Bottensand till axolotlar?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

8
0
Pikx:

Hej! 
Jag ska inom en framtid få hem axolotlar. Sitter och letar efter bra sand att ha i botten... Fått tips om Julas blästersand, det ska vara bra, snyggt och billigt. Men det känns som om det kan damma och vattnet blir grummligt? Någon som har något att säga om det? :)
Jag försöker läsa så mycket jag kan om axolotlar och en del säger att de ska ha mycket syre och andra att de helst inte ska ha det. Hade tänkt att ha en syrepump, räcker det? skulle vilja ha mycket växter också, ska jag då satsa på plastväxter? Om man ska ha levande växter är det då några speciella att rekomendera?  Men om man läser på hur de har det i det vilda borde det vara bra med mycket levande växter... eller? känner mig helt förvirrad av alla faktasidor :S

Ni som är erfarna av Axolotlar kom med så mycket tips och info som möjligt!


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2490
anders:

Axolotler kan lätt få i sig bottenmaterial då de äter en hel del ifrån botten. Vanligt akvariegrus tror jag kan ge förstoppningar. Om finkornig blästersand är helt ofarligt vet jag inte.

Något som är bra är om du har en del flytväxter, då de kommer känna sig mer skyddade om de kan gömma sig under något.

Levande växter är säkert bra. Gäller att välja rätt växter som tål lite kallare temperaturer, då axolotler behöver lägre temperatur än vanliga akvariefiskar.

Det finns ju inget som säger att du inte kan använda både plastväxter och riktiga. Finns en del flytande plastväxter som säkert hade fungerat bra.

 


1226
464
leedragon:

du kan i storsett ha det klinisk ren i bottnet, de bryr sig inte om det jag skulle typpa på att ha stora runda stenar  om du nu vill ha botten material, stora nog så att ded kommer inte in i djurens mun, och kom på att de har stora munar


333
97
leolina:

När vi hade våra körde vi med dansk sjösten som bottenmaterial och det fungerade jättebra. De satte inte i sig dem av misstag och det såg snyggt ut :) Av bekvämlighetsskäl körde vi med plastväxter och olika typer av stenar som "pynt" i akvariet. Kruxet med att hålla axolotl är att hålla nere tempen under sommarhalvåret så tänk på var du placerar akvariet :)


8
0
Pikx:

Tack för era fina tips!
Jag har just nu fått upp mitt akvarie och axolotlerna anländer den 20-25 November. Jag vill gärna få igång det tidigt så jag ser hur temperaturen ligger och så att växterna jag har nu överlever, de sa på djurmagazinet att de bara hade en sorts växt som klarade under 20 grader... Tycker det låter lite skumt?
 Jag är ju ingen vidare på växter i krukor... därimot frodas de alltid så fint i terrarie, Hoppas jag har lika tur här ;)

Det är just syren jag tänker mest på. Är rädd att jag ska få för mycket/för lite syre. Kanske man kan ändra det beroende på hur de verkar trivas i det som är nu?
Cirkulationspump? Gör det något om det står och rör sig lite på ytan? Eller ska jag helt strunta i den?

Flytande blad ska jag inskaffa! Några speciella du tänker på du kan tipsa om? :)
Helst ska de vara ganska lättskötta.





1226
464
leedragon:

hm.. min typs är kolla på gällarna de ska ha en fin färge och vara stora, jag skulle nog säga att det fungerar med och utan pump


333
97
leolina:

Vi hade ett vanligt innerfiilter och det gjorde ju att vattnet rörde sig något men verkade inte vara något som störde dem. Personligen skulle jag inte hålla dem utan pump men det är ju jag det :)

Ju mindre syre det finns i vattnet ju större gälar utvecklar de och stora gälar anses tydligen vara snyggt men om det är rätt mot djuren kan man ju fundera över. Själv har jag aldrig hållt några utan bra syresättning i vattnet. Stillastående vatten som är dåligt syresatt brukar ju inte vara någon höjdare bakteriemässigt men det finns säkert nån här som har provat utan pump och kan berätta mer om hur det fungerar :)


8
0
Pikx:

mmm precis. är helt ny med allt som har med akvarie att göra så detta är så nytt det kan bli för mig. Just nu står det med en syrepump och en cirkulationspump, får hoppas detta funkar :)


333
97
leolina:

Det gör det säkert :) Köp ett kit så du kan testa nitrit och ph-värde i vattnet om du inte redan har gjort det. Är det något som man måste ha koll på så är det just vattenvärden när det gäller alla typer av vattenlevande varelser.


382
36
MariBarita:

Pump och filter är 2 olika saker,

En syrepump kan man koppla till syrestenar - de filtrerar inget och är endast till för dekoration (vissa tycker att det är fint med bubblor)

Syrepumpen kan också kopplas till ett spongefilter  

Nackdelen med syrepumpar är att de låter rätt mkt

Ett vanligt innerfilter eller ytterfilter är att föredra

Bottenfilter som drivs av ett pumphuvud är också bra

 

 

Kopierat från en annan tråd som jag svarade i som gällde grodyngel

"Nitriten brukar komma när ett kar varit igång ett par veckor och om Axolotlar andas med gälar så borde de reagera som fiskar....för hög nitrithalt =död/döende fisk

 

Jag hade köpt dropptest för Nitrit (ej sticktest) Om du har för höga nivåer så köp Nitrivec och följ bruksanvisningen, byt ut 50% av vattnet varje dag tills N-nivåerna går ner och tillsätt vattenberedningsmedel som tex aquatan som tar bort klor och sånt..

 

Om du inte har ett väl ingånget filter i burken så rekommenderar jag dagliga vattenbyten, ett akvarium är ett slutet system och har man inte ett filter däri som med hjälp av nyttobakterier (som bildas efter ett tag) som bryter ner livsfarliga ämnen så måste man byta vatten jätteofta dvs dagligen för att inte få ett förorenat vatten (med förorenat menar jag absolut inte att man har det smutsigt)"

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild