skicka djur, vildfångade och farmande djur

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

1228
464
leedragon:

undrar va folk har för inställningar och tankar om de här saker, är ni nöjda med lagen som det är eller om ni tycker att nåt borde ändras?


47
3
Larscha:

Om djur ska skickas överhuvudtaget, så måste man snegla på hur det sköts i övriga civiliserade länder: där finns transportfirmor som specialiserat sig på att skicka djur; snabb, skakfri transport där inte temperaturen underskrider 20 grader. Max 24h lev.tid.

Som det ser ut i Svärje nu - nej tack!


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Väldigt brett diskussionunderlag.

Jag är inte helt insatt i hur lagen är om alla delar, men jag tycker den känns bra ur många anseenden, speciellt när det gäller att skicka djur.

De regler som finns när det gäller att skicka, är ju för att se till att djur inte tar skada.
Även om det inte fanns några regler vad gäller att skicka, så hade förmodligen inte de fraktbolag som existerar (posten, bussgods etc) velat ha hand om djur, då deras hantering skulle behöva ändras väldigt kraftigt för att inte djur skulle komma fram skadade eller döda.

Vad gäller viltfångat är jag också emot, men ändå lite kluven. Överlag så vill man ju kanske inte ha ett viltfångat djur, då de kan ha massa parasiter, sjukdomar etc. Sen kan det påverka populationen i det vilda. Det kan även förstöra för seriösa uppfödare, eftersom det är "gratis" att hämta direkt ifrån naturen istället.

Det kan ju dock finnas tillfällen där viltfångning hur konstigt det än låter, hjälper arten i fråga. Säg att scenariot hade varit att det finns en damm i ett land med en specifik art av groddjur. Man vill exportera de viltfångade djuren, vilket ger dem ett ekonomiskt värde. Istället förbjuds detta, och då eftersom grodarten inte har något ekonomisk värde för befolkningen bestämmer man sig för att plantera in fisk i dammen att försörja sig på istället. 

Så, visst, det finns fördelar och nackdelar med allt. Men jag tycker att reglerna som jag känner till och som de ser ut idag är vettigast.


1228
464
leedragon:

ju det är sant, men undrar hur är det i länder som skickar  djur, är det verkligen speciela företag eller  vanligt post som skickar och hur stor skillnad kan det vara mellan att skicka djuren och köre den  själv i bagagelucka, i försig så kan man alltid stana bilen och kolla till de.

 

sen till vildfångade är nog inställning som regering har rätt förnuftig, men jag tror att farmade  djur borde vara lagligt, det skadar inte arter direkt 

www.youtube.com/watch?v=Hp_VpTHXRrU


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Skillnaden med att frakta själv och skicka med t.ex. posten är helt olika.
Fraktar du det i bil själv, ser du till att temperatur är korrekt, att paketet ligger med rätt sida upp, och att det inte far runt i bilen.

Hos posten är ju risken att paketet slängs omkring när det behandlas på centralen, att det står i temperaturer som är skadligt för djuret osv. Sen kan det ju bli att paketet slussas runt mellan olika centraler, så att det är uppemot flera dygns frakttid beroende på varifrån det skickas.

Skicka i sig är inte olagligt. Det är snarare att de fraktbolagen som vi har i Sverige inte tillåter det eller har alternativ för att skicka ett paket som följer reglerna om det innehåller ett ryggradsdjur.
Som Larscha nämner, så finns det fraktbolag i andra länder som följer riktlinjerna bättre, och på så sätt kan göra det lagligt att skicka med dessa.


1228
464
leedragon:

hm. tror att jag läste nånstans att att skicka ryggradsdjur är olaglit, är du  säker det är laglig? alltså  mans kickar inte det  bara för att det inte finns några vettiga företag som kan köra dem?

 

temperatur kan man  fixa själv när man skickar djuren, i frigolit  låda och värme påsar, ungefär  som när man  tar djuren från mässor skulle jag tro


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

I praktiken är det olagligt. Eftersom det inte finns något fraktbolag som kan frakta det på rätt sätt.

Precis som du själv kan frakta ett djur korrekt, så kan även ett hypotetiskt fraktbolag göra det. Görs det i vinstsyfte behövs dock en väldans massa intyg och papper från länsstyrelsen om jag inte minns fel.


62
39
MagnusC:

Det här är ett ämne som ofta delar upp oss herpare i två läger.

Jag ser det så här:

Skickandet av djur; Ja, så länge det görs av seriösa bolag och med ett bra styrande reglement för hur hanteringen skall skötas, någon form av certifiering av de bolag som sköter transporterna samt kontroller av efterlevnad. Jag har själv importerat djur från USA där transporten till Sverige var klanderfri. Det är dock endast ett exempel.

Viltfångade djur;

I den mån det finns uppfödare av den art man vill köpa, bör det vara logiskt att köpa Cbb. Om man tittar på handlen av viltfångade djur, krävs den hundratals infångad individer för att någon skall komma till en ägare i sistaled. Det är enligt mig en katastrof för de vilda populationerna på sikt och som köpare måste man ta en funderare och sitt ansvar. Om efterfrågan av viltfångade djur minskar, försvinner ochså marknaden på dessa. Sedan kan jag tycka att det på något sätt måste finnas en chans att ta in viltfångade för att skapa en fångenskapspopulation men på ett kontrollerat sätt. Förstår också Anders vinkel som sätter griller i skallen på mig. Om djuren inte är värda något för dem där de finns, då är det svårt att neka till viltfångade. Jag kan dock tycka att man bör se ur ett ekosystematisk problematik, om en art försvinner har kedjan gått av och vem vinner på det?

Farmade djur;

Vet inte hur mycket detta skiljer sig från viltfångade djur? Jag skulle undvika dessa av samma skäl som för viltfångade djur. Insåg under en resa att djuren (honorna) som plockas in för att föda/lägga ägg sedan lämnades för att dö då de inte var till någon nytta för de som höll i farmen. Det var dock på 90-talet i Indonesien och jag vet inte om det är likadant nu.

Det var mina tankar just nu...


77
1
MrC:

Folket som sitter på jordbruksverket är bongstyriga politiker som inte vet ett smak om det här ag vet av erfarenhet eftersom jag jobbat inom grossist ledet i många år. Men jag håller med om att vildfångade djur ska man låta bli i största mån.


953
1840
peter54:

Jag utgår ifrån att detta är en ren åsiktstråd som inte tar hänsyn till vad som egentligen gäller här och där.

Min åsikt i de här frågorna är att om det inte finns något företag som kan garantera djuren när de skickas, så är det bättre att man inte får skicka. Jag gissar att inget företag i Sverige skulle kunna leva på den lilla volym av djur som skickas här, inte ens om man räknade in samtliga djurslag (utom köttdjur förstås). Då är det bättre att man inte får skicka. När jag var yngre kunde man skicka vilka djur som helst med SJ, men de hanterades fruktansvärt illa, så det var inget man gärna utnyttjade.

Vildfångade djur tycker jag ska vara förbjudna. Konsekvenserna blir alltid hemska för både djuren och miljö och när det gäller just herptiler, så är minst 9 av 10 djur antingen sjuka eller bemängda med både exo- och invärtes parasiteroch dör snabbt när de hamnar i terrariemiljö där möjligheterna att bli av med parasiterna är minimala.

Jag är negativ till farmade djur också eftersom de allra flesta nyttjar vilda djur som avelsdjur.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild