Leopardgecko bakgrundsbygge

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

169
38
Maaajaa:

Hej!

Här kommer en kort inledning:

Jag tänkte äntligen börja dokumentera projektet jag väntat med alldeles för länge nu. 

Leopardgecko damerna ska få sig varsitt större vivarium med bakgrunder som låter höjden utnyttjas och ger en naturlig look för åskådare.
120 cm terrariet går till den "klolösa" damen (endast två kvar) och det som är 125 cm går till flickan som är välbehållen med både klor och tår intakta.

Syftet med tråden är helt enkelt att vara en källa som förhoppningsvis hjälper andra på traven, ger idéer och inspiration samt besvarar frågor och underlättar.

Från en inte allt för mastig inledning till att direkt hoppa på första frågan:

Någon som vet om denna kan ersätta silikon för att fästa glasskivorna som släppt vid två ställen i kanterna på 120 terrariet? Säkert för djur?
Då den redan finns tillgänglig till hands här hemma så skulle det underlätta.


169
38
Maaajaa:
Ska jag istället satsa på att köpa silikon? Något märke som är säkert för reptiler som finns på exemplet Beijer?

Mvh Maja!

Medlem i SkHF
73
37
Kenneth58:
Akvariesilicon Harald Nyborg,
Akvariesilicon Tremco GS 202 Jula, Hornbach mm mm

169
38
Maaajaa:
Här kommer en snål uppdatering:

Idag efter en lång vecka har jag endast hunnit med att smälta ut passande storlekar på cellplastskivorna till 120 cm vivariumet.
Lite små glipor och knappast perfekta symmetriska linjer smältes men det är ingen undergång för det, jag kommer använda expanderande fogskum men även säkra med silikon på glipor i slutändan.
Cellplastskivorna fick sig en omgång med silikon pluttar för att hålla grunden på plats mot glaset.

När grunden är på plats så är det bara att släppa lös kreativiteten och inte tänka för mycket.
Jag återanvände spillbitar av cellplast och skar ut dem i olika former. Dessa ska fungera som hyllor, fästas med tandpetare på bakgrundsskivorna och därmed vara en grund för fogskummet som kommer ösas på.

Något jag personligen råder alla blivande eller efarna bakgrundsbyggare är att inte planera allt i detalj.
Självfallet är det bra att hitta inspiration men i slutändan så är det väl ändå roligare (min åsikt) att använda sin egen kreativitet utan någon mall som ska följas till punkt och pricka.

Angående “silokonet’’ som fanns här hemma så kan jag meddela att det inte blev något med det.
Jag drog det säkra kortet istället för det osäkra och köpte ett transparent akvariesilikon som om jag minns rätt köptes från Jula.

169
38
Maaajaa:

Haha, vart ska man börja..
Mycket har hänt sedan den tidigare uppdateringen bland annat hel soptipp till rum tack vare lilla mig:)

Hur som helst, "frigolithyllorna" blev klara och sedan blev det raka vägen till närmsta butik timmar senare för att skaffa tandpetare. Tandpetarna fäste jag på kanterna på "hyllorna" i frigoit och tryckte sedan på den massiva plana frigolit skivan som blev helt täckt. Tanken var att bespara fogskum och samtidigt få en bra grund som sedan bara blir täckt utvändigt. 

Med en bra försmak och fogskum nämt så kan jag passa på att dra det med. Nästa steg blev att införskaffa fogskum efter fogskum. Med tanke på mitt senaste bakgrundsbygge av ett exoterra på 60x45x45 där flera, säkert fem burkar blev inblandade så kan man ju bara tänka hur många det blev på ett 120 långt glas terrarium.
Nu räknade jag inte men säkert över fem denna gången..heh..he.. Ett väl ventilerat rum är bra att ha till hands eller utomhus under tak är att rekommendera då fogskum under härdning inte är så hälsosamt att andas in pga alla starka ångor osv. Jag använde mig av mitt gamla rum där ingen är vilket fungerar bra med öppet fönster.
Redan vid första sprutet av fogskummet upptäckte jag ett misstag som jag konstigt nog redan planerat att inte göra om sedan förra bygget, "gör grunden först med så lite som möjligt och fyll på där det behövs. Såklart så blev det svårt att följa med ett otåligt tålamod men det fick kosta mig någon extra tub fogskum. Trots att jag var medveten om hur det blev förra gången och den otålighet jag ännu en gång uppvisade så försökte jag dock få det att härda lite innan jag började med nästa tub. Då fogskum härdar snabbare vid fukt så tog jag min tryckspruta med vatten och sprejade på de nysprutade ytorna vilket fungerade till viss del utanpå men självklart inte invärtes.

Sist men inte minst tryckte jag på tre stycken små pinnar för att ge en fin estetisk look.
Detta är till alla som tänker som jag (alltså inte alls). Ta på er handskar!! Den mänskliga latheten trots erfarenhet av det måste raderas. Man går med fogskum i flera dagar på händerna innan det försvinner och inte heller fungerar det att tvätta bort det när det är "färskt" och kladdigt som fett smör som aldrig vill lämna, nej då stelnar det snabbare av fukt, blir hårt, vasst och skrovligt på händerna och det ser ut som att huden trillar av:,) 
Fogskummet härdat och klart, nu är det fritt fram för kreativiteten att sprudla!
Det måste nog vara en ut av mina favorit delar av att bygga bakgrunder. Endast en kniv, rakblad eller whatever tillhands,nu börjar skapandet.
Jag personligen råder alla blivande backgrundbyggare att inte planera för mycket. Visst, hittar man något fint, absolut det kan vara en mall och inspiration men själv tycker jag det är roligare med en egen touch plus att man blir nöjdare. 


Jag använde mig av flera verktyg blandannat de jag nämnde men även sked för att göra rundade partier och likna en stenvägg (dock inte för runt då det ska vara en stenvägg). Inte bara för att få en fin grund utan det karvade ger en bättre fästande och strävare yta för det kommande husfixet än det okarvade, glansiga, lena ytan. Allt började efter redan några timmar ge en färdiglagad grund efter karvande och fogskum över hela huset senare. Jag skojar inte. Hela golvet, påsar, sopsäck papperskorg, damsugare krävdes för att bemästra resterna och smulorna.
(Tyvärr ingen bra bild på det färdig karavade mästerverk jag åstadkommit)

Lite rester av fogskummet på oskyddat glas påminde mig om bemötandet jag fick möta sist gång vid mitt första bakgrundsbygge så slog det mig med en gång att säkra glaset på vivariumet. Jag tejpade på lister, lite uppemot taket och rev sönder en H&M pappers påse för att sedan lirka, pressa och trycka fast under fogskummet som mestadels nuddade glaset på botten. Med påsen i kras så tejpade jag ihop dem så att de inte skulle glida iväg och skapade tillslut en platt rektangel av den tidigare kläd-pappers-påsen som nu hade som uppgift att bilda ett slags skydd för att minska slabbet med husfix, färg m.m Jag hade även ett slitet gammalt örngott som skydd och det fungerar det med bara att det höll på att åka ner några gånger och åkte upp..
Fogskumsresterna var dock oförskämt lätta att pilla bort dock men bara en påminnelse om att ha skydd på plats.

Jag kom även på att jag behövde fästa skenan i taket som satt löst på vänster sida och spred sig mot mitten. Som tur så var jag redo med akvariesilikon och använde mig av fingrarna för att få en slät yta då det bultade ut silikon när skenan för glasdörrarna trycktes mot.

Dagen därefter gav mig nöjet att blanda till husfixet. Med lite känsla ödslade jag på husfix för den rätta texturen/konsistensen och har med lite inspiration från Youtube kommit fram till att den första rundan ska ha den pankakssmetiga konsistensen. Därav konsistensen för att komma in i alla glipor och hörn som möjligtvis skulle vara mer svår flörtad med en tjockare massa, plus att de andra lagrarna fäster bättre. Jag kan tänka mig (kanske helt orimligt) att en tjock massa på en gång blir dels för tung men spricker även. Innan jag nästan hunnit börja slog som tur påminnelsen om att tejpa de små grenarna jag tryckt fast i fogskummet igång för att som sist slippa situationen att behöva tälja träbitarna på nytt för att de fått cement och färg på sig.

24 timmar senare började blandandet och mixandet av den andra omgången av husfix. Den här gången lite mer husfixpulver för en tjockare konsistens och för att ge ännu mer stabilitet på backgrunden. Lite smart tänkt av mig som tidigare bakgrundsbygge så hällde jag även i en liten obestämd mängd svart akrylfärg för att ge djup även fast ett tredje lager kommer ödslas på. Kanske inte helt logiskt nu men tanken är att karva lite på ytan av husfixet mot det tredje torkande lagret och förhopplingsvis kunna skrapa upp lite av det mörka i sprickor och just skapa 3D effekten jag är ute efter. Färgen gjorde som sist inte som sagt och blev istället någon mörkare grå variant. Med ett vitt pulver som med vatten blandas och blir en vit gegga och tillägg av svart färg så makar det ändå sense att det inte blir färgens forna jag, isåfall krävs en hel del.
Jag tyckte faktiskt den andra omgången av husfix blev lite väl lös trots tillägg för en tjockare. Man kunde se igenom den andra omgången på vissa ställen igenom till den första vita omgången och jag annars att det antingen har med att penseln jag använde inte var helt torr (dock så borde vätskan gått ut efter minst en timmes målning med tjock "cement" konsistens) eller att det just var för löst. Jag minns inte om det var så på förra bakgrunden men jag anar att det inte var så, dock så hade jag i sand redan i andra omgången vilket jag denna gång kommer använda på det slutliga lagret. 

Förtillfället i skrivandets stund och efter en häktisk dag så är jag lutad tillbaka och har helt enkelt åstadkommit allt detta under tiden jag inte uppdaterat här. 

Nästa steg blir att starta processen med lager tre av husfixet, lägga till sand, pigment pulver till cement och öka massans tjocklek för att sedan kleta på det som det slutliga lagret på bakgrunden. 

Det är mycket mer att komma dock då det är bland annat lackning kvar, fixeri av detaljer, passande kulörer och en massa annat.

Här kommer lite bilder från processen:


5088
3861
Tropfrog:
Ser bra ut! Längtar redan till nästa uppdatering. 

Mvh
Magnus 

169
38
Maaajaa:

Som jag nämnde så är jag nu till ro och skriver detta, dock så stötte jag på ett problem idag. 

Tanken var att jag som förra bygget skulle använda mig av akryl färg som vi har hemma (närmare bestämt dessa i olika färger panduro.com/sv-se/produkter/mala-rita/farg/akrylfarger/p-acrylic-matt-burnt-umber-921231) när jag märkte att det behövdes mer då förra bakgrundsbygget slukade fägen.

Jag har läst mig till att just akrylfärg är det ideella valet till bakgrundsbyggen och fann då dessa som så nära till hands skulle vara perfekt. 

Iom att jag redan gjort en bakgrund tidigare i denna kortfattade ordning: 

frigolitgrunden med karvad fogskum 

tunnt lager husfix 

tjockare lager husfix med färg och sand

Tjockaste och tredje sista lagret husfix med färg och sand

sprutmålad med akrylfärg och vatten i flaska

"Dry brushade" detaljer i akrylen

Sedan ska det vara lack 
___________________________________

Så såg den förra bakgrunds processen ut i grova drag minus lackningen vilket nog var tur. 

Jag hade nämligen gjort artificiella tillhörande stenar till backgrunden med samma steg och möda i onödan.

Efter att jag målat klart stenarna så skulle jag lacka med lacket en bekant rekommenderat. Hon jobbar och har jobbat inom olika byggvaruhus och är mer eller mindre "expert" inom färgavdelningen och sköter alltså färgerna osv. Jag står henne jätte nära och litar på henne ord.
Lacken är vattenbaserad och ska tydligen vara okej bland djur. 
(bifogar bild)

Det enda problemet var att alla detaljer jag lagt ner på den naturliga och estetiska looken var helt förgäves. Efter lacken var alla detaljer utsuddade och endast akrylfärgen jag hade blandat i i husfixen var den som dominerade. Det såg helt enkelt ut som sandiga beige-gulaktiga klumpar...

Idag var jag till panduro inte långt innan jag skrev det tidigare inlägget och var inne på att köpa samma sorts akrylfärg då som sagt de förra använts upp till förra backgrunden. 

Som tur fick jag hjälp av en mycket trevlig anställd när jag förklarade situationen som istället visade mig till pigmenthyllan med pigment som man kan tillsätta i just cement och är mycket effektivt. 

Hon trodde att det berodde på akrylen och tipsade då om pigment som jag slutligen köpte och ska tillsätta i tredje omgången cement då de kommer binda sig i husfixen tillmotsatsen mot den akrylfärg jag hade som igentligen är en "konstnärsfärg". 

Det var annat bra som hon sa, dock kommer jag inte ihåg allt, men  nu till er. Hur ska jag kunna "dry brusha" färgen om den färgen jag vill använda inte binder sig? En annan färg som tipsas? 

Min bekanta tyckte att jag skulle tillsätta pigment i husfixet, låta torka och sedan göra iordning små exempel med olika nyanser i små behållare för att sedan runt försöka "dry brusha" med en ytterst liten mängd på pänseln för att få effekten jag vill ha, men jag är osäker och vänder mig till er som förhoppningsvis kan hjälpa mig. 

Hoppas det inte blev allt för luddigt och att någon förstår och kan hjälpa mig. 

Tack

Mvh Maja!!

 


169
38
Maaajaa:

Vad för akryl färg har ni använt till bakgrundsbyggen som inte förändras efter man lackat? 

Var är den köpt?

Mvh Maja!


169
38
Maaajaa:

Jag blir inte klok!?
Är det så att akrylfärg löses upp med vatten på (eller igentligen lack)? Alla ni andra verkar kunna ha akrylfärg från panduro och sedan lack på utan att akrylen blandas ut vid pensling av fuktig lack och “försvinna“.
Jag kan utesluta andra material eftersom just efter lackningen så gick flytet i kras och detaljerna jag målat så noggrant försvann och gjorde målningsprocessen förgäves.

det skulle kunna vara akrylen det är fel på men jag har sett andra använda samma, dock vet jag inte om de hade lagt på lack därefter.
Det var en nära bekant som rekommenderade lacket och hon jobbar med färg så jag litar på henne men jag har börjat ana att lacket kan vara felet. Jag vet inte om jag sett någon använda det här lacket till byggen tidigare så jag prövar mig fram. Sist gång så gick det tyvärr inte som jag ville och antingen så är det då lacket eller akrylen, jag undrar då vad kan jag använda för lack istället?

Här kommer bilder på lacket och akrylfärgerna jag använt:


(ursäkta stöket på mittersta bilden, så går det när man går all in;) Vi ska dock inte snacka om hur resten ut av rummet ser ut...)


169
38
Maaajaa:

Det förvånansvärt svårt att uppdatera med bakgrund i full fart har jag märkt. 

Vad ska man säga köp, hem redan tre påsar husfix innan kladdet påbörjas för det sticker iväg lika snabbt som stålarna. 

Tredje husfixlagret blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag besökte som skrivet panduro för att återvända hem med tre små burkar pigment för cement. Vitt, rött och svart fick mixas in i husfixen istället för akrylen. Eftersom pigmenten såg så pass starka ut i burken så vågade jag endast hälla små teskedar i taget. Kort sagt, pigmenten gjorde cirka 1% skillnad i den mixade fixen, klumpade ihop sig och ville inte lösas upp helt vilket ledde till att oblandade klumpar hamnade på penseln och helt smetades ut utan förvarning. 

Det slutade med frustration och jag fick helt enkelt återgå till ursprungstanken eller rättare sagt akrylfärgen. 

Låt oss säga att akrylfärgen (nästan) aldrig  gör mig besviken och är så mycket enklare att justera än att köpa små spiggens burkar som inte ens gav effekt. Hade jag hällt i hela burkarna med pigment hade det nog inte förändrats mycket mer än de 2/3 jag redan hällt i.
Iom akrylbrist då jag köpt pigmenten senast istället för akrylfärgerna jag igentligen var ute efter så fick jag helt enkelt hålla mig fast vid den tredje och "sista" blandningen av husfix. Pigmentet var i mixen och jag hade lyckats hälla i för mycket röd akryl men saknade såklart gul,vitt och svart vilket tvingade mig att ändå applicera denna gräsliga nyans av husfix. Färgen var en slags mörk röd/orange terrakottafärg vilket jag inte alls varit ute efter. Det såg verkligen ut som en sån där terrakotta lera man man formar och låter torka.

Eftersom min lilla Leopardgecko ska huseras där sökte jag en slags "sandstone", beige färg som inte uppfylldes. Vilken besvikelse.
Hela, bokstavligen heelaa "plastbaljan" jag mixat husfixen i var upp till kanten och kaoset i rummet fördubblades kan man säga. 

Trägolvet blev missfärgat, bordet vivariumet står på, penslar, verktyg, iprincip allt du kan tänka dig..
För att ge en extra fast yta med textur hällde jag i en del sand i "baljan" sedan var det bara att ta den strå lösa penseln jag pendlar för hårt med och slänga på så mycket jag bara kunde. 

Tips från coachen: Använd alltid handskar oavsett vad.
Husfixet var nu applicerat nu var det bara att vänta. Efter sisådär en timme torkning eller mer beroende på mixens densitet, började jag med att karva. Bambu-pinnar/spett/grillspett eller vad du vill kalla det är nu aktuellt samt en inspirations bild eller två. 

Stelnat men med lite fukt är det bara att starta skrapandet och börja ge liv och karaktär till skapelsen. Ivrig som jag är satte jag igång för tidigt vilket gav en ännu mer terrakotta lera lik bild. Medan jag drog spettet och skapade sprickor så hände det att det mer blev djupa onaturliga skåror på de partier där det inte var helt torkat. Runtom "skårorna" hade det även (utav spettets tryck) samlats husfix runt om vilket verkligen gav ett mer ler-likt utseende.

Någon dag därpå införskaffades svart, röd och vit akrylfärg. Äntligen! Plastmuggar fick agera som testmuggar där jag blandade ut olika nyanser som efterliknade bilden i huvudet.
Men det röda senaste lagret husfix som förblindade så gav det mig intrycket att det behövde en vitare färg än jag trodde. Färgen visade sig vara jätte vit och inte allt sådär sandlik jag ville ha den. Någon stans där tog jag någon dag vila för stunden. Med all material till "spillo" och inte som jag tänkt mig så var det bara att starta på en ny sida. 
Finally!! Rätt färg och nu bara att ösa på på bakgrunden för att gå vidare till nästa steg. Resultat: älskart!

Nästa steg har jag fasat och bävat över.. Nu börjar målningen. Ta mig inte fel nu, jag älskar att komma fram med rätt nyans och ge mer liv men efter traumat med de artificiella stenarna där färgen bara suddats ut efter lacket så har jag helt enkelt skjutit upp hela tanken av hur jag ska göra. Jag har googlat som en galning men fick tillslut ta de ynka resterna av husfix i testmuggarna och blanda ut med akrylfärg. 

Hela grejen är ju att jag vill kunna "drybrusha", men hur går det med en tjock husfix?
Jag tog ytterst lite husfix och en större mängd vatten vilket fick smeten att liknas med en pankakssmet som användes vid första appliceringen av husfixet på bakgrunden. Denna metod fungerade oförskämt bra och tanken med att blanda i husfix i akrylfärgen är just för att försöka binda akrylen i mixen och inte riskera att det suddas ut som sist gång när jag endast hade akryl utanpå det stelnade husfixet. 

Mitt i alltet hittade jag en slags stålborste som användes som fil. Faktiskt mycket effektivt att ta bort de överblivna resterna av det nu stelnade fixet som spettet bildat av trycket runt om skårorna så det problemet löstes till viss del.


Nu var det dags att börja med illustrationerna och ännu en påminnerse för mig. Jag med två lager husfix + färg efter karvningen med spettet insåg någon stans här att jag i princip fyllt igen 70% av all karvning jag kämpat med med de två tillagda husfolk lagrerna...Man kan säga att hela bambu-spett-prosessen var i onödan och jag är så besviken och frustrerad att det som är en av de mest livgivande (enligt mig) processerna nu till mer än hälften har suddats bort.. Jag försökte i ögonblicket jag kom på detta karva upp skårorna igen med en sax men stelnad husfix är bokstavligen som berget och hur hade jag igentligen tänkt hitta alla ifyllda spår igen?!..*suck...

Hur som helst, jag blandade mörkgråa och mörk beiga toner av akryl och applicerade dessa under klipporna för att ge ännu mer djup och en visuell textur. I de sprickor och skåror jag fått fram försökte jag med en så liten pensel som möjligt lägga färgerna vilket gick sådär då det trots storlek på pensel kom utanför. Vad ska man säga, jag borde ha haft en ännu mindre till hands och möjligtvis använt ögonmåttet och tålamodet lite bättre. Sne stegen raspades snabbt bort med stålborsten jag funnit tidigare i förrådet och den gav en fin slipad och raspad yta. Det såg ut som att stenväggen hade stått och härdat ut en längre tid med den slitna looken.
Jag tipsar verkligen alla att inkludera en stålborste till bakgrundsbyggen! Visst lite dammigt men så snyggt då man får upp de tidigare ytorna (därav det andra mörka lagret med husfix som var menat att karvas upp med hjälp av spettet men som nu inte blev som planerat eftersom att lagerna inte blev som jag ville och mitt näst sista lager blev vitt då jag glömde tillsätta ansvaret men framförallt tänkt att det bara skulle vara tre lager och inte fem. Riktigt misslyckande och onödigt kan tyckas men det är bara att fixa med mörkare färger) vilket ger ett uråldrigt utseende.

När de mörka färgerna är på bakgrunden är det dags med de ljusa nyanserna. Här använde jag mig av framförallt vitt, gult, röd och svart för att få en beige. Denna beiga färgen måste nu överträffa den på bakgrunden i ljus nyans och för att plocka fram 3D effekten och det lyckades jag, kanske lite för bra. Ibland blev det för ljust, då till att justera med mörkare kulörer och tvärt om. Dock när jag väl var klar med den ljusa färgen på alla utbuktningar så ville jag ha en mörkare ton av beige och komplettera lite med mer mörkgrått i sprickorna då det blev för ljust. När jag känt mig nöjd med husfix-färg-mixen och målat på den så upptäckte jag att det ljusnat upp oerhört mycket efter härdning trots att vissa tilläggda nyanser i bla sprickorna nästan var helt svarta. Jag mixade i mer svart men samma sak hände vilket var jätte skumt. När jag lagt på den blöta mixen så är det logiskt att den är mörkare, men att färgen ljusnar upp så mycket så att den nästan blir vit fast den varit näst intill svart? It makes no sense, särskilt inte när det gått okej innan.. hmmm... 
Jag "drybrushade" även på en beige färg som drog mot det gula hållet och gav lite mer liv i det hela:)

Jag har nu hållit på med målandet i några dagar och man kan verkligen säga att allt har gått fram och tillbaks. En dag är jag nöjd tills den andra bjuder på en ovälkommen överraskande.
Jag har använt flera olika nyanser i detta steg från gul, svart, grå, vitt, orange m.m. 

För några dagar sedan tog jag ett bambu spett och doppade i den mörkgråa husfixen för att sedan lägga i sprickorna då penseln sist var för stor. Det var en himla prosess dock och då sprickorna är ojämna inuti och spettet är rakt och inte justerbart som en pensels strån så hamnade det inte i hela sprickorna och det såg fake ut med en så mörk färg helt plötsligt. Jag har försökt fixa det idag men känner mig inte riktigt nöjd så blir till att fortsätta till bakgrunden uppfyller mina krav estetiskt!:) 

Här kommer bilder på lite allt möjligt från bakgrund, välkända artificiella stenen vars färger suddats ut, kaos material och den såkallade trogne "skeden" som hjälpt mig med med så många husfixmixar, om det ens är en sked längre..?

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild