Diskussion om hantering

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54

58
16
09an:
Jag skulle bara vilja nämna att hantering av en orm eller ödla inte är samma sorts hantering som hanteringen av en hund eller katt, de flesta kan nog hålla med om att reptiler inte uppskattar (eller mår dåligt av) att bli till exempel klappade eller pussade på. Att däremot ta ut djuret ur sitt terrarium och exempelvis ge den något att utforska eller lukta på (själklart utan att stressa upp djuret) så kan den tycka att det är spännande, kanske inte roligt på det sätt som vi människor har roligt men ändå en positiv eller neutral upplevelse. 
Sen är det såklart en helt annan sak med djur som måste ha det väldigt fuktigt eller torrt eller varmt konstant, då kan det vara farligt för djurets hälsa med vanligt innomhusklimat men sålänge man respekterar djurets kroppsspråk och behov så tror jag inte att till exempel en kungspyton tar skada eller får något positivt utav hantering. Det är helt enkelt upp till ägaren att läsa av kroppsspråk, ha koll på behov av värme och fukt och sedan utifrån det, bestämma om man vill ta ansvaret som tillkommer när man hanterar.

Jag respekterar att alla inte håller med mig men jag ber alla som känner sig manade att svara att hålla god ton så att detta slipper bli ett allt för känsligt ämne:)

Mvh Kirix 

5061
3826
Tropfrog:
LOL! Du har inte läst de 54 senaste sidorna? Det med god ton kanske är för sent att nämna nu.

I vilket fall så kan man kort säga att de som förespråkar hantering bygger sin argumentation på tyckande och andra sidan bygger sin argumentation på välkända fakta. Det skulle ju kunna samanfatta läget inom den svenska reptilhobbyn ganska så väl.

Jag har djur som är nästintill omöjliga att hantera, då är det som du säger uteslutet. Men jag förstår inte varför man skulle hantera djur bara för att det går? Det finns ingenting som tyder på att de behöver det eller att det finns en enda positiv aspekt med det. För djuret menar jag då. Att ägaren vill och eventuellt kan känslomässigt argumentera för det är en helt annan sak. För djurens skull finns det inga positiva aspekter, så varför då argumentera för det? Vill man inte sina djur det bästa?

Mvh
Magnus 

58
16
09an:
Tropfrog skrev:
LOL! Du har inte läst de 54 senaste sidorna? Det med god ton kanske är för sent att nämna nu.

I vilket fall så kan man kort säga att de som förespråkar hantering bygger sin argumentation på tyckande och andra sidan bygger sin argumentation på välkända fakta. Det skulle ju kunna samanfatta läget inom den svenska reptilhobbyn ganska så väl.

Jag har djur som är nästintill omöjliga att hantera, då är det som du säger uteslutet. Men jag förstår inte varför man skulle hantera djur bara för att det går? Det finns ingenting som tyder på att de behöver det eller att det finns en enda positiv aspekt med det. För djuret menar jag då. Att ägaren vill och eventuellt kan känslomässigt argumentera för det är en helt annan sak. För djurens skull finns det inga positiva aspekter, så varför då argumentera för det? Vill man inte sina djur det bästa?

Mvh
Magnus 




Ett djur som varken får något positivt eller negativt ut av att hanteras finns det ingen anledning att hantera men det går att hantera utan att det skadar djuret, alltså är det onödigt att hantera men det är faktiskt inte riktit så hemskt och ondskefullt som alla som är emot hantering säger. Jag personligen hanterar/ tar ut min kungspyton ur sitt terrarium, jag lyfter ut henne och sätter henne i några lådor som jag har satt ihop till en liten labyrint för henne att utforska. Om jag ser att hon blir stressad eller rullar ihop sig och blir stilla sätter jag självklart tbx henne i terrariet! 
och nej jag har inte läst alla 54 sidor med text men jag har skummat igenom och förstår att ingen någnsin kommer kunna få alla att tycka samma sak samt att den goda tonen försvann tidigt i disskusionen.

Mvh Kirix

5061
3826
Tropfrog:
Kp får lätt problem med luftvägarna om de vistas mycket i för låg luftfuktighet. Detta är inte ett av djuren som inte riskerar problem pga de tas ut ur sitt terrarium.

En kp som rullar ihop sig och är stilla är nöjd och glad med livet. En kp som ringlar omkring kan vara missnöjd och stressad. Det är svårt att lita på folks egna förnuft när det gäller att läsa av sina djur. Det är väldigt vanligt att man läser av helt fel. Tex så tror många att ödlor blundar när de klappar på huvudet för att de myser. Så gör ju katter och hundar. Men i själva verket blundar ödlan för att skydda ögonen, för att den är rädd att bli skadad.

Helt sant att det inte går att få alla att tycka lika. Det går bara att lägga fram de fakta som finns i ämnet, sen kan folk själv bestämma om de väljer att bry sig om dem eller inte.

Mvh
Magnus 

Medlem i GHF
3088
1664
EmanuelKarl:
Många av de 54 sidorna må vara ganska trista att läsa igenom, men jag tycker att Fredrikos inlägg på sida 3 är extra läsvärt.

Reptiler är mästare på att dölja sjukdomar av evolutionära skäl, så om de tar skada av till exempel torrt inomhusklimat märker man sällan problemet förrän det har gått väldigt långt.

Likaså finns det många reptiler som gör allt de kan för att dölja stress eller reagerar på stress på väldigt udda sätt som inte alls liknar det ett däggdjur skulle göra. Det är väldigt lätt att läsa djurens beteende fel och väldigt vågat att hävda att de inte blir stressade. 

Jag tycker att det här med att låta djuren "utforska" är ett väldigt udda koncept. När man låter sin reptil utforska vardagsrummet och den går runt och nosar på allt, tänker den då "Oj, vad spännande med massa nya platser att kolla in, jag undrar vad som finns bakom denna väggen" eller tänker den "Shit, det här är kallt! Varför togs jag ut ur mitt sköna terrarium? Nu måste jag hitta ett varmt och tryggt gömställe så snabbt som möjligt". Jag skulle gissa på det sistnämnda. Jag tycker absolut att vi borde berika våra djurs terrarium så mycket som möjligt, men jag tror inte de får ut någon form av berikning av att traska runt i soffan och på det kalla vardagsrumsgolvet. Då är det mycket bättre att skaffa ett större terrarium eller förbättra inredningen. 

Något jag ofta hör är att folk säger att deras djur visar att de vill komma ut genom att t.ex. krafsa på glaset. Jag ser två problem med detta:
1. När jag var 5 så ville jag absolut springa utomhus på vintern utan jacka och äta godis veckans alla dagar, men det betyder absolut inte att det hade varit ansvarsfullt av mina föräldrar att låta mig göra det. Jag förstod inte att jag kunde bli sjuk av att springa runt utomhus utan jacka och eller att godis var onyttigt. 
2. När reptilen krafsar på glaset kan det bero på att något är fel i terrariet (för litet, för ljust, för varmt, för kallt, för få gömställen etc.) eller att den helt enkelt inte förstår sig på konceptet glas. Det behöver inte nödvändigtvis betyda att den förstår vilket dåligt klimat vi har i våra rum och att den vill ut dit. 

28
29
Moroten89:
Jag har leopardgeckos och sköldpaddor, men har även haft en ögonfransgecko. Min tumregel är att jag hanterar inte djuren mot deras vilja, såvida jag inte måste och jag kan visa hur mina djur funkat:

Ögonfransgecko:
Den ödlan jag hade fullkomligt hatade hantering, det räckte med att jag var inne i terrariet när han var vaken så sprang han iväg. Adopterade bort honom till en bekant efter ett tag, men det närmsta jag kom att "tämja" honom var att han kunde äta ur min hand en gång.

Rysk stäppsköldpadda:
När de ser mig betyder det att jag förmodligen har mat, så de kommer fram. Har haft dem länge nog att de inte ser mig som ett hot, men om jag försöker ta i dem så försvinner de in i skalet, så jag tar inte i dem om jag inte måste.
De kan äta ur min hand och om jag rör mig i rummet, eller i inhägnaden så tittar de på mig bara. 

Leopardgecko:
Jag har fyra ödlor för tillfället och alla har reagerat olika när de kommit hem.

Gunborg (Blizzard): Hon kröp upp i min hand redan första dagen när jag satte in henne i terrariet, men sedan fick det dröja. Hon utforskade mycket när hon var ny, sedan låg hon mest i grottorna och man kunde se henne röra sig ute först på kvällarna. Hon är väldigt nyfiken och tittar ut ofta, men hon kryper bara upp i min hand om det är kväll och om handen ligger stilla, många gånger går hon bara förbi och då får hon vara.

Rut (wild): Hon är ute och utforskar mycket, det började hon göra på nästan en gång. Det här är en ödla som inte tillåter att man hanterar henne hursomhelst, hon kryper ner än gärna upp i din hand om hon är nyfiken, men plockar du henne mot hennes vilja så kan hon bitas. Man ser henne krypa runt och klättra ofta, eller ligga och sola helt öppet, om man vill hålla i henne så måste det vara under dessa timmar och håller man fram handen då så kryper hon oftast upp.

Buffy (gul): en sexårig dam som blivit bortskämd med att bara äta zoophobas hos en av de förra ägarna. Den här individen känns inte som hon är rädd för något, det är vanligare att se henne ute än inne i grottan och har du handen inne så följer hon efter och vill krypa upp och väl i handen ligger hon stilla.

Leonardo (wild):
Jag har haft honom i tre veckor, han har varit betydligt mer nervös av sig. Första veckan räckte det att jag rörde mig i sovrummet så gömde han sig, nu är han mer på nivå att han tolererar att jag har handen i inhägnaden, men han har ännu inte själv valt att krypa upp, så han har fått vara i fred.

Om jag hanterar dem så är det i max 10 minuter och de får välja själva.

Givetvis finns det situationer där jag måste ta upp dem mot sin vilja och just då underlättar det om de är handtama.

Medlem i SHF
67
26
Sofie:
Man ska inte lägga männskliga värderingar på djur och man ska heller inte lägga en standard värdering över alla djurslag. En hund eller en katt kan gilla uppmärksamhet och att tas till en ny plats för att få utforska. Personligen har jag totalt haft 3 katter, en som älskar att utforska allt och alla, en som kan utforska om han är på rätt humör för tillfället och en som hatade allt som hade med förändrig och andra levande varelser att gör. Skillnaden på hundar/katter och reptiler är att det är otroligt mycket lättare att läsa av deras kropsspråk eftersom att det är så dom själva kommunicerar med varandra. Självklart uppskatar alla djur någon slags aktivering, men för ormar och ödlor kan det räcka med en ny pinne att klättra på, en ny växt, få mat på en annan plats än vanligt (ödlor som får tex syrsor är det ju bara att släppa lös syrsorna så får ödlan en bra aktivering en stund) eller varför inte bara en liten ommöblering då och då.

Jag har själv tyckt att man ska hantera lite då och då för att göra hanteringen lättare när man väl måste, men sen jag skaffade en orm som det absolut inte går att hantera utan skydd för att inte bli biten, så jag ser ingen ide med att försöka om jag inte måste. Ibland måste man fundera på om det är bättre att stressa upp ett djur många gånger korta stunder ifall om det hjälper den att bli lugnare eller att stressa upp den en gång en längre stund när det väl behövs. Att ta ett djur till veterinären eller en flytt är ett stressmoment oavsett hur van djuret är vid hantering och det är något som gäller för alla djur.

8
2
Johanneli:
Ja, Sofie, det är nästintill existentiella frågor som kommer upp när man funderar på sina små-kompisar. Spännande på ett oväntat sätt...
Logga in för att posta i forumet
Sida av 54
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild