En araknofobikers resa mot att bli fri från fobin...och förvandlas till en spindelentusiast...

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 1

320
206
Animallover_1984:
VARNING! Det förekommer bilder på spindlar i denna tråd :-)

Hej!

Denna tråd kommer handla om hur jag tar mig igenom olika steg i min strävan att bli fri från den paralyserande skräcken för spindlar som jag levt med hela mitt liv. För tillsammans med skräcken som alltid har funnits där, så har även en enorm faschination och intresse för dessa djur funnits med.

Detta är mitt försök (och förhoppningsvis lyckas jag) att få mitt intresse att ta över och dämpa eller allra helst ta bort fobin helt. Jag har redan kommit ganska långt (från där jag var för bara nåt-några år sedan) och gör nya små framsteg hela tiden. Nu är det dags för en tråd som visar min resa. 

Min förhoppning med denna tråd är att det kanske kan vara till hjälp för andra personer som varit där jag var innan jag startade min resa. Kanske kan vi tillsammans kämpa oss igenom detta och komma ut på andra sidan med en "lättare" tillvaro.

För min del så har fobin alltid gjort att jag trots att jag älskar sommaren (och avskyr vintern, haha) samtidigt har haft paniken i att veta att om jag vill öppna en dörr eller ett fönster för att vädra eller om jag vill sitta på marken (i gräset, på stranden, på en klippa osv.) så ökar risken att jag kan få in/få på mig en spindel.

Att gå in i förråd, garage och källare etc. har alltid lett till ångest. Torrdassen på lägren jag var på som barn...ska vi inte ens tala om (jag höll mig in i det sista och hade ångest och panik om jag behövde gå på toa). 

Fobin har gjort att jag har för vana att "skanna av" rum osv. som jag går in i för att upptäcka spindlar p.g.a. den enorma rädslan...nu vill jag ändra det. Jag vill kunna slappna av ÄVEN om det skulle kunna finnas spindlar i närheten och jag vill slippa panikkänslan då jag får syn på en. 

Jag har skrivit diverse trådar på samma ämne tidigare (se länkar nedan) men i denna tråd kommer jag fokusera på de steg jag tar, mina framsteg (och eventuella bakslag) osv. under min resa mot att vända fobin till något bättre, må intresset vinna! 

Om min fobi och hur jag kom fram till köpet av min första spindel:
www.terrariedjur.se/forum/thread/10327

Om min första fågelspindel och vissa av mina framsteg hittills: www.terrariedjur.se/forum/thread/10328

Om val av arter inför framtida spindlar...(för ja, jag söker redan efter flera): 
www.terrariedjur.se/forum/thread/10329

Om ett annat djur (som är lite relaterat till min spindelfobi), som jag vill skaffa (skorpion): 
www.terrariedjur.se/forum/thread/10539

Där jag är just nu; så glad att jag tagit mig hit och jag känner mig betydligt mer bekväm med spindlar nu än vid starten. Det går framåt och jag är både förvånad och glad att det fungerat så bra även för mig (dvs. en person med så extremt stark fobi), det vågade jag inte ens hoppas på är jag startade denna resa.

Hoppas att ni (speciellt ni andra med fobi, men såklart är alla andra också välkomna) vill vara med på resan.
 
En bild på min läskigt vackra (haha) fågelspindel Shelob (hon är en Brachypelma hamorii):


Mvh/Animallover_1984

320
206
Animallover_1984:
Dagens enorma framsteg som det känns som jag borde fira :-) Jag är så galet stolt över mig själv och kan inte fatta att jag klarade av detta. Helt otroligt hur långt jag kommit. 

Nattuggla här så...Mina jyckar hade tagit sig en "nattkiss" på uteplatsen och jag lämnade sedan dörren öppen en liten stund för att få in lite frisk luft. 

När jag precis skulle stänga dörren så såg jag att en hyfsat stor spindel (för att vara en svensk art) tagit sig in och satt på golvet. Min "fobi-instinkt/reptilhjärna" sa med tanke på dess storlek osv. genast "hitta något att slå ihjäl den med". Trots att jag riskerade att den skulle springa iväg och försvinna i rummet (det krävdes en del vill jag lova) så lyckades jag dock övertala "reptilhjärnan" att "Nej, jag ska lyfta ut den, nu är det dags att öva seru".

Jag gick därför ut i köket och hämtade ett glas och en bit kartong (ibland är det tur att man inte hunnit gå och slänga kartongerna i återvinningen). När jag kom tillbaka till vardagsrummet så satt spindeln (tack och lov...annars hade det blivit jobbigare) snällt kvar på samma plats.

Jag närmade mig försiktigt (så den inte skulle rusa iväg), den tog några försiktiga steg, men jag kunde sätta glaset över den. Jag kände lite "kalla kårar längs ryggen" men var annars rätt lugn faktiskt och sköt försiktigt in kartonbiten under glaskanten och spindeln samarbetade fint. Sedan sa jag högt till mig själv: "Det är bara en liten Shelob och nu ska vi bara lyfta ut henom, lugnt och metodiskt". Jag tog sedan tag i kartongbiten och sa (återigen högt) "Nu är du snäll och sitter kvar där, lugnt och fint nu, klarar inte att du tar dig ut och klättrar runt på mig".

Jag tryckte kartongen mot glaset och lyfte upp "ekipaget" och gick försiktigt ut med den och placerade glaset på marken på uteplatsen, drog bort kartongen (stängde min dörr, så vi skulle slippa upprepa proceduren) och lyfte glaset. Spindeln satt kvar någon sekund och strosade sedan iväg. Då sa jag "Hej då" och så gick jag in igen.

Nu glad och stolt över mig själv. Utbrast högt "Jag mosade den inte!" när jag gått in efter att ha släppt iväg den. Den här veganen (jap...jag vet..."mördarveganen") som normalt inte klarar att skona spindlar (förutom de väldigt små som jag kan låta sitta kvar i ett nät i ett hörn eller så) p.g.a. fobin känner sig nu väldigt glad att slippa döda ett djur.

Jag äter ex. inte E120 (= krossade löss) men om jag får in t.ex. fruktflugor (dvs. irritationsmomentet nr. 1 när man har diverse djur som äter frukt/grönt, fuktiga terrarier osv.) eller om jag skulle få parasiter (på mig eller något djur) så är det för mig personligen en självklarhet att jag dödar dessa...men jag vill ju inte döda i onödan.

En spindel utgör ju inte något hot varken mot mig eller mina djur egentligen...även om de kan kännas som den läskigaste besten i världen typ. så är de ju egentligen rätt små och harmlösa. Det är ju inte som någon parasit eller så heller...men fobin har (tills nu) gjort den väldigt svårt för mig att inte döda de (lite större) spindlar som tagit sig in (eller som i husspindlars fall, bor inne...urk, jag är inte ett fan av husspindlar).

Detta är en milstolpe på riktigt! Jag är så glad att jag vågade ge denna spindel en chans till att leva och att jag lyckades använda den delen av min hjärna som har kunskapen och intresset för dessa djur; istället för att bara gå efter mina "instinkter/reptilhjärnan", som det normalt blir då jag ser en spindel. 

Allt är ju relativt, men den var betydligt större och mer av en kraftig art, än de jag vågat ignorera (som suttit i nät inne) eller "fångat" tidigare. Mycket mindre än de jag såg på min uteplats i somras, där en höll på att ta sig in...men de höll jag avstånd till och "sopade bara iväg" med en kvast. Jag har aldrig "fångat" (dvs. tagit upp med hjälp av en "catchcup" =glaset och en kartonbit) en så stor spindel förut (bara "fångat" en vid ett tillfälle tidigare och då var det en liten hoppspindel på några mm eller så). 

Bilder på mitt "stora ögonblick" (var ju tvungen att föreviga detta ju)...eh...ignorera det väldigt odiskade glaset, tog första bästa bara...så...ja...:

320
206
Animallover_1984:
Jag håller på att städa och för en stund sedan så blev jag överraskad av en mindre spindel (men tillräckligt stor för att instinkten fick mig att hoppa till då jag såg den). Jag gick dock och hämtade ett glas och en kartongbit även denna gång och lyckades fånga in och bära ut den. 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 1
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild