Vad gäller vid frakt av terrariedjur? Samt L5

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Då jag fått en del olika påståenden och hört olika sorters regler om vad som gäller och inte gäller vid annonsering av frakthjälp och frakt av ormar, ödlor, groddjur och sköldpaddor så tog jag kontakt med jordbruksverket för att få klarhet i det hela.

Vad gäller för den som annonserar om att transporthjälp sökes?
"Det finns inga specifika regler för de som annonserar efter en transport, förutom att de ska "packa" djuren enligt L 5 inför transporten."

Vad för regler gäller för transportören?
"Om den som fraktar djuren tar betalt då blir det en ekonomisk verksamhet och den som fraktar djuren behöver då ett transportörstillstånd från Jordbruksverket och även bilen ska besiktigas av länsstyrelsen så att den är lämplig för transport av djur."

"Om man inte tar betalt för transporten, då behövs inga tillstånd men man ska följa reglerna i transportbestämmelserna (L 5). Det står lite om att djuren ska vara friska och lite om hur man ska förvara djuren under transport i den."


Vad ingår då i L5?

Ormar & ödlor

48 §  Ormar och ödlor ska transporteras individuellt i lådor eller i påsar av kraftigt linne, jute eller liknande väv. Lådor och påsar ska förslutas på ett sådant sätt att djuren inte kan rymma. Om djuret läggs i en påse ska den placeras i en väl tillsluten låda, så att djuret inte kan skadas. Flera påsar får finnas i en låda om påsarna fästs så att de inte kan glida omkring, slå emot varandra eller slå mot lådans sidor. Påsarna får inte staplas på varandra. Även en enstaka påse ska fästas på lådans insida om denna är betydligt större än påsen.

Ormar av samma eller närstående arter får dock, om de inte är giftiga, transporteras tillsammans i ett antal av högst fem stycken. Detta gäller dock inte kannibalistiska ormar eller vuxna ormar med en kroppsvikt över 20 kg, som ska transporteras individuellt.

Även små ödlor, av samma eller närstående art och storlek, med en kroppslängd understigande tio cm mellan nos och kloak, får om de inte är giftiga transporteras tillsammans i ett antal av högst fem stycken.


49 §  En transportlåda ska vara tillverkad av hållfast material, som tål stötar och som inte kan klämmas ihop. Den får ha insyn endast från en sida och ska vara försedd med rymningssäkra ventilationshål. Lådans insida ska bestå av ett material med låg värmeledande förmåga såsom trä, plast eller frigolit.

50 §  Små ömtåliga djur ska ha stötskydd och fotfäste i form av tussar av hopkramat papper, torra löv, mossa eller liknande. Stora djur ska förvaras i lådor av sådan storlek att djuren erhåller stöd från väggarna. Hänsyn ska tas till olika arters behov av temperatur, luftfuktighet och liknande.

51 §  Om en transport innehåller giftormar eller giftödlor ska detta tydligt anges på påsen eller lådan som djuren befinner sig i. Djurartens vetenskapliga namn ska alltid anges på både yttre och inre emballage.  En låda med giftiga djur ska ha dubbla, rymningssäkra väggar och ett extra innerlock av genomsynligt material för att möjliggöra inspektion utan rymningsrisk. Giftiga djur ska transporteras separat från andra djur och från varandra.

Sköldpaddor & krokodiler

52 §  Sköldpaddor och krokodiler ska transporteras i stötdämpande lådor. Lådorna ska vara försedda med ventilationshål och vara tillverkade av hållfast material, som tål stötar och som inte kan klämmas ihop och som djuren inte kan gräva sig ut ur. Stora djur ska transporteras i lådor av sådan storlek att djuren erhåller stöd från väggarna. Lådans insida ska bestå av material med låg värmeledande förmåga såsom trä, plast eller frigolit.


53 §  Sköldpaddor  av  samma  eller  närstående art och storlek får transporteras tillsammans i lådor som har en sådan höjd att djuren inte kan krypa upp på varandra. Djur med högst 10 cm skallängd får transporteras tillsammans  med högst tio individer. Djur med 10 - 20 cm skallängd får transporteras tillsammans med högst fem individer. Sköldpaddor med över 20 cm skallängd ska transporteras individuellt.

Krokodildjur  ska  transporteras  individuellt. Stora krokodildjur ska transporteras med hopbunden mun och ögonbindel.
Transport av kärr- och vattensköldpaddor ska ske i fuktigt men inte blött material såsom mossa eller träull om transporten varar längre än 36 timmar.
Hänsyn ska tas till olika arters behov av temperatur, luftfuktighet och liknande.

 

Groddjur

54 §  Groddjur ska transporteras i värmeisolerande lådor med fukthållande material såsom fuktig vitmossa, bollar av smulat papper eller skumgummi. Lådorna ska vara hållfasta och ha ventilationshål. Om djuren packas i tygpåsar i lådorna ska påsarna vara av mjukt tyg.

Vattenlevande  arter  ska  transporteras  i en behållare med 1/3 vatten och resten syrgas eller väl syresatt luft. För dessa behållare gäller inte kravet på ventilationshål.
Klättrare, såsom träd-, löv- och vassgrodor, ska transporteras i lådor med en sådan höjd som möjliggör att djuren kan sitta på lådans innerväggar.

Groddjur  av samma  eller närstående arter får transporteras tillsammans i grupper om högst tio individer under förutsättning att grodorna eller paddorna har en kroppslängd av högst 20 cm och salamandrar högst 25 cm. Om det finns risk för att de äter upp varandra ska de transporteras individuellt.

55 §  Hänsyn ska tas till olika arters behov av temperatur, luftfuktighet och liknande.

 


51
8
Rochkan:

Väldigt bra och intressant! det här är ju ett sånt ämne man skulle kunna göra en artikel om.. där man kan ta upp det här med L5, L80 och kanske till och med L108(Djurpark). 

Men igen, väldigt intressant läsning, tack Anders!


Medlem i DHF
263
355
McPede:

Bra initativ, Anders!


181
110
Stina:

suveränt Anders toppen info :-)


1228
464
leedragon:

på tal om det, vet någon var kan man läsa att det är olagligt att skicka  djur med posten?


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

På postens hemsida på följande länk:
www.posten.se/sv/Kundservice/Praktisk%20information/Farligt%20gods/Sidor/Home.aspx

Skriver de att det inte är tillåtet att sända varor som:
"innehåller döda eller levande djur med undantag av bin, bananflugor, blodiglar och silkesmaskar".

Utöver postens egna regler, så kan säkert L5 innehålla en hel del regler som inte tillåter en att skicka ryggradsdjur med posten. Ska läsa igenom L5 helt och se om det finns något specifikt.


1228
464
leedragon:

aha, men  när det gäller goodbuss eller  sånna privata företag?

 

är det fortfarnde olagligt  enligt nåt regeln? som från jordverket tillexempel ?

 


45
1
Hjördis:

Grymt bra jobbat!! Jätte bra initiativ av dig :)


1228
464
leedragon:

bussgods ska det vara, vet att cricket express skickar sina inskter där, men frågan är hur lagligt skulle det vara med andra djur?


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Bussgods fraktar inte ryggradsdjur.
De har förmodligen inte vad som krävs enligt L5 heller.

"Nej, Bussgods transporterar inte levande djur. Levande larver och maskar som används som agn kan i vissa fall undantas."
Källa:
bussgods.se/pages.asp?PageID=694&MenuID=645

Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild