Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54

28
12
Jonte:

Patch: du var lite snabbare en mig på att ställa frågan ang mat utanför terrariet.. hehe


Medlem i SHF
537
749
Patch:

hehe japp sån är jag :P

Och de är svårt att hålla diskutioner om detta ämne UTAN att nämna Grön leguan


28
12
Jonte:

Ja de är ju de..


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Väldigt kul diskussion.
Patch, även om frågorna var riktade till Maqea, så kan jag inte låta bli att inte svara själv ;)

"Vilka djur tar faktiskt inte skada av våran miljö?"
Antar att du menar inomhus? Förmodligen alla arter som lever i ett klimat som liknar inomhusklimatet. Djur som kräver väldigt hög luftfuktighet går med andra ord bort. Det finns andra faktorer som temperatur med som kan försvåra det hela.
Vet inte riktigt vad för svar du är ute efter.
Korallfingergrodor finns utspritt lite varstans, och påträffas en del i badrum och liknande. Men jag hade ändå inte låtit mina hoppa omkring fritt i badrummet ;)

"Varför kan man inte ge reptilen rätt skötsel i terrariet?"
Jag matar flera utav mina djur utanför terrariet, och anledningen till detta är för att jag inte vill ha lösa foderdjur i terrariumen. Vissa foderdjur som inte gräver ner sig eller kan skada sovande djur går självfallet släppa löst i terrariet om man skulle vilja. Vissa är även rädda över att djuret ska få i sig utav bottensubstratet, och en lösning på detta problem är att man har en platt sten eller liknande som man utfodrar på.

 

Liknelsen med knivar köper jag inte riktigt. Hanteringen är ett måste i fall som städning, hälsokontroll etc. Sen är det ju väldigt svårt att veta vad som ger störst negativ effekt.
Hantering som körs i lugn takt i någon slags KBT-anda kanske inte är lika farligt som färre mera "agressiva" hanteringar?
Detta är enbart spekulationer, och effektiviteten av KBT på reptiler kan säkert ifrågasättas. :)


Medlem i SHF
537
749
Patch:

Tycker faktiskt knivteorin va helt ok, om än kraftigt överdriven :) är annars väl medveten om KBT :)

Finns väl ingen ödla som lever normalt inomhus? Att de förekommer är en annan sak.... och detta sker ju oftast i lite andra klimatområden än våra? en tokaygecko på en balkong/ett badrum i thailand är ju fortfarande i tropikerna? Att folk har sina leguaner i lägenheten i florida är ju troligen inte lika skadligt som de är i sverige pga det rådande klimatet som finns där?

 

Visst finns det skäl till att mata utanför.... men de flesta av dem är ju underlätta för oss själva? Men jag tänker inte ifråga sätta matningen egentligen utan de va mer för att poängtera att de är ju knappast ett måste att ta ut djuren för att mata dem? :)

 


456
202
isdrake:

Det kanske mer kan liknas vid att dagligen sticka barn med nål för att dom inte ska bli lika upprörda den dagen dom faktiskt behöver ta en spruta?

Jag köper inte riktigt teorin om att man regelbundet ska hantera sin reptil för att den ska bli mindre stressad den dagen det behövs. En reptil KOMMER bli stressad när den ska till veterinären oavsett handvana. Och behöver man sedan behandla hemma som t ex ge den antibiotika eller tvångsmatning så kommer det bli stressad och dessutom väldigt snabbt lära sig att hantering innebär stora obehag. Så jag vet inte hur mycket nytta regelbunden hantering är vare sig för ägaren eller reptilen när det väl gäller?

Den enda poängen jag kan se är väl om djuret är för svårt för ägaren att hantera om den inte är helt handvan. Så viss hantering av väldigt stora djur kan jag kanske tycka är okej om det inte sker för ofta. Men om dom fallen undrar jag kanske om ägaren inte valt ett för svårt djur.

 


Jag tycker det är intessant att stimulans tog upp. Alla reptiler behöver antagaligen stimulans, annars hade det räckt att hålla reptilerna i små plastlådor. Men det jag inte förstår jag inte vad det är för stimulering en reptil bara kan få genom att hanteras eller gå lös hemma? Vad är det för något den behöver som inte kan ges i terrariumet?

Vill man att reptilen ska bada så ställer man in en balja. Vill man att den ska gräva så ser man till att den kan göra det i terrariumet. Tycker man den behöver komma ut och motionera är antagligen terrariumet för litet. Vill man att den ska jaga (även levande insekter kan vara lite tröga) kan man ta en pincett och dra runt maten, då kan det bli en himla fart på djuret. Eller varför inte fånga några nyttiga flygande insekter och släppa in?

Jag kan också tänka mig att det är stimulerande för djuret att man gömmer maten på olika ställen i terrariumet så att djuret får gå runt och leta istället för att bara gå till sin matskål. Antagligen kan den spendera många timmar på att leta mat. Detta borde gå att ordna även för köttätande djur. Lär man den äta döda insekter kan man gömma dem på olika ställen.

Tycker man terrariumet är för tråkigt kan man möblera om ibland. Man kan säkert byta ut inredningen ibland också. Alltså byta ut så att miljön blir ny. Man kan kanske ha flera sollampor men bara en igång åt gången som går på tajmer. För att få solen att flytta på sig precis som i naturen, så att djuret själv måste hitta en ny solplats när "solen" flyttar på sig.

Det är väl bara fantasin som sätter gränserna. Jag är övertygad om att man kan återskapa det mesta förutom riktigt solsken i terrariumet. Att ta ut dem i solen ser jag som en övervägande positiv grej, men att ta ut dem i rummet ser jag ingen poäng med alls faktiskt.



Det här med att vara instängd är relativt. ALLA våra djur, förutom utekatter, är i någon form instängda. En kanin som sitter i en vanlig kaninbur (där dom kanske kan ta ett par skutt på sin höjd innan dom är framme på andra sidan) behöver antagligen få komma ut ur buren ofta för att må bra. Men en kanin som bor i en stor inhägnad kan antagligen leva välmående där hela livet. Trots detta är båda kaninerna instängda.

Man får ju anpassa buren/terrariumet/voljären/akvariumet efter djuret och dess behov. Att artanpassa helt enkelt. Domesticerade, sociala djur utan speciella miljökrav är lättare att sätta på liten yta då man kan kompensera det på andra sätt. Vilda, solitära djur men stora miljökrav får man ge mer generös yta. 


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Patch,
Finns ju ödlor som tar vara på bebyggda områden. Vanligtvis geckos, då de bland annat lätt kan få tag på föda från lampor som drar till sig insekter.
Vad räknar du som normalt och inte?

Av våra svenska herptiler så gillar ju flera utav dom att befinna sig i t.ex. vedskjul, källare etc. Men närmare än så har vi dom oftast inte.

Sen var ju trots allt inte frågan om det varken förekommer eller är normalt att ödlor finns i hus, utan om de skulle ta skada utav miljön. Svaret är ju lite delat speciellt då det som du nämner är annorlunda med inomhus i Florida, Thailand eller Sverige. Med andra ord handlar det snarare om att temperatur och luftfuktighet ska vara inom rimligt spann. Att ta ut ödlan ur dess terrarium och låta den vistas i rummets luftfuktighet och temperatur som skiljer sig har förmodligen ingen jätteeffekt om det sker under kortare stunder. (T.ex. städning av terrariumet). Men är skillnaden i klimat stor och reptilen utsätts för felaktigt klimat ofta så skapar det självklart problem.

Vi människor vistas även i "fel" klimat under vintern, då det ofta blir för låg luftfuktighet även för oss.

Ja, mycket är för att underlätta för oss själva. Samtidigt är det lite för vår egen skull vi har dessa djur.
Det ska ju dock inte ske på bekostnad av djurets hälsa och välmående.


Medlem i SHF
537
749
Patch:

Självklart så är de ju inte skadligare att ta ut en ödla i ett rum som är ca 28-30 grader och ca 70% luftfuktighet i sverige än i thailand :) Om vi nu snackar om just klimat frågan... stressdelen finns ju oberoende vart man bor :)

Och jag skulle inte anse att de är normalt för en ödla att jaga vid en lampa i bangkok? Därimot väldigt klipskt av den att utnyttja oss på de viset :) En vedbo för mig är fortfarande inte inomhus i den bemärkelsen... sen är det en jäkla skillnad på att jämför att släppa ut en leggis ur terrariet och ha en skogsödla bo i vedbon.... men de kanske bara är jag :D

 

Vet inte riktigt vart du ville komma med att människan bor i fel luftfuktighet under vintern? De bor ju faktiskt folk i öknar runt om i världen oxå? Då kan man väl säga att de bor i fel luftfuktighet hela dagarna? och vad är egentligen rätt luftfuktighet för en människa? och vad har det med reptiler lösa i lägenheten att göra?

 

 

 

 


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

isdrake,
Tycker inte liknelsen med att sticka barn med nål för att de inte ska bli upprörda den dagen de behöver en spruta fungerar så bra heller.

Kanske går lite offtopic, men anledningen till att jag inte ser det som några bra liknelser är just för att man gör fysisk skada av ett kniv/nålstick. Medans hantering är en psykisk påfrestning.

Hade man gjort ett stick med en nål 100 gånger, så hade fortfarande det gjort ont efter 100 gånger.
Rätt hantering hade förhoppningsvis fått den negativa effekten sjunkit efter varje hantering, speciellt om den betingas med något positivt som t.ex. föda.

Isdrake, Vad gäller hantering av större djur, så finns det kanske en poäng som du nämner om att det inte ska skadar ägaren eller att ägaren råkar skada djuret och jag ser hellre då att djuret är handvant vid låg ålder än att det skapar jätteproblem och missköts vid hög ålder.
Självfallet ska man vara medveten vid köpet att djuret att det kanske inte alls kommer vara så hanterbart, och att man ska kunna sköta det ordentligt även när det är fullvuxet.

Patch, Menar definitivt inte att det är samma sak med en vedbod och inomhus, utan det var bara lite extra kuriosa över hur nära inpå våra svenska herptiler går att se. :)

 

En liten recap då, så känns det som de två stora argumenten om nackdelar med hantering och vistelse utanför terrariumet är:
1. Fel klimat & miljö (Kan gå att lösa, men är oftast orimligt)
2. Stress hos djuret


Argument för hantering:
1. För att lättare ha koll på hälsa
2. För att inte ge skador på djur eller ägare vid hantering
3. Stimulans (Bör gå att ordna i terrariumet utan hantering, isdrake skrev ett gäng bra tips)




593
551
Redfoot:

Återigen talar jag endast om landsköldpaddor. Isdrake! skulle du praktisera detta hos landsköldpaddor skulle dom bli mer stressade än om du tar upp dom ibland för att vänja dom vid att bli hanterade. Sedan vill jag också säga att lyftandet i sig är stressande för sköldpaddan men frågan är ju vad som jag som ägare tjänar mest på. Förtjänsten har jag talat om i mitt andra inlägg.

"Tycker man terrariumet är för tråkigt kan man möblera om ibland. Man kan säkert byta ut inredningen ibland också. Alltså byta ut så att miljön blir ny."

Logga in för att posta i forumet
Sida av 54
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild