Hjälp infor paludarium/terrariebygge.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

342
183
DannyF:
Spenderat bra många timmar nu framför datorn och tror att jag har fått kläm på det mesta, men behöver er hjälp med en del saker. 

Jag ska alltså bygga ett paludarium till en grön trädpyton och ca 30-40% av markytan kommer att vara vatten med ett djup på 30 cm. Det hela ska byggas i 12 mm plywood och kommer att vara 150x90x60 cm (längd/höjd/djup)

Har en del frågor som jag inte kan googla mig till:

1: Vet att värmepanel med pulserande termostat med dag/natt-funktion är bäst, men det blir även dyrt då de termostater jag hittar med rätt funktioner går på minst 1000 kr och jag har inga större problem att reglera värmen manuellt, så det jag undrar är om denna dimmer duger ihop med en värmepanel i taket, eller har ni någon billigare fiffig lösning?
www.reptillagret.se/kontrollutrustning-c-1009.html/b1-magic-eye-dimming-thermostat

2: Funkar HabiStat Reptile Radiator - 75 W till ett såpass långt terrarium eller måste jag kompletera med matta/kabel? Kan ju även använda doppvärmare i vattnet, men vet inte om det räcker för att hålla grundtemp i hela burken.

3: Hur stora och var bör ventilationen sitta i förhållande till heatspotten?

4: Är luftfuktare/regnsystem något som ni använder? Det är inget jag kommer att starta med, men kan ju vara smidigt i samband med semester. (Anledningen till frågan är att jag vill förborra eventuella framtida installationer innan jag fuktspärrar och målar allt.)

5: Vill inte ha temp- och fuktmätare inne i burken, så är denna en vettig hygrometer? www.antstore.net/shop/climate-technology/Measure---Regulate/Thermo-Hygro-Sets-Digital/Combometer-digital-Thermo--hygrometer---PT2470.html
Tempmätare gör jag som med akvarierna, en vanlig utetempmätare för 70 kr med siliconklick som jag gömmer på passande plats.

Slut på frågorna nu tror jag :) Skriver ner lite mer om hur jag tänk bygga ifall någon har tips angående det med.

Bakgrund: Karva frigolit, smeta på cement/husfix och måla med akrylfärg samt lacka de delar som kommer att ligga konstant under vatten.
Byggmaterial: Byggplywood 244x90x1,2 cm ifrån Bauhaus samt 4,5x4,5 reglar.
Fuktspärr: www.epotex.se/epotex-webbutik/akvarie-och-terrarie
Belysning: www.tritonakvarium.se/glomat-2xt5ballast-armatur/2863-0 + passande rör till växter monterat på insidan i taket.

Oerhört svårt att hitta en hemsida som säljer skjutglaslister verkar det som :S
Ska ringa runt till glasmästare i veckan och höra om dom har samt vad dom tar för glaset jag behöver. Om någon har tips på bra glasmästare i Örebro så uppskattas det :)
5 mm glas till 30 cm vattendelen samt 4 mm till luckorna bör ju fungera.









235
155
Brokensynapse:
Fråga efter E-profil list, tror de e vad dom heter.

342
183
DannyF:
aa jag vet ska fråga glasmästaren efter skjutglaslist/E profil, men hittar inget när ja googlar på e profil :(

kom på en fråga till! angående plantering av växter i terrarium bör jag göra håligheter där det får plats jord lr liknande substrat som växter kan växa i eller kör man enbart växter som växer på hårda ytor i regnskogsterrarium?

235
155
Brokensynapse:
www.zooariet.se/reptiltillbehor/ovrig-utrustning/skjutglaslister?acr=1

Till mitt bygge tänkte jag sätta fast plastkrukor eller liknande för att kunna plantera växter. 

2966
1645
Hoggaforfan:
Du väljer helt själv vad du vill ha, är lite av det roliga när du gör ett terrarium tycker jag. Vill du ha krukor så gör krukor etc
De flesta bruka ha några sänkor där de kan ha jord och något kan växa.
Skjutglaslister är galet svårt att hitta på nätet, de enda som har är reptilfokuserade djuraffärer. Jag hittade även en grossist men det var allt och jag är ändå en sån som är duktig på att hitta. Hittade en massa i Kina och Tyskland medmen inte i Sverige.
Billigast är troligtvis att gå till lokala glasmästaren.

Jag använder regnsystem och detsamma gör flera andra. Mitt system hämtar ju vatten ur vattendelen så allt som inte sugs upp av jorden rinner ner i vattendelen igen så är det ett slutet system.

Tänk på drenering och möjlighet att tömma ut vattnet ur dammen vid behov.


342
183
DannyF:
tänk lite på drenering också och tror det blir bäst om all vatten som hamnar på bakgrunden och landdelen rinner ner i akvariedelen. funderar även på att ha ett overflowrör i akvariedelen som leder ner ytvattnet i en dunk lr liknande under terarriet. blir bra smidigt att byta vatten också, bara fylla på och tömma dunken sen :)

jo jag har funderat på att använda nätkrukorna i plast som man får när man köper akvarieväxter. men var tveksam om det skulle bildas mögel lr liknande eftersom det blir som en tät kopp där vattnet inte kan ta sig ur utan växten och jorden kmr ju bada konstant. men kanske skulle vara bra att dra en drenering i dessa koppar också?

funderat lite på det där med osmosvatten med, är det att föredra till reptiler också?

2966
1645
Hoggaforfan:

Det kan vara en bra idé att ha drenering även i de krukorna. Lätt gjort med en skruvmejsel eller annat hårt och vasst föremål :-)
Men det finns ju även växter som gillar när det är blött och sen beror det ju även på hur mycket du vattnar eller om det stänker vatten dit av fallet etc.

Mögel kan komma men det är ingen kris, sånt som händer. Det kommer och försvinner. Just nu har jag lite vitt luddit men det får gråsuggorna ta hand om. 

För derans hälsas skull gör det varken till eller ifrån vad jag vet men du slipper ju kalkfläckar på glaset så osmosisvatten är att föredra men det är mer ur estetisk synpunkt


342
183
DannyF:
Tror att jag gjuter in 3-4 cm slang i bakgrunden ifrån kopparna och drar till önskat ställa d
är de passar att det rinner ner, sen lägger ja nog lite filtervadd så att inte jorden rinner med ner. 

någom är kunnig när det kommer till värme och ventilation? :) det mesta som ja hittar här och på google gäller antingen landlevande ormar eller mycket mindre akvarium. kanske får pröva mig fram men hade ju varit smidigt om någon redan gjort det jobbet  :D 

2966
1645
Hoggaforfan:

peter54 är ventilationsgurun här på forumet. 

Du ska ha en UV-lampa så en HID-lampa är tydligen det som rekommenderas. Kostar lite mer i inköp men blir billigare i längden. www.skoldpaddsgrejer.se
Frågor om dem kan du skicka till barkskog, det är hans sida. UV-gurun på forumet.
Du kan sen ha en värmeslinga i markdelen för att höja medeltemperaturen.
Eller en värmepanel, tyvärr har jag ingen erfarenhet av dem så vet inte hur långt värmen strålar etc.
Du bör nog koncentrera dig på att värma upp land snarare än doppvärmare i vattnet för annars tror jag det blir för varmt i vattnet.


342
183
DannyF:
jo det är ju smidigt att ha lampor eftersom det både är lyse och värme, men som jag fattar det så är det minsta avståndet till lamporna 30-75cm beroende på lampa, och det passar ju inte direkt i ett terrarium byggt av plyfa såvida jag inte bygger toppen av glas och hänger lamporna ovanför, men då försvinner ju en del ljus och värme.

har du erfarenheter av värmeslingor? bör jag isåfall gjuta in slingan i bakgrund och botten?
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild