Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54

75
82
Snuset:

Men dom vet väl ändå att dom inte kan ta sig dit dom vill? Måste det vara en mänsklig kännsla?n Vi ska inte fördumma djuren heller.


1159
624
Temla:

"Ett djur som inte vet att det är inspärrat vet inte vad frihetslängtan är."

Varför skulle djuret inte veta att det är inspärrat? Är inte det något som ligger djupt rotat i alla levande varelser, känslan av obehag att vara instängd och instinkten att vilja ta sig ut? Den kommentaren gör mig nyfiken för jag förstår den inte. Kan du förklara lite mer? Hur vet du det? Finns det forskning om det.. att djur inte vet om de är instängda och inte kan komma ut? 

Jag tror inte alla djur har vilja att ta sig ur terrariet, (jag har sådana djur och dom går aldrig ut), tror det är väldigt individuellt och att man får anpassa sig efter det djur man har.    


1228
464
leedragon:

visa djur känner sig instängda, trioceros melleri brukar försöka brytta sig ur sina behållare, med det är därför  man använder sig av frirange, detta har man tagit bort "väggarna" och satt växter lampa uv fritt i nåt rum, men detta innebär inte att  man ar djuren på axel och  sitter och kollar  tv med den ( no offence to anyone), det här ska  tillfredställa djurens alla behov som om det  var  i terrariet

 

angånde forskningen du får google lite  sp fpr du se va som kommer upp om ödlors hjärnor, så kan du dömma själv  forskningen


Medlem i GHF
167
344
Fredriko:

Själv har jag enbart amfibier och giftiga djur. Så mitt hanterande ligger på ett minimum. Amfibier bör ALDRIG hanteras om det inte är absolut nödvändigt pga av deras ömtåliga skinn och giftiga djur hanteras lika lite av självklara anledningar. Mår mina djur sämre än de djur som ofta tas ut av sina ägare för att vänja vid hantering? Absolut inte. Högst troligtvis mår de bättre och kommer antagligen leva längre också.

 

Att göra djuret ”handtamt” för att lättare kunna ta med det till hantering köper jag inte. De flesta herptiler kanske gör en tripp till veterinären 1-3 gånger i sitt liv, förhoppningsvis ingen alls, och på ett liv som varar kanske 15 år så är det helt enkelt inte värt det (om det ens är möjligt). Jämför själva: Hantera din ödla 3 gånger på de få veterinärbesök du kommer göra eller hantera din ödla en gång om dagen i 15 år för att vänja den vid dessa tre tillfällen. Vilket tror ni gör mest skada/stressar mest? Dessutom är ett vanligt skäl att en herptil hamnar hos veterinären att njurar brakar ihop och ett skäl till att njurarna brakar ihop beror på att djuret varit för mycket utanför sitt terrarium (vid till exempel onödig hantering). Helt ärligt så är de flesta herpriler endast en gång hos veterinären och det är för avlivning. Tragiskt med sant. Handen på hjärtat, är ni så ofta hos veterinären att det är befogat att vänja den vid det? Är ni så ofta där så bör ni först och främst fundera över er djurhållning snarare om er ödla tycker om hantering.

 

Anledningen till att djurens njurar skadas vid hantering är att man av uppenbara skäl måste ta ut djuret ut terrariet när man skall hantera det. De flesta djur som vi har kräver en bestämd luftfuktighet, temperatur etc., oftast helt annorlunda än vad vi har i lägenheten. Att hamna utanför denna omgivning på kontinuerlig basis kommer skada djurets inre organ och då vanligen njurar men också lever och lungor. Detta syns inte på ödlan i hanteringsögonblicket men så blir det tyvärr i längden. Jämför med en fisk som hamnar utanför sitt akvarie. Den skadas ganska uppenbart med en gång. Det tar längre tid för en herptil att ta skada av att v ara utanför sitt terrarium men principen är densamma. Du har ödlan i ett terrarium av en anledning. Låt den vara där också då.

 

Sen skall man tänka på att tar man ut ödlan i 10 minuter så ändras ödlans miljön längre tid än så. I många fall så sjunker temperaturen men framförallt luftfuktigheten så fort du öppnat terrariet. Beroende på hur du löst dessa parametrar så kan det ta upp till en timme innan luftfuktigheten i terrariet är tillbaka på det som djuret vill ha. Då har ödlan gått över en timme i fel miljö och sånt sliter på kroppen i längden.

 

Det är ofta nybörjare som propagerar för att det gynnar djuren att hanteras. Det är intressant tycker jag. Har en person hållit på några år så kan jag lova dig att den personen har på olika sätt lärt sig (genom observationer, erfarenhet, litteratur) att hantering är något som bör undvikas. För vissa djur är det direkt livsavgörande (amfibier) medan andra bara är högst olämpligt (giftiga djur). Övriga herptiler bör dock låtas vara i sina terrarium och betraktas som de displaydjur de är. Om en ödla inte trivs i sitt terrarium så bör man fundera på varför. Är det för litet? Fel inredning? Fel miljö? Sen tror jag att det finns arter som lämpar sig sämre för fångenskap men det har jag inga belägg för.

 

Om ditt djur försöker ta ut sig ur sitt terrarium så bör du fundera på två saker:

 

Tolkar jag djurets beteende rätt?

Är det något fel i djurets miljö?

 

Just det med att tolka beteendet är viktigt. Många ödlor har ett beteende som en nybörjare kan tolka som njutning eller att den helt enkelt vill komma ut ur terrariet. Detta är dock fel och kan istället vara ett tecken på just stress. En stress som kan leda till skador på inre organ som i längden kan orsaka ett veterinärbesök. Så istället för att vänja era djur inför ett veterinärbesök så tycker jag ni skall arbeta på att undvika det istället. Och att dra ned på hantering till enbart det nödvändiga är ett bra sätt att undvika besök hos veterinären.

Märk nu också att jag inte lägger någon värdering i hantering som är ”nödvändig”. Alltså hantering vid städning etc. Då måste man hantera djuret (oftast). Jag pratar mer om den hantering som vissa gör för att ”djuret vill det” eller för ”att mitt djur mår bättre av det”. Den hanteringen menar jag på är skadlig och missriktad välvilja.


Medlem i SHF
537
749
Patch:

Tror just jag blev lite förälskad i dig Fredriko!


269
60
Jonas:

fredriko nailed it


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Fredriko, bra skrivet.
Har du några källor på det du nämner angående luftfuktighet och skada på lungor, lever och njurar?
Luftfuktighet brukar ju vara väldigt varierande från dag till dag och under olika säsonger.

Jag säger inte emot ditt påstående, utan är snarare intresserad av att se vad för eventuella underlag till detta det finns. 


Medlem i GHF
635
410
Jimmy:

Snuset & Temlan, reptilhjärnan fungerar helt enkelt inte som däggdjurs hjärnor, om man jämför med däggdjur så är "dumma" faktiskt en riktigt bra beskrivning på de flesta reptiler.

 

 

 


456
200
isdrake:

Håller med om att inlägget av Fredriko var mycket bra. För övrigt har jag bara hunnit skumma igenon sidorna, fick en smärre chock när jag kom hem och såg att det var uppe i tre sidor redan. ;P Jag måste läsa igenom allt ordentligt sen men det får bli en annan dag.

Men till Anders vill jag dela med mig av en artikel om njursvikt som finns på djurkliniken Roslagstulls hemsida www.djurklinikenroslagstull.se/artiklar-om-reptiler/njursvikt

Det finns säkert massvis om detta om man googlar på det, men detta är den jag känner till sådär rakt upp och ned. 


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

isdrake, tackar för det. Intressant läsning.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 54
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild