Bioaktivt substrat för grävande ödlor (oberoende av fuktnivå=

SÖK
Logga in för att posta i forumet
1 2 3
Bioaktivt substrat för grävande ödlor (oberoende av fuktnivå=

99
125
ricard:

Hej!

I en tråd om skäggisar (www.terrariedjur.se/?page=forum&thread=7479&p=2) kom vi att prata om bioaktivt substrat. Det finns på Youtube en snubbe som kallar sig Biodude, som säljer grejor för den amerikanska marknaden. Det är mycket annat som är amerikanskt, exv. storlek på terrarier till vissa djur etc, men i grunden är den här snubben (dude) rätt ute. 

Biodude säljer (givetvis :) ) färdiga produkter och den genialiska idén är att styra hur mycket fukt samt sand man blandar i de olika substraten för att få rätt stuk för rätt biotop. 

Fördel med bioaktivt substrat:
- inom vissa gränser självgående/självstädande
- luktar skog istället för ... ja ni vet ju ...

Nackdel:
- ny metod för de flesta
- kanske lite svårt att få tag på hoppstjärtar och rätt art gråsuggor (det går!)

Nu till frågan, som bör finnas på ett forum - basen för substratet är en jordmix som verkar bestå av en ganska luftig kompost där jag tycker mig se fragment av perlite. Stora frågan är vad han har i den där mixen, för till det blandar han spagnummossa (håller fukt bra och skapar fickor i substratet med mer fukt, både för microfauna [aka stäradinsekterna]) och torra löv. Torra löv (ek/bok) fixar vi. Spagnum likaså, men det där subsrtatet är intressant eftersom det verkar hålla för grävning vilket många många arter älskar att göra, och också gör för att reglera temperatur och fukt. Så, har du tankar om vad man kan blanda i? 

Mitt förslag, som jag inte testat än, är någon form av kokosmull som är luftig tillsammans med lite sand och ogösslad kompostjord. Till detta blandar man spagnum och löv. 

Har du andra idéer eller tankar som är bättre - make my day! Lär mig! Detta är spännande! Egentligen skulle man beställa en sån där påse fr mr Dude och se vad det är för något. 


Hur tänker ni kring detta?


563
392
Tropfrog:
Jag blandade lite fritt. Torv, krossat kol, sphagnum, sand, kokosfibrer och orkidekompost. Blandade tills det kändes bra. Jag tror inte det är så mycket exakt vetenskap. Skall man ha torrare så skall man nog ha mer sand för bättre drännering. Jag tänker att det också kan vara bra att ha ett hörn som är lite fuktigare och som djuret inte kan gräva i, så att det blir som en liten barnkammare för renhållare.

Det finns en tråd i detta forumet som diskuterar bioaktiv ökenbiotop också. Där lade jag några intressanta länkar, du får söka.

 Jag vet var man får tag i gråsuggor från Israel, torde vara ganska så torktåliga. Hoppstjärtar har jag i min förodling av chilli. De dör inte oavsett hur mycket jag slarvar, så de borde klara sig fint. Om det rör sig om större djur så kan det vara värt att titta på kackerlackor också. Många arter klarar sig bra utan särskilt fuktigt.

Mvh
Magnus 

99
125
ricard:

Tack för bra input Magnus! :) 

Jag tänker så här gällande kackisar - jag vill att de skall kräva fukt av det enkla skälet att det gör det svårare för deras äggkapslar att klara sig, om/när de smiter. 

En sak som också behövs, är växter. De tar hand om spårämnen och annat som annars bunkras upp, men med vissa arter är det svårt att ha växter, exv. med skäggisar, som gärna äter av allt de kan komma över. Med större ödlor som varaner, handlar det mer om att freda växterna från att bli nedtryckta och sönderklättrade. Det får man lösa med kreativa grepp och en genomtänkt inredning. 


563
392
Tropfrog:
Jo, och leta växter som sprider stora rotsystem.

Mvh
Magnus 

52
30
Pabo:
Starta en swish insamling Rickard så beställer du hem en påse av biodude! Lite lättare att se vad han har i och i vilka proportioner. Jag är gärna med och sponsrar! 
Gillar Biodude:s koncept med färdiga kit. 

99
125
ricard:
Ja det är en idé att sno. Biosnubben. :D
Skall fundera på det. 

99
125
ricard:
Har varit i kontakt med Biodude och de har ej tillstånd på plats för att skicka utanför US/CA. Synd. Bad om litet prov, men icke sa nicke ... 

52
30
Pabo:
Synd, då krävs det en större insamling så vi kan skicka dit dig Rickard och köpa en påse! :) 
Bra försök iallafall, då återstår att blanda egna substrat för att hitta rätt. 

101
114
TerraBygg:
Pabo skrev:
Synd, då krävs det en större insamling så vi kan skicka dit dig Rickard och köpa en påse! :) 


Det måste ju finnas någon som känner någon där, man kunde ju erbjuda att betala 2 hela kit till någon om de bara skickar ett litet prov tillbaka :-). De jag känner är tyvärr bara genom jobbet o de är totalt ointresserade av djur o terrarie.

99
125
ricard:
TerraBygg skrev:


Det måste ju finnas någon som känner någon där, man kunde ju erbjuda att betala 2 hela kit till någon om de bara skickar ett litet prov tillbaka :-). De jag känner är tyvärr bara genom jobbet o de är totalt ointresserade av djur o terrarie.

Bra idé. Känner en kille i NY men han är MYCKET ointresserad av olika jordblandningar, och kommer inte ställa. Han skall få köpa och skicka annat till mig, men inte jord. Får fundera lite på det. Har iof en kompis som skall dit nu på fredag, till NY. Hm. Det här måste jag kolla upp!
1 2 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild