Daggmask och andra saprofyter i terrarium?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

79
14
Alexxus:

Hej allesammans, har funderat på en grej!

Det är nämligen så här; i mina terrarium så föredrar jag att ha ett ganska tjockt lager med sediment vilket ofta leder till illanluktande sådant om man gräver i det någon månad så där efter rengöring(byter endast översta lagret med jämna mellanrum och låter resten ligga kvar till den årliga terrarieskurningen där allt byts ut(det brukar dock bli så att jag byter ut allt ändå någogra gånger per år men det är irrelevant här)). I vilket fall så är ju detta pga av att sedimentet börjar ruttna när det blir fuktigt och för att (alla?) reptilers avföring ofta kommer i dels flytande form som då rinner ner i bottenmaterialet och där ligger och drar till sig bakterier som skjutsar på föruttnelsen av materialet.

Därmed tänker jag att det kanske vore bra att placera ut någon typ av saprofyt eller "nedbrytare" om man nu vill kalla det för det i terrariumet?

Tänker att en näve daggmask borde kunna göra susen och då fungera som sista pusselbiten i ett nedbrytande omlopp i terrariumets bottensediment?

 

För att klargöra tjockleken på bottenmaterialet så har jag t.ex. 1 dm till ett 45*45*55-terrarium och knappt 2 dm till ett 110*45*50-terrarium.

 

Har ni gjort något liknande någon gång eller vet ni någon som gjort?

Finns det något som talar emot det?

 

Tack på förhand :)


268
19
Iguania:

Har du tillräckligt fuktigt ska ju hoppstjärtar och tropiska gråsuggor fungera. Daggmask o sånt har jag ingen större koll på:)


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Har du någon form av dränering i botten? I mina terrarium, så använder jag lekakulor eller akvariegrus i botten, och sedan jord ovanpå det.

Jag har automatiskt fått med en del små vita nedbrytare i jorden eller mossan, som man ibland kan se mängder utav vid döda insekter och avföring. Daggmask kanske funkar det med. Jag hade dock en glasburk ståendes med daggmask vid terrariumen för några månader sedan. Förmodligen blev det alldeles för varmt för masken, för de dog och burken som de låg i stank rejält.

Det finns ju kulturer med hoppstjärtar m.m. som du skulle kunna sätta in i terrariet.

Sen är det ju alltid beroende på vad för djur du har i terrariet. Är säkert inga problem att skiten från små pilgiftsgrodor bryts ned, men det är lite värre med större ödlor eller grodor.


79
14
Alexxus:

Får man fråga var man får tag på tropiska gråshuggor och de andra ni nämner? ^^

Och nix, ingen drenering i botten.


268
19
Iguania:

Hoppstjärtar säljer bl.a Herpers choise. Vet inte var man hittar gråsuggorna i Sverige, letar själv efter dom just nu.


31
6
slowfox64:

Daggmask fungerar och har du tur så förökar de sig också.


230
22
Nooon:

Jag är inte hundra insatt...men kan inte daggmaskar samla på sig parasiter som dina grodor eller vad du nu har äter? Jag vet inte... men daggmask ska ju vara rätt proteinrikt också...vad jag vet.

...men om illaluktande sediment. Jag har inte haft med det i terrarium att göra men det förekommer i akvarier också... Om man har ett tjockt bottenlager där cirkulationen blir dålig uppstår en anaerob (syrefattig) miljö. Bakterierna som lever i den anaeroba miljön utgör en viktig del av ekosystemet...men det är kanske lite jobbigt att ha den delen av ekosystemet inomhus och kanske behövs större förhållanden för att balansen ska bli riktig. I en så´n miljö bildas bla svavelväte. Det brukar kallas sumpgas. När man börjar gräva i bottnen släpper man ut den...  och det luktar milt sagt räv och ruttna ägg. Allt annat än friskt! Det är väl inte helt nyttigt för djuren heller. Med bättre cirkulation, dvs med syretillförsel, slipper man det - grövre material utan finkornigt som täpper till och eventuellt en pump. Då får du andra bakterier (aeroba bakterier) som bryter ner soporna till mindre stinkande slutprodukter.

 

ps. Jag tvivlar på att maskar och kryp kommer att gilla en anaerob miljö - snäckor i akvarier vägrar gräva ner sig när det blir sådär. Jag tror heller inte att du kan avhjälpa det enbart med kryp. ds.


79
14
Alexxus:

Tack för svar!

Blir att prova runt lite, först med daggmask, återkommer med hur det går.


356
177
krypet:

Jag har gråsuggorna ni letar efter - Trichorrhina tomentosa. De vita tropiska små sötnosarna.


31
8
SunOfDarkness:

Har en bok som heter "The art of keeping snakes", i den nämns BSS "BioActive Substrate System". Googla det och du får ett "gäng" träffar, det är nog något åt hållet som du söker tror jag!

/Tobbe

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild