Gul Vattenvaran?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 7

11
39
calleman:
Danne72 skrev:
JAG SKRIVER INTE MER PÅ DEN HÄR SIDAN !!! HÄR VERKAR BARA FINNAS RIKTIGA FÅNTRATTAR SOM HAR SKAPLIGA BESSERWISSERKOMPLEX. Ta det jäkligt försiktigt när ni ska öppna era terrarier och göra rent, ormar och ödlorna dör ju på direkten...lycka till med era djur. verkar ju som ni tror att dom är gjorda av porslin från ming dynastin.  mvh Daniel.

Ja känner samma sak, det vrids på fakta och då kan vi lika bra lägga ner..

Medlem i SHF
3996
5019
Jonas_:
Stora hanteringstråden 2.0 :-D 

Sett lika ut och låtit lika sen jag började i hobbyn för ca.30 år sedan. Finns två läger och kommer antagligen finnas sålänge vi håller djur i fångenskap. 

Lägren försöker övertyga och övertala varandra, brukar sluta ungefär som tråden börjar se ut nu... Tjafs enkelt uttryckt :-) 

Medlem i SHF
537
749
Patch:

Jonas_ skrev:
Stora hanteringstråden 2.0 :-D 

Sett lika ut och låtit lika sen jag började i hobbyn för ca.30 år sedan. Finns två läger och kommer antagligen finnas sålänge vi håller djur i fångenskap. 

Lägren försöker övertyga och övertala varandra, brukar sluta ungefär som tråden börjar se ut nu... Tjafs enkelt uttryckt :-) 


Ser inte detta som en hanteringtråd egentligen.... utan undrar varför man väljer bort den faktan som faktiskt finns ang hantering och felaktig miljö med förklaringen att den inte är gjord på ett specifikt släkte utan att ha något som backar upp det? 

Det är varken vetenskapligt eller vettigt?

åter igen vad man tycker eller tror personligen spelar ingen roll :) 
personligen skulle jag älska om de visar sig att varaner är som fjälliga hundar och skiljer sig helt från alla andra släkten/familjer

Men de är inget som tyder på det? Visst verkar vissa varaner vara intelligentare än andra... men skillnaden är inte så stor mellan dem och t.ex större leguaner/agamer 

men jag hoppas bli överbevisad när de gäller både hantering och miljödelen 

calleman skrev:

Ja känner samma sak, det vrids på fakta och då kan vi lika bra lägga ner..


Fast i den här tråden den är det väl du Calle som valt att vrida på/välja bort den lilla faktan som faktiskt finns? 


5095
3865
Tropfrog:
Jag vill ändå ge lite medhåll till de som förespråkar viss hantering av stora varaner.

Även om jag inte har mycket erfarenhet av djursorten så kan jag förstå att det kan bli en utmaning att ta ett djur till veterinären vid behov som är 2 meter och 25 kilo muskler med klor som fällknivar om den inte har en viss vana av hantering.

Att djur får problem på sikt av för låg luftfuktighet är nog ställt utom allt tvivel. Att mer tid ute leder till ett kortare liv borde vara en rimlig slutsats. Men och andra sidan så kan ju problem att ta dem till veterinären leda till detsamma. Det är en svår ekvation.

Eftersom jag inte själv har intresse för varaner så har jag aldrig ställts inför detta dilemma. Men det är onekligen inte lätt. Jag lutar åt att det är bättre att låta bli att hålla dessa djur, men det är ju lätt för mig att säga som inte vill hålla dem själv. Rickard som någon länkade till tidigare har ett väldigt stort intresse för varaner och vill hålla dem. Ändå har han tagit beslutet att inte göra det för djurens bästa. Detta tycker jag är ett stort och mycket moget beslut. Det är helt enkelt respekt.

Mvh
Magnus 

Medlem i SHF
537
749
Patch:

Hej Magnus 

jag har vart i båda sitsarna!
kollar man inlägg för 20 år sedan så va jag en stor hanteringsanhängare och hade djur lösa stup i kvarten! 


Sen såg jag effekten av detta och tyvärr lärde mig den hårda vägen där jag tog hand om djur som haft allt annat än en optimal miljö... De va liksom djur som i teorin kunde leva i 15-20 år men "aldrig" upplevde sin 10 års dag

Haft bandvaraner hemma som folk haft i felaktig miljö som dött av njursvikt (och då är det inte ens individer som vart lösa i rummet eller hanterade)

haft varaner som aldrig vart hanterade och haft  varaner som vart hanterade från födseln! 

och i slutändan så va inte skillnaden egentligen så stor de gångerna man faktiskt behöver hantera dem

haft individer som alltid vart skygga och rädda och individer som inte ens flyttar på sig när man tar ut vattenbaljan under dem


Medlem i SHF
537
749
Patch:

nej nuförsvann halva texten igen! 


skiter i det här nu :) 


11
39
calleman:
Att jämföra forskning på än anolis med varaner va de sjukaste jag hört. Im out..

1275
1724
Falk:
Tropfrog skrev:



Fast nu var det inte någon diskussion som gjorde att tråden spårade ur. Det var en fråga, måhända lite klumpigt uttryckt. Jag har bett om ursäkt för det. Så nu kan tråden återgå on topic och jag kan dra mig tillbaka.

Mvh
Magnus 


Fast min kommentar var sarkastiskt menat mot jbjohansson

Medlem i SHF
537
749
Patch:

calleman skrev:
Att jämföra forskning på än anolis med varaner va de sjukaste jag hört. Im out..



fast då har du ju missat övrig forskning? De är gjort på agamer och leguaner oxå? Även grodor som inte ens är en reptil? 


Medlem i SkHF
971
1088
NellyNiklas:
Om vi kunde minska på de subjektiva åsikterna, hålla oss till ämnet och acceptera att folk ser olika på saker. Liknar mer och mer en round earth vs flat earth debatt, eller ännu värre, religionsdebatt.

Hantering av djur, i detta fallet varaner är ju högst subjektivt, det är tydligt. Kan vara mycket bra att vänja djuret vid hantering för att underlätta just hantering när det väl behövs, tex vid veterinärsbesök. Det ökar säkerheten för alla inblandade, speciellt när det gäller något som faktiskt kan skada någon väldigt illa.

Vill folk hantera sina djur låt dem göra det. Det enda de som är mot det kan göra är att belysa riskerna med det. Det slutliga valet är hos ägaren, vare sig folk gillar det eller inte. 

Men, saker att beakta om nu TS vill gå med sin varan i sele/koppel, tämja och träna och ev bada i fontänen på gården är, men inte begränsat till:

* Luftfuktigheten i ditt hem. Du har ca 20-30% luftfuktighet i ditt hem vilket är oerhört torr luft. Att hantera ett djur, som är gjort för att vistas i 70-80%, kommer ha negativa effekter. Jag tänker inte spekulera kring hur länge man "kan" ha djuret ute osv, för det spelar mindre roll. Torrare luft är slutändan torrare luft. Jag tänker inte heller gå in på lösningar att komma runt detta, för lösningar finns.

* Tämja och träna. Visst, fine. Jag petsonligen ser ingen vits med det, men vi är alla olika.

* Sele och koppel. Igen, jag ser ingen poäng eller vits med att ha varaner i koppel. 

* Bada i fontänen. Tja, den eventuella fontänen skulle stå på gården, utomhus, och då snackar vi ju mer normal luftfuktighet. Kolla över vattentemperaturen är det tips jag kommer att tänka på i första hand. Släng ner en doppvärmare om det skulle behövas. Om varanen inte gillar det förväntar jag mig att den visar det.

Är varaner smarta? Oerhört. Problemlösande till och med.

Är varaner tåliga. Absolut. Speciellt på utsidan men insidan är jag övertygad ser ut som vilken annan orm eller anolis som helst, som befinner sig i samma eller liknande miljö.

Mvh
Niklas
Logga in för att posta i forumet
Sida av 7
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild