantering och jag rekommenderar bland annat den här personen -> www.youtube.com/c/EmmaLynneSampson <- hennes videos liksom andra djurägare inom reptiler är värt att kolla på och då kan du få lite tips på olika reptiler där som lever i regnskogs liknande miljöer. Jag kollar på bland annat hennes videos om Ögonfransgecko(crested gecko) och där får jag lite tips och idéer på hur jag ska få mina geckos till att må bra :).
Så uteslut inte reptiler som vill ha levande växter :).


Medlem i GHF
3094
1676
EmanuelKarl:
hundpappan skrev:
Tack så jättemycket för input och kloka ord, det uppskattas!

Många frågor ja men mest för att jag vill sätta mig in i det så mycket som möjligt och gärna få höra personliga erfarenheter (vilket såklart inte ersätter ren faktabaserad läsning som också görs, utan kompletterar). Vill också förtydliga att jag inte förväntar mig att kunna träna med ödlan, utan ville mest poängtera mitt intresse för beteende. I ödlans fall mer i form utav studerande snarare än att försöka påverka ödlans beteende mycket. De är ju minst sagt djur utav instinkt. Det jag menar med att "få handtam" är att kunna få ödlan att acceptera hantering vilket förenklar städning, om något behöver inspekteras, om veterinär behöver få kolla något etc. 

Ang att de är känsliga för drag så var det något jag fick ha i åtanke vad gällde burens placering när jag hade råttor, men förmodar att terrarier inte är lika känsliga där?

Leopardgecko må vara väldigt enkla men jag hade nog tappat intresset väldigt fort där vilket blir trist både för mig och ödlan, vill inte behöva stressa ödlan med att byta hem en massa gånger.  Halsbandsleguan har jag aldrig kollat närmare på, bara gjort en mental U-sväng vid ordet "leguan" haha. De ännu mindre varanerna har jag också varit nyfiken på men antagit att de är alldeles för ovanliga i Sverige!

Är rätt kass på växter (hushåller bara kaktusar här hemma) så något terrarie mer riktat mot ökenklimat (och ödla därefter) kanske vore smart.

Synd med corona, hade gärna besökt mässa eller privatpersoner för att bilda ännu bättre uppfattning om olika arter, speciellt de ovanligare då som man inte träffar på lika ofta.


Jag tror du misuppfattade mitt inlägg lite. jag tror inte drag i terrariet är någon fara eftersom djuren ska bo i ett terrarium som är gjort av glas, inte en bur av galler, som oftast har relativt lite ventiation. Jag menade att reptiler inte är djur som ska göras handtama och som tar skada av drag och kyla när de är utanför terrariet. Det är därför många djurägare, särskilt här i Sverige, anser att reptiler inte bör hanteras.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild