Hjälp infor paludarium/terrariebygge.

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

342
183
DannyF:
hmmmmm måste nog leta annan fuktspärr. om ja inte räknat fel vilket ja inte tror att jag har så kmr det kosta 1700kr bara i lack :(

342
183
DannyF:
ne nu har jag räknat fel! 863+ev frakt kommer det kosta!

räknar lite på vad det kommer kosta om jag tätar med glasfiker istället.
kollat lite akvariebyggen med glasfiber och plyfa. glasfibermatta + polyester + gelcoat + härdare ska göra det hela tätt som jag fattar det, villket kostar ca 600kr.

2966
1645
Hoggaforfan:
DannyF skrev:
hmmmmm måste nog leta annan fuktspärr. om ja inte räknat fel vilket ja inte tror att jag har så kmr det kosta 1700kr bara i lack :(

Jo Epotex tar överpriser :-(
Därför jag kör PVA-lim numera, 5 liter för 250:- :-P

DannyF skrev:
jo det är ju smidigt att ha lampor eftersom det både är lyse och värme, men som jag fattar det så är det minsta avståndet till lamporna 30-75cm beroende på lampa, och det passar ju inte direkt i ett terrarium byggt av plyfa såvida jag inte bygger toppen av glas och hänger lamporna ovanför, men då försvinner ju en del ljus och värme.

har du erfarenheter av värmeslingor? bör jag isåfall gjuta in slingan i bakgrund och botten?

Glas hindrar UV men nät funkar bra om du vill ha den utanpå. Bara såga ut en lagom bit och häftklammra fast ett nät sen kan du lägga lampan på det. Eller monterar du upp lampan inne i terrariet.

Värmeslingor kan gå sönder så man bör inte gjuta in dem i bakgrunden. Däremot kan man gjuta in dem i en slags värmeplatta för ökad effekt.
www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=3288
Om du behöver göra det beror ju på en massa faktorer som lampor, vilken värme du har i rummet, vilken W kabeln har  etc så går inte att ge ett exakt svar men lösningen i tråden går ju att göra även när terrariet är färdigt.

Tyvärr har jag sålt slut på mina egenimporterade värmeslingor men jag funderar på att ta hem en sändning till. De som finns på marknaden är dyra och dåliga.

342
183
DannyF:
om jag inte fattat det fel så är det inte att föredra att ha ventilationen i taket, så ett nät förstör ju rätt mycket då.
och montera en såpass varm lampa inne i terrariet innebär ju att jag inte kan ha grenar högre än max 30cm ifrån marken då lampan minst kräver 30cm avstånd till djuret för att det inte ska bli för varmt.
eller har jag fattat fel?

bra tips där med värmeslingan!

vad gäller PVA- limmet så vet jag inte om jag vågar ha det som fuktspärr till akvariedelen. föredrar att köra en beprövad metod :)

2966
1645
Hoggaforfan:
Nej det stämmer men gör du nätet så stort som lampan så täcker den ju upp hålet.

Ah, nej inte till vattendelen men till resten :-)

342
183
DannyF:
jo det är sant så kan man ju göra :) har du själv dessa lampor? skulle vara bra att veta hur varma dom blir innan jag beställer och gör hål i taket, ja menar vissa starka strålkaster kan ju antända tex papper och säkert trä också.

342
183
DannyF:
byggplywood vs obs? www.bauhaus.se/osb-3-nexfor-11x1200x2440mm.html
sparar 160kr/skiva om jag kör obs men har ingen aning om hur det är att jobba med. kanske blir för svårt att få det snyggt på utsidan.

2966
1645
Hoggaforfan:
Vi har ett par 100W (tror jag) strålkastare som har den lösningen på tropikariet och det fungerar. Dels lyser de inte på trät sen så spärras ju inte luften in på något sätt. 
Men har tyvärr ingen erfarenhet av just HID-lampor. Vi väntar på några så vi ska testa ut men inte fått in dem ännu.
Tror dock inte de blir så varma så brandrisk är det minsta problem.
Skulle väl vara en renodlad värmelampa täkt av papper så kanske det hade börjat brinna.

Rent arbetsmässigt är det ingen skillnad att arbeta med OSB vs plywood vad jag har tänkt på utan det är som du säger mer den estetiska biten och plywood är enklare att måla snyggt eller bara olja in eller lacka. OSB kräver mer grundfärg för att jämna till kan man väl säga.

342
183
DannyF:
då får det bli byggplyfan annars får ja spö av sambon :) jag skickade ett meddelande till han som var kunnig om HID lamporna så får se va han svarar sen :)

342
183
DannyF:
villken watt på värmeslinga tror du blir bra? och någe speciellt märke som är bäst lr
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild