Ändringen av L80, Jan-25

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 19

Medlem i SkHF
1121
1343
NellyNiklas:
Johnexotics skrev:



Blir dyrt för butikerna nu om detta gå genom


Risken är stor ja, snudd på en garranti. Butiker som inte går runt enbart på hund och katt foder skulle få det mycket svårt framöver. Kombinationen med terrariestorlekar och "insektsparagrafen" kommer eliminera hela hobbyn och industrin bakom den. 

Detta är enligt mig, i alldra högsta grad, en hobbyeliminering med kirurgisk precision.

SHR beskriver detta väldigt tydligt.

"Lite om hur revideringen av L80 skötts av Jordbruksverket.
En tanke som slagit mig är hur detta lagts upp från början och hur det skötts av SJV.
1: Man tar in tre djurskyddsorganisationer med uttalat mål att man inte ska få hålla några tropiska djur i samrådsgruppen, som ska ta fram hur våra älskade djur sköts.

2: Vetenskapliga rådet som tagit fram mycket av det SJV lutar sig emot, tar inte till sig och vidarebefordrar informationen från sina egna inkallade experter på respektive djurgrupp.

3: Man lägger ut arbete på olika organisationer, som man skulle ha gjort själva.
(Ett exempel: I början av våra diskussioner med SJV ville man förbjuda Krokodildjur, men vid ett möte höll de med om att om en person hade viljan och de ekonomiska resurserna att bygga en laglig anläggning så skulle man så klart få det. Senare kom en fråga (förmodligen ställd från någon av Djurskyddsorganisationerna), att det inte fanns veterinärer som kunde behandla Krokodildjur. Vårt svar var då att det finns det visst, tex på alla tropikanläggningar. Det dög inte utan vi var tvungna a att komma upp med namn på veterinärerna och deras praktik. Vi lade ner några timmar på att ringa runt och fick snabbt tag i ett antal veterinärer från Malmö till Sundsvall, varav några dessutom kunde göra hembesök)
Trots att de fått alla sina frågor besvarade vill de ändå förbjuda dem?

4: Att blanda in insekter som foder, och att dessa måste avlivas före matning är absurt, och L80 reglerar ingenting gällande leddjur till att börja med. Man menar att de stressas, men påpekar samtidigt att det inte gäller vilda insekter, utan de får gärna plågas till döds på klisterpapper eller drunkna i fällor i hästhagar. Det kan jag bara se som att det enda de vill åt är att omöjliggöra för hobbyn. (Igen Djurskyddsorganisationerna)

5: Man ska inte få sköta nattaktiva arter under dagen, för då sover de !!!?? Där anser jag tvärt om, då det är bättre att göra det som ska göras hos djuren medan de sover i sin grotta eller i en håla, en att börja störa dem nattetid då de är aktiva.

6: Det finns så många galenskaper och dåligt underbyggda fakta i detta underlag, motsägbara uppgifter, och att man inte tagit tills sig information från sakkunniga, att jag anser att vi borde angripa detta genom att ogiltigförklara hela utredningen, och inte angripa små punkter var för sig?

Lite konsekvenser som inte tagits upp i SJV´s konsekvensutredning
Så gott som samtliga nya förslag på burstorlekar är fullkomligt absurda, och omöjliggör för djurägarna att ha kvar sitt älskade husdjur som de kan ha haft i 10 tals år, antingen i form av pengar eller utrymme.
Tittar man på min främsta expertis, Reptiler och amfibier så kommer det att leda till djurplågeri, då mertalet av dessa inte äter döda insekter, utan triggas av rörelse. Vidare kan jag inte se skillnaden på att mata med odlade bananflugor till tex Pilgiftgrodor, eller vilda bananflugor som vi gör allt för att döda på plågsamma klisterpapper eller drunkna i fat med vin.

Dessa djur kommer förmodligen att antingen avlivas, lämnas in till någon omplacerings-organisation, som inte heller kan uppfylla de nya burmåtten. Två andra alternativ är att djurägarna tar sina verksamheter under jorden, och då förlorar man den kontroll som finns idag. Det andra alternativet är alla som blir rädda och bara släpper ut sina djur i naturen.
Djuraffärer kommer inte att kunna fortsätta att sälja djur, och massor av arbetstillfällen både inom zoobranchen, och tillverkningsindustrin, gällande allt från foder till burar och tillbehör går förlorade.
Man gör detta för att `förbättra djurvälfärden`, men de enda som kommer förlora på detta är just djuren.

Ytterligare så kommer bevarandeprojekt med hotade fåglar, som äter levande mjölmaskar eller Nordens Arks utplanterings projekt med Grönfläckig Padda som äter levande insekter, bara som två exempel, inte kunna fortsätta.
En aspekt till på detta är att hållande av husdjur skapar ett intresse för djuren, vilket många gånger leder till högskolestudier till zoolog eller annat. Dessa hamnar ofta med att arbeta med hotade arter över hela världen. Kan inte detta intresse stöttas genom husdjurshållning är vi snart där, när ingen bryr sig om biologisk mångfald utan tycker timret eller mineralerna i skogen är viktigare.

Bara lite tankar....
Mvh
Ordförande
Magnus Forsberg"

Mvh
Niklas

13
27
Mathias22:

Nu har jag skummat de delar som rör ödlor, ormar och grodor i SLU vetenskapliga råds yttrande.

Som jag tolkar det så säger det att det saknas egentligen vetenskapligt underlag för att säga något annat än att "rätt" förhållanden behövs och eftersom det är så varierande och svårt att veta både vilket "rätt" är för olika arter och hur svårt det är att pricka in dessa förhållanden så är större yta bättre då det ger större sannolikhet att någon del av terrariet passar artens behov. Så långt finns det en logik.

Det Jbv gör är att sätta ett godtyckligt mått på storlek för att det skall ha hög sannolikhet att bli bra enligt ovan.
Det man kan ifrågasätta är varför de valde just 0,75 kvadratmeter. Då siffran är godtyckligt satt så skulle de lika gärna kunna säga 0,70 kvadratmeter och då få med terrarier som finns att köpa på marknaden idag.

I "Frågor och svar" står:

Ni inför nya regler för djur som det inte finns krav på att registrera. Hur ska ni kunna kontrollera att djurägare följer reglerna då?
 
Det stämmer att det inte finns registreringskrav för en majoritet av de djurarter som berörs av förslaget. Målsättningen med detalj­bestämmelserna är att skapa tydlighet för djurägare om hur deras djur ska hållas och skötas för att djuren ska ha en god välfärd. Målsättningen är inte att bestämmelserna ska behöva kontrolleras för att efterlevas. Förslaget medför inte heller någon ändring av länsstyrelsernas kontrollansvar, så här blir det ingen skillnad i förhållande till hur det ser ut i dag.

Kanske man skall rikta remisskritik mot att då de utgår från att djurägare självmant skall följa reglerna så borde man så långt möjligt göra så att de över huvud taget går att följa?

I synnerhet som de öppnar för möjligheten till viss anpassning:

12 § Avvikelse från föreskrivna mått i dessa föreskrifter kan godtas under
förutsättning att följande kriterier är uppfyllda:
1. Djurmiljön som helhet är mycket god.
2. Konsekvenserna av måttavvikelsen bedöms endast ha ringa påverkan
på djuren avseende den funktion som måttföreskriften syftar till.
3. Måttavvikelsen innebär inte någon ökad risk för skador, stress eller
ohälsa hos djuren.
4. Måttavvikelsen innebär inte att tillsynen och skötseln av djuren
försvåras.

Med tanke på det ovan så borde ex. 60 x 120 terrarier som finns att köpa kunna få ett generellt avsteg från ytan om det fylls med bra och berikande förhållanden i övrigt och det skulle ge flertalet möjlighet att uppgradera och följa det nya regelverket?

Sedan efterlyser jag seriöst hur jag etiskt och korrekt skall hålla och avliva mina foderinsekter?


18
30
Nimwey:
Man kan ju inte ta det seriöst som en "lag" när de 1) skriver avancerade små detaljer som ett djupgående skötselråd 2) mycket av detta omöjligt går att bevisa vid en inspektion, 3) om det finns undantag från måtten, hur är det då minimimått?

För övrigt så avser jag nu att bli medlem i SHRF, fast jag inte bor i Sverige nu och har inga reptiler. Men måste man gå med i en lokalförening? Varför är det då ett så udda urval? :p Tre för Norrland, sedan Skåne, Göteborg, Stockholm, och... Dalarna. Jag bor inte i Sverige som sagt men tänker flytta till Värmland. Var går jag med då?

Medlem i GHF
3170
1823
EmanuelKarl:
Mathias22 skrev:

Kanske man skall rikta remisskritik mot att då de utgår från att djurägare självmant skall följa reglerna så borde man så långt möjligt göra så att de över huvud taget går att följa?


Jag tycker att detta är ett bra sätt att se på saken och en bra vinkel att argumentera utifrån.

Då man gör riktlinjer som är fullständigt omöjliga att uppfylla (vilket flera kvadratmeter till små geckor så gott som är enligt mig) kommer det att resultera i två saker:
1) De väldigt ordentliga djurhållarna, som redan tidigare tog mycket väl hand om sina djur, kommer att tvingas göra sig av med alla sina djur eller åtminstone minimera sin hobby för att följa de nya riktlinjerna.
2) Extremt många fler (än idag) kommer att strunta i att följa bestämmelserna. De kommer att gå under jord med sin hobby, vilket leder till mindre insyn. Har man redan gått under jorden med sin hobby finns det inget incentiv alls att följa resterande riktlinjer (respektera förbudet mot viltfångat, ha ordentliga papper på sina djur, uppfylla övriga krav på djurens miljö). När kraven tidigare har varit rimliga kanske dessa djurägare har gått det extra steget för att följa dem och upprätthålla en bra standard (djurhållningsstandarden i Sverige har trots allt varit mycket hög), men nu när man inte ger djurhållare något annat val än att bryta mot reglerna (eller sluta med sin hobby) finns det ingenting som upprätthåller denna rimliga standarden alls. 

Man brukar säga att förbud inte sätter stopp för handel, utan bara gör marknaden svart och får den att flytta under jord så att insynen i den försvinner och standarden (vad "standarden" avser beror på vilken marknad det gäller) därmed inte hålls lika hög. Samma princip borde gälla här (byt ut "förbud" mot "extremt svåra riktlinjer att följa").

(Detta svaret utgår delvis från att man måste uppgradera utrymme till ens nuvarande djur inom två år, vilket det verkar råda oklarheter kring, se diskussion i den andra tråden.)

86
98
c0rr1z:
c0rr1z skrev:
Ville bara uppmärksamma att ZOORF, Zoobranschens Riksförbund, har skapat en protestlista.

Länken till deras inlägg:
www.facebook.com/zoorf.org/posts/pfbid02K3KdJybbdwbi6Z9qdzxKY5pyycUNxJnmRpbHXMUQuChB5D3xn9fn2sEjJN28S6BJl

Länken till deras lista:
www.skrivunder.com/protest_mot_jordbruksverkets_remissforslag_angaende_burstorlek?utm_source=web_share

I skrivande stund har 600 personer skrivit under.



2000+ röster nu!
Fortsätt dela den högt och lågt!
Exempel på organisationer som tänkt lämna synpunkter/inte håller med om detta är bland annat SKAF, SARF, SHR, ZOORF - det finns info om varför på deras hemsidor och Facebooksidor.
Bland annat att JBV uteslutit mycket av den forskning de beställde från SLU m.m - som tydligt visade att det saknas vetenskaplig grund för många av dessa bestämmelser/förslag. Fick till mig detta från en i ZOORFs organisation bland annat, som deltagit i arbetet med JBV under tre års tid. Enligt denne håller knappt någon organisation med om vad JBV själva nu kommit fram till.

Samt, en rättelse; Det är inte Zoorf i sig som startade listan, men de delade den då de står bakom vad som sägs i den. 
www.skrivunder.com/protest_mot_jordbruksverkets_remissforslag_angaende_burstorlek?utm_source=web_share

Medlem i SkHF
1121
1343
NellyNiklas:

Nimwey skrev:
Man kan ju inte ta det seriöst som en "lag" när de 1) skriver avancerade små detaljer som ett djupgående skötselråd 2) mycket av detta omöjligt går att bevisa vid en inspektion, 3) om det finns undantag från måtten, hur är det då minimimått?

För övrigt så avser jag nu att bli medlem i SHRF, fast jag inte bor i Sverige nu och har inga reptiler. Men måste man gå med i en lokalförening? Varför är det då ett så udda urval? :p Tre för Norrland, sedan Skåne, Göteborg, Stockholm, och... Dalarna. Jag bor inte i Sverige som sagt men tänker flytta till Värmland. Var går jag med då?


Du kan gå med i vilken lokalförening du önskar och det finns absolut inga krav att du behöver bo i Sverige. Vi har flertalet medlemmar sedan en väldigt lång tid tillbaka som bor och har bott utomlands tex i USA, Portugal, Norge m.fl.en längre tid. Som boende i Värmland så är antingen GBG eller Dalarna din närmaste lokalförening.

När du begär ansöker om medlemskap i din lokalförening så ingår du per automatik i SHR också. SHR är liksom paraplyorganisationen som alla lokalföreningar ingår i. SHR är också de som tenderar att sköta de tunga frågorna (som pågår) för hela SHR, lokalföreningarnas och hobbyn i sin helhet. 

Du är hjärtligt välkommen!

Mvh Niklas, sekreterare SkHF


79
185
Eremit3n:

Här har ni att skriva ut och tapetsera er stad med :) Lite tramsigt, men många bäckar små.

 


18
30
Nimwey:
Eremit3n skrev:
Här har ni att skriva ut och tapetsera er stad med :) Lite tramsigt, men många bäckar små.

Super initiativ!
Jag skulle absolut göra det om jag var i Sverige, men jag är ute tills sommaren.
Liknande kan också skickas ut till alla djuraffärer i landet! Låt fysiska butiker skriva de ut och tejpa upp vid kassan om de vill, och nätbutiker kan sätta upp dem på startsidan! Deras business kommer förstöras om det här går igenom, så de borde stödja det inte bara som djurälskare, utan från ett affärsperspektiv också.

227
296
Lordguras:
Ska lämna till alla lokala djuraffärer idag

13
27
Mathias22:

Jag vet inte om denna fråga passar här eller om jag borde göra en separat tråd om det men jag söker informaton om detta med att inte utfodra med levande insekter.

Jag har sökt på "avliva insekter". Det bästa jag hittar är en äldre tråd här www.terrariedjur.se/forum/thread/9427 där "Topfrog" nämner en länk till  Jordbruksverket, 
jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/foder/foderforolikadjurslag/insektersomfoder.4.5a59a50815b0a44606e5c1b4.html .
Denna länk fungerar inte längre och jag hittar ingen information på Jorbruksverkets hemsida.

Jag hittar denna artikel som förklarar en del av den senaste forskningen där man kommit fram till att även leddjur känner smärta mm. så det finns fog för att börja tänka på hur vi hanterar insekter och andra leddjur.
tidningensyre.se/2024/01-november-2024/nya-regler-for-avlivning-av-kraftor-alla-djur-kanner-smarta/

Hur skall jag då avliva mina foderinsekter innan jag ger dom till mitt djur?

Som sagt hittar jag ingenting på Jordbruksverkets sid men i övrigt så hittar jag:

Sveriges entomologiska förening:
Ett enkelt och skonsamt sätt att avliva insekter är också att lägga dom i frysen. Låt insekterna ligga över natten eftersom vissa djur kan överleva flera timmar.

Riksförbundet Svensk Trädgård:
Snabb död – undvik plåga
Döda sniglarna snabbt – klipp med sekatör strax bakom huvudet, lägg i frysen eller i kokhett vatten.

Klisterfällor - insekterna fastnar och får torka ihjäl.

Bygg hemma:
Köp en getingfälla eller gör en själv av pet-flaska – fyll gärna med ättika

Land:

Ankor äter ohyra
www.land.se/allmant/skydda-tradgarden-fran-mordarsniglar-skaffa-ankor

Konsumentforum.krav.se
Höns är så kallade allätare, vilket innebär att de äter både vegetabilier och animalier. När höns får gå ute och picka äter de gärna gräs, insekter och maskar som de kommer åt.


Utöver detta en uppsjö med gitiga ämnen som man antningen blandar själv eller köper och jordbrukets veritabla giftkrig som håller på att orsaka en ekologisk katastrof.

Det som skiljer är paragrafen att "alla djur som hålls av människor omfattas av djurskyddslagen" men jag hittar ingenting om hur jag skall hålla mina foderinsekter på ett bra sätt medan de lever?

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 19
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild