Diskussioner, frågor och svar om svenska kryp

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6

459
138
Pakke:
EmanuelKarl skrev:
Skriv gärna om sällsynta arter du sett i naturen, eller om det du sett. Lägg gärna upp bilder.

Jag var och några andra nördar från Västsvenska entomologklubben på en liten rundvandring i växthusen i Göteborgs botaniska trådgård. Jag tänkte berätta om lite olika fynd.

Jag har inte alla latinska namnen i huvudet, och när jag googlade populärnamnen blev det lite konstiga träffar. Så jag återkommer med latinska namn, och populärnamnen är ju inte värdefulla och det verkar som att helt andra arter kommer upp när jag söker på en art på nätet.

Spindlar:
En art som elnligt guiden kallas Källarmörkrumspindel (fick ej latinskt namn om guiden) och enligt google kallas Källarmörkerspindel (Amaurobius ferox på latin). Den finns tydligen på fyra lokaler i landet och hatade ljus, den satt ofta  i små håligheter i hlipporna i ett ganska kallt rum jag ej minns namnet på. De satt även under stenar.

En art som enligt guiden kallades växthusspindel (minns ej latinska namnet) och enligt google har samma popuärnamn och på latin Parasteatoda tepidariorum. Dessa fanns i något stort kaktushus.

Knätofsspindel har samma populärnamn enligt både guiden och google. Jag minns inte latinska namnet som guiden sa mem enligt google heter den Uloborus plumipes. Den känns igen på tofsarna på knäna och satt i nät uppe i höga kaktusar. Även dessa satt i det stora kaktushuset.

Det var ytterligare en spindel som tydligen inte var så jättvanlig men guiden kunde inte det latinska namnet utantill.

Kackerlackor:
Det skulle tydligen finnas 4 kackerlacksarter i växthusen i botaniska trädgården. Vi hittade två arter:

Australiensisk kackerlacka Periplaneta australasiae (kan latinska namnet utantill) som satt en under en sten, har för mig att det var i något av orkidehusen.

Det fanns även Växthuskackerlackor (Pycnoscelus surinamensis, kan latinska namnet utantill) som satt i mängder under en sten i kaktushuset.

Mångfotingar:
Våran guid var mångfotingsspecialist och hittade Någon sorts ovanlig fingerfoting, en klotfoting där det senaste hittade exemplaret länge var 1879 (har jag för mig att det var) men våran guide återupptäckte den i växthuset för två år sedan (den hade ej svenskt namn och det latinska var långt och krångligt=P). Sedan var det även två till jag inte minns namnet på.

Gråsuggor:
Vi såg även ett flertal arter gråsuggor. Det var även en som var tydligen var sällsynt och även detta namn gick in genom ena örat och ut genom det andra... Men de vanliga (mossgråsugga, murgråsugga, källargråsugga och några fler).


Coolt verkligen :)

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Pakke skrev:


Coolt verkligen :)

Ja. Det var Många riktigt hotade arter. Om du har vägarna förbi så kan jag visa några av dom för dig, för nu vet jag vilka hotade arter som finns och hur man hittar dom.

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Förövrigt, jag har lagt ner det där med lockespindlar då jag inte tyckte det var så kul husdjur och jag fick även möel i boendet och det var svårt att få bort. Och det var längesedan jag hade en lockespindel och jag har ju haft typ 100 arter genom åren och kom ej ihåg hur lockespindeln var. Om jag hade kommit ihåg hur trågig jag tyckte den varså hade jag nog inte skaffat nya...

2 nya philodromus sp (snabblöpare) kom till mitt kryprum idag=) En rejält snabb art jag har haft många av genom åren. Denkryper inte, de teleporterar sig=D Tror det är en av sveriges snabbaste spindlar (och det är rätt otroligt då den bara är 3-6mm i kroppslängd). Som tur är så har mina alldrig lyckats bita igenom huden och tror inte ens att dom kan det. Det hade varit jobbigt om man behövde se upp för ett bett av dom snnabba små skitungarna=D

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Igår var jag hos en vän som har en lite smått fuktskadad källare. Där kollade jag efter kryp till min samling. I den källaren finns det ett hörn med mängder an spindlar vilket är ett paradis för mig=P och jag satt där i 1,5 timme eller nåt. Hittade mängder med husspindlar (tegenaria sp), två större skuggspindlar (Nuctenea umbratica), en korsspindel (araneus diadematus) och två kvadratspindlar (araneus quadratus) samt två heölt okända spindelarter och en centiped. De flesta släpptes ut men en halvvuxen husspindel, två pyttesmå husspindlar (typ 0,5cm), en vuxen araneus (jag minns ej i huvudet om jag valde en quadratus eller diadematus och har inte haft den så länge så jag kan inte se den framför mig) och centipeden ( i9 detta fall var centipden en Lithobius forficatus)

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Denna ext är kopierad från mitt senaste blogginlägg då jag inte orkade skriva samma sak två gånger:
"Jaha. Då har man hittat en hona till min Alopecosa pulverulenta hane. Nu bor hanen i en liten burk med lite blött hushållspapper i botten. Den burken står i honans burk så han får spana in henne. Sedan öppnar jag hannens burk så han får gå ut ur sin trånga burk, in i hennes och para sig med henne. Och då jag hållit denna art i kollektiv utan att någon blivit uppäten, är det förmodlgen riskfritt. Men han får spana in henne några dagar ändå, så jag är på den säkra sidan."

Om ni vill kan jag gärna skriva ett skötselråd i denna tråden, men om ni har tålamod gör jag det när (om) jag får ungar/äggkapsel.

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Tanken är att öppna hanens burk imorgon. Får se hur det går då. Uppdaterar imorgon. Tanken är att de sedan sk få bo ihop ven om de parat sig då denna art fungerat i kollektiv hos mig, t.o.m om man blandar halvstora hannar och adulta honor (storleksskillnad=P) har det gått bra utan kanibalism. Bara man ger dom rejält med mat.

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Vargspindelhanen syns inte längre i burken, han kanske har rymt. Får hoppas på att de hann para sig. Men det har hänt mer än så i min lilla samling. 24 feb. fick jag ett gäng  Lithobius forficatus ungar från en jag tidigare inte ens viste kön på som dessutom var parad när den fångades vilket jag är förvånad över. Som om det inte var nog med det så nu, 1 vecka senare, har det kommit ett gäng ungar från min stora vackra husspindel Jessica. Även hon var tydligen parad när hon fångades då det nu är gissningsvis några hundra st slings hos henne.

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
EmanuelKarl skrev:
Källarspindel (Meta menardiär den trevligaste och mest lättskötta av spindlarna jag har och har haft. Den har mycket milt gift och är långsam och därför lätt att hålla ordning på den är även mycket (Rekordet är 17cm benspann men oftast så stannar dom på ca 10 eller 11, hannar blir mindre ca
7-8cm benspann. De flesta spindlar måste man vänta en månad efter att ha fångat debn innan man kan mata den, p.g.a att den inte hinner spinna sitt nät. Men meta menardi behöver bara någon vecka på sig. Den äter dock bara flygande insekter, maggotflugor gillar dom. Dessa är mycket vanliga i jordkällre där dom ofta finns i stort antal och de lägger stora vita äggsäckar. Det finns en stor missuppfattning att de är skadliga men i själva verket är det så ätt man ofta kollar efter dom när man vill veta om man har för fuktigt i sin källare, men det är fukten som gör att dessa trivs och inte dessa som gör det fuktigt. De behöver varken bottensubstrat eller stort utrymme, bottensubstrat hjälper dock till att hålla fukten och detta är väldiga fuktälskare. jag hade mina i små matlådor med en gren och lite bottensubstrat i. Dessa har jag haft i kollektiv och det har gått bra men det har blivit bättre ensama.

Har testat med dubia utan huvud. Fungerar utmärkt, antagligen skrev jag bara maggot för att jag inte testat nåt annat då. Förövrigt menade jag husfluger jag fångat men skrev maggot då få vill fånga flugor själv.

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Tidigare i tråden har ju Ormkejsarfotingar och bandkejsarfotingar nämnts.
Citt från mitt blogginlägg Världens mest trivsamma transportburk!!!
"Idag var jag på lite småkrypsjakt ute. Jag hittade 9 milipeder av tre olika arter (Ormkejsarfoting,bandkejsarfoting och en okänd art jag brukar kalla för Svart tusenfoting). Jag använder små runda burkar från panduro (ca2*2cm i botten och typ 1cm hög, hela burken genomskinlig) jag fyllde med lite jord (eller mossa beroende på vad som transporteras däri) när jag fångar krypen så dom får var där tills jag fixat en lämplig burk. Men en halvtimme senare när det var dags att flytta in djuren från transportburkarna till deras terrarium höll två av banddubbelfotingarna på att para sig. Det måste vara världens mest trivsamma transportburk."

43
15
Reest:
Väldigt interessant läsning! Har tyvärr inget att tillföra (än) men skulle vilja efterfråga info om Lucanus cervus (Ekoxe) om det är någon som haft en. Vet att de är fridlysta men de går säkert få tag på i fångenskap.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 6
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild