Ormflytt?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

273
185
peter68:
MarcusLinfeldt skrev:
...han har också bajsat två gånger (efter att inte ha ätit på ett halvår) och ömsat en gång till. Är det bra eller dåliga tecken?


Jag är långt ifrån en expert, men jag tror att du helt enkelt får bedömma hur ormen ser ut. Till exempel, ser den underviktig ut?

Jag tror att det är bra tecken. Om den hade haft förstoppning så hade det varit ett skäl till att den inte åt. Då hade den varit sjuk.

Tyvärr vet jag inget bra sätt att få ormar att äta. Det enda jag kan tänka mig kan ha någon betydelse är temperaturen på maten. Alla däggdjur har en temperatur på runt 37 grader. Det kanske inte är viktigt, men det enda jag har att komma med.

Medlem i SHF
39
4
MarcusLinfeldt:
Den börjar bli smal men jag har för lite erfarenhet för att bedöma om den är underviktig. Frågan var främst om det skulle stressa honom om jag snart provar att mata med möss eller om det är bättre att vänta ett par veckor och testa med råttor igen.

273
185
peter68:
Jag tror inte att ormar kan bli stressade som så. Djur lever i nuet och ormar mer än de flesta. De är skygga, som i princip alla vilda djur, och kan känna sig otrygga om de är exponerade och därmed stressade.

Denna video är ganska intressant: www.youtube.com/watch?v=jNTk1nGgTf8&t=3s

Det är huvudsakligen kortsvansade pytonormar. Maten läggs fram en kvart före matningen så ormarna är mer eller mindre triggade när de ges födan. Detta går förmodligen inte att upprepa med en enskild mus eller råtta. Det hade kanske inte fungerat ändå. Det är helt enkelt det enda jag kan komma på.

Medlem i SHF
39
4
MarcusLinfeldt:
Tack för inputen! Just i det här fallet tror jag inte det är problemet eftersom ormen faktiskt kom fram till bytet och att matresponsen delvis hade triggats. När han var framme vid bytet så tog han inte det och vände sedan tillbaka till gömstället han kom från. Vet att jag läst på forumet att de kan bli stressade av att man testar att mata dem för ofta vid matvägran och därför vill jag inte pusha honom för mycket. Men samtidigt så visade ju ormen intresse för maten i detta fall och därför tänker jag att han verkar vilja ha mat och därför kanske inte skulle bli stressad om jag testade med annat foder snart igen. 

273
185
peter68:
Jag kan inte uttala mig med säkerhet om stress, men man ska vara försiktig med att förmänskliga djur. Jag vet att det i princip är oundvikligt. Jag behandlar min orm som om den förstår mycket mer än den gör.

Detta är svårt. Två personer har orm. De gör likadant. Den ena ormen äter. Den andra ormen gör det inte och ägaren undrar vad han gör för fel.

Förhoppningsvis har någon annan här nån idé.

Medlem i SHF
39
4
MarcusLinfeldt:
Med stress menar jag att ormen i detta fall har matvägrat som ett resultat av att han inte mått så bra när han bott tillsammans med en annan orm i ett gemensamt terrarium. Tecken som talar för det är att han i sitt nya och egna terrarium har ändrat beteende och förflyttat sig mellan varma och svalare gömställen och ömsat och bajsat, att han liksom kommit igång mer. Skulle han dessutom börja äta igen så tror jag han skulle vara tillräckligt trygg i sin miljö för att kunna ha ett relativt bra liv. 

Mycket egna tolkningar här och jag tar tacksamt emot andra perspektiv och åsikter.

273
185
peter68:
Att jag betonar stress så mycket är delvis för att jag brukade titta på Cesar Millan. Han betonar alltid att hundar lever i nuet. Det förgångna spelar ingen roll. Han menar att det är vi som är felet om hundar inte kommer över att ha varit vanvårdad. Det är vi som går omkring och tycker synd om hunden för vad den tidigare ägaren gjorde. Hunden har gått vidare. Men hunden påverkas också av ägaren. Hunden märker om ägaren är nervös eller orolig, som exemple.

Vilda djur blir omflyttade hela tiden. Ex. en alligator tar sig en simtur i någons swimingpool i Florida.

Jag kan givetvis inte uttala mig om ett enskilt fall, men jag tror inte att en orm har den mentala kapacitet som krävs för att den ska kunna känna dessa saker.

Gary Larson har eller hade en burmesisk pyton som han hade sedan den var liten. En dag försökte ormen äta honom och han insåg att han levde med ett gigantiskt rovdjur med en väldigt liten hjärna.

Jag pratar om denna Gary.


Medlem i SHF
39
4
MarcusLinfeldt:
Jag tror dock att man får skilja mellan att metakognitivt tänka OM exempelvis stress och att uppleva stress. Jag tror att både hundar och ormar kan uppleva stress men att de inte kan ha några vidare tankar om sin stress. Annars borde ju till exempel min orm direkt ha betett sig som han nu gör i sitt nya terrarium. Det dröjde dock ett tag innan han började utforska sin nya miljö. 

Men som sagt så skulle jag tacksamt ta emot input från någon om hur jag bör förhålla mig till matningen av honom. Det finns ju mängder av erfarna ormhållare här på forumet, någon som har något värdefullt råd i frågan?

5104
3879
Tropfrog:
Frågor om matvägrande kungspyton är de absolut vanligaste här på forumet. Det är bara söka så får du fram hundratals svar från före detta och nuvarande medlemmar. Det är nog ändå det bästa sättet att få en heltäckande bild över problemet.

Mvh
Magnus 

Medlem i SHF
39
4
MarcusLinfeldt:
Jag vet men tyckte inte jag hittade svaret på den här frågan så därför ställde jag frågan. Men jag testar mig fram så får framtiden utvisa om det var rätt väg att gå.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild