Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54

229
124
CJBReptiles:

Ja, det är nu det skulle funnits en gilla knapp :) Grymt bra skrivet Fredriko! 

Jag själv hanterar väldigt sällan mina ormar. Endast vid större städningar då allt desinfekteras. Är man lite försiktig så kan man göra det mesta utan att behöva flytta ut ormen ur stitt terrarium.

Jag tycker att herptiler ska jämnföras med fiskar och inte däggdjur. De är som sagt ovan displaydjur och inte sällskapsdjur.


276
118
Maqea:

Jag saknar nyanser i det som skrivits här. Det är bara något enstaka inlägg som skiljer på arterna. Jag upplever det som om alla reptiler dras över en kam liksom.

Att gosa med reptiler, det gör man inte. Det är sagt och det håller jag med om och det är inte det jag menar när jag nämner hantering här nedan.

Det finns så många arter av reptiler och de är alla individer. Groddjur och amfibier bör inte att hanteras eftersom de har ömtålit skinn och de ska stanna i sitt terrarium. Det är sagt och det håller jag med om. Landsköldpaddor å andra sidan skulle må dåligt om de inte fick komma ut på sommaren. Reptiler båda två men hanteras olika. Hur vattensköldpaddor ska hanteras det vet jag inte. Gift är av naturliga skäl tvugna att vara inlåsta i sina terrarium.

Det finns mängder av ödlor och ormar, inom det området skiljer det sig enormt.
- Det finns små sköra ormar och ödlor som man inte bör ta i för mycket för att de inte ska skadas. (Möss och människor, Steinbeck, liksom).
- Vissa arter behöver hög luftfuktighet och förnekas de den löper de stor risk att deras njurar tar stryk och de dör i förtid. Därför bör de vara på platser med hög luftfuktighet, typ terrariet.
- Det finns nattaktiva och dagaktiva arter. De nattaktiva kan vara svårt att släppa ut eftersom vi sover när de är på promenad och då kan vi inte ha uppsikt över dem så att inget händer.
- Vissa arter är så kraftfulla att de kan bli farliga medan andra är lugna och försiktiga.
- Det finns arter som är mer skygga än andra. Vissa trivs bäst om de får ligga nergrävda eller får gömma sig bland blad och bara kika fram litegrann. De ska få vara ifred.
- Vissa arter är svårare att tolka signalerna från än andra. Vissa arter visar tydligare med färg eller kroppsspråk eller energi vad de vill än andra.
- Alla de här djuren är individer med olika läggning. Vissa arter har vi lättare att se individskillnaderna på än andra.

Det finns fler punkter där det skiljer sig men de här får räcka för att visa hur jag tänker. Allt det här tror jag vi alla är överens om. Det som skiljer, upplever jag det, är vår uppfattning om stimulans. Behöver reptiler det? Jag tror det och jag tror att det för vissa arter och individer är lättare att tillgodose utanför terrariet än inne i det.


1159
625
Temla:

Maqea! Vilken bra post! Exakt så tycker jag med - det är indiduellt från individ till individ, art från art,  och synen på hur djuren bäst ska få stimulans. Och är det ett djur som absolut inte kan vistas utanför terrariet av olika skäl så kanske man inte ska ha sådana djur i fångenskap.

Önskar jag hade uttryckt mej sådär bra. :) 


Medlem i SHF
537
749
Patch:

Maqea: Så din lösning på de här är att är det ett djur som till exempel gröna leguaner som är extremt krävande i fångenskap inte bör finnas i fångenskap eftersom folk inte kan ta ut dem?

Då tycker jag du har missförstått våran hobby.

Och att hantera sina djur kommer man ju inte ifrån.... de finns alltid orsaker till hantering av djuren på ett eller annat sätt så som rengöring och eventuell veterinär vård.

De är "lekskötseln" som måste bort från våran hobby... för djurens skull! Om vi bara kunde sluta tolka reptilers beteende som mänskliga så skulle så mycket av "lekskötseln" försvinna!

Vad jag inte fattar är om nu ödlorna mår bra av hantering? varför ska man då hantera en skäggagam och inte en gila? De bor i ungefär samma miljö... båda är oftast lugna (men eftersom de är individer så kan de ju självklart skilja sig) Ja menar varför är det ok att ta ut en skäggagam som kraffsar på rutan och inte en gila som gör samma sak? både vill ju uppenbarligen ut?

Har oxå sköldpaddor föresten :) De hanteras för mig inte mer än vad min ödla gör annat än att de tas ut till sommarhagen på våren och tas in till innelådan på sensommaren/hösten.

Ang stimulans: Vad säger att stimulansen måste komma utanför terrariet? jag är helt övertygad om att våra djur behövert stimulans.... Men vad tillför ett halt kallt golv eller en skinnsoffa som stimulans för en ödla från tropiska och subtropiska områden?


28
12
Jonte:

Håller med patch.

om man nu ska tänka så, så är grön leguan (som dessutom är väldigt vanlig i hobbyn) ett exempel på ödla som inte borde finnas i hobbyn?

iguana iguana om någon kräver ju HÖG fuktighet hög värme och stort terrarium.

hög fuktighet får dom inte när dom är utanför terrariet och "gosar" och "kollar" på tv isoffan som man sett många göra med dom Tyvärr..

grön leguan tycker jag är en av dom reptilerna som far mest illa i hobbyn pga: inte tillräckligt med fukt, för små terrarium mm. Finns ödlor i samma storlek som kräver liknande skötsel men dom är inte lika Vanliga som iguana iguana.

och eftersom folk skiter i att dom blir stressade av hantering så kan dom tänka lite på hur bra miljön utanför terrat är för dom? har jag 80% fukt utanför terrat? Har jag 28-30 grader utanför terrat? svar nej.

verkar ödlorna så desperata att komma ut från terrat är de vara nått fel på de. Mat? För trångt/litet? Vatten? Varmt? Kallt? Eller att den känner sig stressad och vill komma därifrån kanske för att de är för mycket ljud runt om?

glöm bort att djuren krafsar på rutan för att hans tv serie börjar kl 7.


Medlem i SHF
537
749
Patch:

men de hade vart coolt om varanen här hemma ville se Big bang theory kl 19:00 tillsammans med mig :D


276
118
Maqea:

LOL, Patch. Det hade varit coolt men kanske besvärligt om man inte var hemma klockan 19.00 och varanen blev sur för att han inte kunde sätta på TVn själv. ;)

Patch: Eftersom du riktar dig direkt till mig så svarar jag direkt till dig =).

Du missförstår mig aldeles. Jag säger inte att de djur som är mycket krävande inte bör finnas i fångenskap. Det jag säger är att de terrariedjur som kräver det måste vara i sitt terrarium och att det är bra men att det finns några arter som faktiskt inte tar skada av vår miljö och därför kan vara utanför terrariet stundvis. Det går inte att säga att alla arter eller individer fungerar lika.

Jag skriver också i mitt inlägg att jag inte heller tycker om "lekskötseln" som du kallar det eller gosa som jag skrev. Lägg inte de orden i min mun att jag tycker det är OK med "lekskötsel" för det gör jag inte och har aldrig förespråkat.

Jag skriver också att "jag tror att det för vissa arter och individer är lättare att tillgodose utanför terrariet än inne i det." när det gäller stimulans. Kan djuret få det i terrariet är det optimalt naturligtvis men att det ibland kan vara lättare att tillgodose ett visst behov utanför terrariet än inne i det. Saker som att mata det, ge det ett bad eller låta det komma ut i solsken.

Jag har ingenstans/ingengång sagt att jag tycker att ett djur ska var i en kall skinnsoffa oavsett om det är från tropiska/subtropiska områden eller inte. Det är det du som tolkar in det jag uttrycker.

I ditt inlägg nu skriver du att viss hantering kommer man inte ifrån och det är precis det jag menar och som flera argumenterar emot. Jag tycker att jag som ägare har ansvaret för att djuret ska vara så vant vid att hanteras vid sånna tillfällen att det inte blir superstressat. Har man gradvis vant djuret vid en viss hantering så klarar det sånna saker bättre. Det handlar absolut inte om att "leka" med det.

Jag har heller aldrig sagt att jag tolkar in mina mänskliga känslor i mitt djur men jag är inte blind, ointelligent eller okänslig utan märker hur mitt djur reagerar på olika saker. Om en djurägare inte med tiden lär sig tolka sitt djurs signaler så tycker jag inte att den ägaren ska ha den typ av djur utan hålla sig till sånt som h*n kan avläsa. Hur ska annars ägaren kunna se om djuret blir sjukt eller skadat till exempel?

Till sist, för att hårddra det, så tror jag inte någon egentligen mår bra av att vara instängd, varken människor eller djur. =)


1228
464
leedragon:

jag tycker definitiv att det finns arter som inte bör finnas i hobbyn och att man borde kontrollera och göra det svårare att ha och skaffa  arter som oftas  råkar illa upp på grund av dåligt sköttelse och svåra krav, som tillexempel leguaner, no offence Maqea, jag bara ser alldelest för många leguaner och för få  bra leguan ägare 


Medlem i SHF
537
749
Patch:

Allt jag skrev va inte riktat personligen till dig utan rent allmänt :D

men här är en fråga till dig... eller 2 egentligen!

1: Vilka djur tar faktiskt inte skada av våran miljö?

2: Varför kan man inte ge reptilen rätt skötsel i terrariet? (med undantag för äkta solljus då kanske) Varför ska man behöva ta ut ödlan för att mata den? Bör den inte inte kunna äta i terrariet? Varför har inte ödlan badmöjligheter i terrariet? Och om den då har det... varför ska den tas ut och badas?

Ja de blev kanske blev lite mer än 2 frågor..

Ang hantering.... tycker du inte de är bättre att ödlan blir stressad de få gångerna du verkligen behöver hanskas med den än att den ska bli stressad dagligen för att bli mindre stressad de gångerna du verkligen behöver det? och samtidigt så säger du att de tokiga/lättstressade djuren ska man låta vara i fred?

Är inte det som att låta folk som inte är rädda för knivar att skära sig själv då och då för att inte få panik den dagen de kanske blir skuren? men hålla knivarna borta från dem som är rädda för dem? Om man nu tänker så då är ju hela teorin värdelös?

SEN så är de ju inget som säger att hanteringen av ödlan inte kan ske i terrariet för att då slippa de extrema miljö skillnaderna... ja om man nu bortser från stressmomentet


28
12
Jonte:

Ja patch det hade varit något;)

och att ja valde att skriva om grön leguan var enbart för, att dess svåra skötsel isamband med okunniga ägare (så är de egentligen med alla djur men) är en dålig kombination..

jag pekar inte ut någon här, men har sett och hört för mycket vanskötsel kring leguaner. 

Sen om någon vill förklara varför många leguan ägare tar ut djuren bredvid terrat/bordet/golvet för att mata dom, och inte i terrariet hade varit lite intressant att veta?:)

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 54
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild