Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54

5
6
Finnepinne:

E helt inne på din linje, Temla. Djuren e individer me egen vilja, o man lär känna djuren. En del vill o en del inte o de får man repektera :)


1253
475
leedragon:

Temla med allt respekt i världen, du   lägger för många mänskliga känslor i dina tolkning av beteendet, reptilens  hjärna är inte  byggt  på samma sätt som däggdjur, de har inte ett sinne för framtiden eller  önska, det man uppfattar som att de vill gå ut är att de "roaming"  runt, det är en beteende många reptiler har, det är  för att hitta  mat, partner eller det är bara det de gör av instinkt, de är byggda för att röra sig runt.

 

 det som jag  personligt anser som är det enda bra  med att ta ut reptiler är när de ska få  riktigt sol och då är det bra med en flexarium eller  liknade, som jag har sagt några gånger innan, visst visa reptiler klara bättre stress av hantering än andra men varför ens göra det ens? ( det här sista var inte riktad mot dig utan det var en retorisk fråga)

 

ärligt så  har jag tappat intresse för att kommentera det här, människor kommer att göra det de vill med sina djur oavsett, om man inte tar fram ett lag eller form av bötte  för det.

 

 


593
551
Redfoot:

Nu är ju jag sköldpaddsmänniska som nog alla vet och tänker ENDAST uttala mig i det avseendet. Jag tar upp någon eller några paddor varje vecka (INTE GULLA) för att "dra" dom i benen, hålla om huvudet osv för att dom ska få en viss handvana. Detta för att om jag behöver ta någon av dom till en veterinär så ska paddan inte ligga på ett bord och se ut som ett tomt skal hela tiden den är hos veterinären.
Har sköldpaddor inte denna vana så blir det svårt att få någon att titta på djuret och långt mindre att kanske sätta en spruta eller ex titta i svalget.


Medlem i SHF
4043
5092
Jonas_:

En bra tanke med denna tråd, dock är jag relativt säker på att vi inte kommer gå till botten med detta ämne, jag är pessimistisk :) Så länge folk lägger in mänskliga värderingar och känslor så kommer dom fortsätta hantera sina djur om dom tror det är bra, spelar ingen roll vad andra säger tror jag tyvärr..

Jag tänker inte fördjupa mig mer i detta ämne då jag är säker på att det inte leder någonstans, den här typen av frågeställningar har funnits på olika reptilforum i över 10-15år och än idag är det samma argument folk använder FÖR hantering, som nämnts ovan i tråden verkar det ofta vara ödleägare som förespråkar hantering. Jag säger inte vad folk ska göra med sina reptiler, men jag skulle önska att fler behandlade dom som just reptiler och inte något däggdjur/sällskaps/keldjur men som sagt smått omöjligt att "övertyga" folk som redan är övertygade om att deras djur mår bättre av hantering än utan :)

Jag håller nuförtiden endast ormar och hanterar dom någongång ibland, ofta vid städning av terrarium, vattenbyte eller om mamma kommer på besök ;)

Jag vet att när jag var yngre och inte hade den kunskap och erfarenhet jag har idag hanterades mina reptiler oftare, så jag tror mycket har med just kunskap och erfarenheter att göra.

Observera att jag absolut inte dömer någon av er som hanterar era reptiler, det är upp till er! Däremot har man en skyldighet som djurägare att göra allt i sin makt för att djuret ska få ett långt och så naturligt liv som bara möjligt i fångenskap.


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2696
2514
anders:

Jag är lite inne på Redfoots-spår. Jag har mest grodor, och haft en del ödlearter.
Nedan är en del spekulationer som grundar sig i egna erfarenheter och jag har dessvärre inte mycket vetenskapliga bevis som stödjer något.

Grodor
Grodorna vet jag inte om man kan göra direkt handvana. Amfibier överlag ska hanteras lite på grund utav deras känsliga hud. Men det finns en stor skillnad mellan marklevande och trädlevande arter.

Trädlevande arter beter sig inte lika stressigt, då de kan känna sig någorlunda säkra så länge de har fäste på handen/gren etc och man behöver inte hålla fast dom mot deras vilja. Marklevande däremot gör vad de kan för att försöka ta sig ur ett grepp, och de blir snabbt uppstressade.

Man kan förmodligen dra slutsatsen att det har lite med vad de har för naturliga fiender.

Ödlor
De allra flesta ödlor jag hanterat har visat någon form av stress vid hantering. Varav ett extremfall av ögonfransgecko som inte gick att hantera alls, då den högg och var otroligt rädd och aggressiv bara man kom nära.

Hos de lite större intelligentare ödlorna verkar det dock finnas mer tolerans till hantering, och det är som nämnts tidigare bra att ha stora djur tillräckligt handvana för att man inte ska få problem vid veterinärbesök, och att man har tillräcklig koll för att upptäcka eventuella sjukdomar m.m.

Nackdelar
Källor för nackdelar av hantering av reptiler har isdrake presenterat väldigt bra. Det kan dock vara värt att klargöra vad nackdelarna är;
Först och främst är det stressen man pratar om, och detta är vad som oftast är vad diskussionerna handlar om. Många hävdar att ens egna djur inte blir stressat alls av hantering, och jag kan köpa argumentet om att det skiljer sig från individ till individ och att det rentav kan finnas exemplar som inte blir stressade utav hanteringen alls. Dock så är det inte alltid lika lätt att se på en reptil om de är stressade eller inte. Typexemplet på feltolkning som man nämner är oftast att folk tror att en ödla njuter när man klappar den på huvudet och den blundar, när det i själva verket kan vara att den instinktivt försöker skydda ögonen.
En annan nackdel är om miljön som djuret vistas i inte är bra vad gäller t.ex. temperatur, luftfuktighet m.m.

Fördelar
Jag har sett påståenden om att det inte finns några som helst fördelar eller positiva effekter av hantering av reptiler, och detta håller jag inte med om. De positiva effekterna (som även nämnts tidigare) är just att det underlättar vid bland annat veterinärbesök och att upptäcka problem.
Det finns även argument för att djuren får stimulans av omväxling, men har inget belägg eller hört belägg för detta så detta är svårt att räkna som en fördel.

Slutsats
Lagom hantering är bäst. Vad som är lagom är dock svårare att komma fram till och då det som sagt skiljer sig från art till art, individ till individ och hur hanteringen sker.

En liten slutfråga med: 
Är hantering av andra djur som t.ex. råttor, marsvin m.m. okej, och skapar det stress hos dessa med? Det känns konstigt om reptiler skulle vara de enda djuren som blir stressade av hantering, men ändå är det mest diskussioner (vad jag vet) angående dessa.


232
95
anamidnatt:

Jag håller helt klart med om att man inte ska hantera sina djur i onödan. Men även om att det är väldigt individuellt.

Vår majsormsunge på 1 år är det enda djuret som det är planerat att vi ska hantera regelbundet. Av anledningen att han är en surpuppa/fegis som gärna hugger en ett antal gånger så fort man stoppar in handen i terrariet. Jag tror att om han vänjer sig vid viss hantering och genomgår den stressen nu så han blir van är hälsosammare än om han ska bli nervös och försöka skydda sig resten av sitt liv så fort man ska städa i terrat osv. Jag har redan flera katter att kela med. Ormen ska få vara ifred på ett så naturligt sätt som möjligt men vi måste ändå kunna samarbeta. Därför ska vi försöka vänja honom vid våra händer.

Men när vi ändå är inne på ämnet kan jag ju dela med mig om vad jag tycker om hantering av insekter/kryp då det är djurtypen jag har mest av. Mina kryp, anser jag, vinner ingeting på att hanteras. Deras beteende förändras inte direkt vid långvarig hantering. Jag hanterar bara mina kryp för att upptäcka ev hälsoproblem eller vid städ/flytt. I enstaka fall om man ska visa en vän.

 


75
82
Snuset:

Jag har haft några majsormar och en Boa Constrictor tidigare , min bild är att precis som med oss så är alla individer med olika behov. Min Boa kom alltid när jag öppnade, rätt upp på mig eller ut på golvet. Jag tror att även om terrariet är stort så behöver dom få sträcka ut ordentligt och klättra runt lite. (rena golv utan massa dam då såklart) Visst har dom vad dom behöver för att klara hela livet i terrariumen men så jävla mycket kan dom inte skutta runt, intelligent eller inte, djur behöver få röra på sig!

Mina majsormar var sociala för det mesta men hade även en liten sate som ville vara ifred, alltid och utan undantag. Den visade tydligt med hela kroppen att nej tack håll dig borta. Då låter man det vara så, men självklart ska dom (enligt mig) kunnan hanteras för rengöring och eventuella vetrinärbesök.
Så jag tycker alltså att man ska kunna och bör hantera sina ormar ibland, dom ska inte dö av stress bara för att man stoppar in handen. Lagom är bäst med andra ord.

PS. Har även spindlar och dom hanteras på i stort sätt samma sätt, även om dom kommer fram betydligt mer sällan.

Håller med anders hur är det med andra djur, ska råttor hanteras eller inte, dom är nyfikna av naturen precis som många ormar.


1159
626
Temla:

Vet inte om "frihetslängtan" bara är en mänsklig känsla. Jag tror de flesta levande varelser har det i en form eller annan - att det är en instinkt att inte vilja vara instängd helt enkelt. Tror egentligen inte att någon levande varelse mår bra av att vara instängd 24 timmar om dygnet. Ja, insekter kanske är undantaget, vet inte så mycket om dom för att kunna uttala mig. hehe 

Hur vet man vad som rör sig i en reptils huvud - vad den känner och inte känner? Finns det forskning på det och hur har isåfall den gått till? Kan man verkligen veta sånt med säkerhet eller är det gissningar? 

Jag kan bara uttala mig om mina djur.. det är ingen som helst tvekan om att de vill komma ut. Ska försöka filma det nån gång så får ni se hur de beter sig och hur de beter sig när de kommer ut. Det skulle vara intressant att få dela med sig av tycker jag. :) 


Medlem i GHF
646
417
Jimmy:

Ett djur som inte vet att det är inspärrat vet inte vad frihetslängtan är.

Alltså ännu en mänsklig reaktion/känsla applicerad på dina reptiler.

 

Som sagts tidigare i tråden så är det omöjligt att diskutera ämnet för de som hanterar sina djur för att de blir "glada" kommer fortsätta göra så då de helt enkelt är övertygade att det är vad djuren vill.

 


75
82
Snuset:

Jag tror nog bara att man får lära sig att läsa djuren, slingrar mina ormar ut självmant så vill dom ut och stannar dom kvar så vill dom vara kvar. Bra att disskutionen förs eftersom att överdriven hantering är felaktig (enligt mig) rätt temperatur och luftfuktighet finns i terrariet. Men jag tror verkligen inte att det skadar att ha dom utanför lite då och då så länge dom inte visar annat.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 54
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild