Råkost till hund och katt

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

456
195
isdrake:

Något som jag tycker är så otroligt bra med reptilhobbyn är fodret, att den har fått hålla sig naturlig. Även om det finns pellets så verkar det inte som det har etablerat sig. Tummen upp för detta. :P

Nu har jag noterat en växande trend hos hund- och katt-ägarna, nämligen råkost även kallad BARF (Biologically Appropriate Raw Food). Det går helt enkelt ut på att man ger djuren naturlig mat, alltså rått kött, ben och organ.

Är det några reptilmänniskor här som sysslar med detta? Jag kan tänka mig att denna typen av utfodring faller sig lite mer naturlig här än hos den gemene hund/kattägaren. 


Administratör
Medlem i SmHF
2663
2444
anders:

Vet att min flickväns syster ger det till hennes nakenkatter. Luktar inte jättegott, men katterna verkar älska det :)


Medlem i SHF
3784
4761
Jonas_:

Jag vet ingen men blir glad av att höra om det.. Alldeles för mycket skitmat till våra hundar som säljs som "kött"..usch :)


456
195
isdrake:

Själv så har jag börjat med det lite smått. Vovven älskar det.

 


35
5
Fridelisan:

Som Anders skrev tidigare så ger min syster sådan mat till sina nakenkatter. Både sådant kött, men också vom som, om jag har förstått det rätt, är mage och tarmar och liknande som är nedmalet. Hon ger även sina katter kotunga, pinkisar (mycket sällan), lever, kycklingvingar och hela små nykläckta kycklingar (döda alltså). Katterna mår alldeles utmärkt på den "dieten",  och om man väldigt gärna vill så kan man ju komplettera med torrfoder.


45
1
Hjördis:

Här har du två sidor om BARF. Det jag har läst om just BARF är att man ska akta sig att gå efter någon annans recept då alla hundar är olika individer och behöver olika mycket av vissa ingredienser/näring/vitaminer/mineraler osv. Det positiva med att "BARFA" hunden är att man verkligen VET vad dom får i sig.

Läs på ordeltligt innan du börjar!!

barf.ifokus.se/

www.enskedehk.se/barf.html

 

Var dock noga med att ge hunden mycket hårda ben (typ märgben och liknande) att tugga på emellanåt med tanke på att maten är mjuk vilket resulterar i att tänderna inte får slipas lika mycket som av torrfoder. Tandhälsan är det största problemet som finns bland hundar och katter pga dålig kost.


33
12
Tyrredum:

Ger det till mina hundar Bravo plus med vom för att va exakt, kommer aldrig byta till annan mat så länge det finns, dom mår så bra av det och det syns verkligen i pälsen. Enda jobbiga är att det tar jävla mycket plats i frysen samt att vom luktar inte speciellt gott.

 

www.bravodjurfoder.se/inneh%C3%A5llsf%C3%B6rteckning/fryst-hundmat/plus-med-vom-2460689

Edit: Det är även billigare än att köpa ett bra svenskt torrfoder och man slipper kvalster och skit som kommer med torrfoder. Så om någon får rådet att köpa dyra allergi torrfoder till sin hund med hudproblem testa Barf istället.


51
8
Rochkan:

Jag har aldrig gett min hund rått kött tror jag, kanske någon bit eller så! Men basen är torrfoder.
Det jag kan tipsa om är att inte ge de tre F:en. Fisk, Fågel eller Fläsk. varken råa eller benen från dessa är bra för våra vänner, men det kanske ni redan vet ;)? Om jag inte minns helt fel så är det att benen kan sticka hål på tarmar och liknande, tänk bara på hur hårt och flisigt fläskkött kan vara och hur lätt man sätter i halsen om man får i sig ett ben när man sitter och äter lax! 

Har inga framforskade besvis för det men om olyckan skulle vara framme och hunden/katten fått i sig någon av dessa benen försök få ut det med hjälp av sparris och ris. Sparrisen har en väldigt bra effekt som lindar sig runt benet och tar ut det utan att skada! :)

 


456
195
isdrake:

Hjördis: barf.ifokus är en bra sida. ;P Det finns också en grupp på FB som heter BARF och färskfoder till hund och katt som är toppen. Det verkar dock som att tandhälsan förbättras av rå mat även om man inte ger ben. Har sett bilder på flera stycken som bytt från torrfoder till färkfoder (alltså bara mald, mjuk mat) och tandstenen försvunnit. ;P Men hela ben är säkerligen jätte bra för tändera ändå, plus att det ger hunden bra stimulans.

Tyrredum: Haha jag känner igen det där med frysen. Vi har bara en liten frys som ska räcka både till oss människor (två pers), reptiler och nu även hunden. Bara reptilerna tar upp 1/3. :O

Gött att du hittat ett färskfoder som passar. Gav du torrfoder innen eller? Själv så använder jag VoH eftersom det är helt fritt från spannmål.Rochkan: Det där att F-ben skulle vara farligt är bara en gammal myt. Det som gäller är att TILLAGADE ben är farliga eftersom som flisas sönder och kan göra skada i magen. Men RÅA ben är absolut inte farligt. När man börjar barfar så rekommenderas det dessutom att börja med just kyckling (alltså F-ben) för att det är väldigt mjuka och lättsmälta ben.


33
12
Tyrredum:

Gav torrfoder till våran Dalmatiner, sen skaffade vi en Grand danois som va super petig med maten vägrade äta torrfoder, efter det har jag testat alla möjliga sorters barf och tyckte Bravo fungerade bäst.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild