Skötsel Rysk stäppsköldpadda

Rysk stäppsköldpadda

Testudo horsfieldii
Vetenskapligt namn: Testudo horsfieldii
Svenskt namn: Rysk stäppsköldpadda
Familj: Testudinidae
Släkte: Testudo
Livslängd: ~80år
Ursprung: Centralasien
Fullvuxen storlek: 15-20cm
Föda: Vegetabilisk
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Ryska stäppsköldpaddor ingår i den grupp sköldpaddor som ibland ses som nybörjarsköldpaddor. Trots det är risken stor att man som ägare gör fel om man inte är ordentligt påläst.

Det är svårt att veta ålder på en sköldpadda om man inte vet kläckningsdatum. Man kan inte räkna årsringar och storleken den har beror på hur mycket mat den har fått och hur fort den vuxit. Hur gammal de kan bli finns det inget säkert svar på, men upp emot 80 år är siffror som pratas om ifall de sköts rätt och får dvala.

Utseende och beteende


Ryska stäppsköldpaddor har enbart 4 tår medans andra liknande arter oftast har 5. Hanarna har flat undersköld till skillnad från många andra arter där hanarna har konkav undersköld. Hanarna har lång svans som oftast ligger vikt på sidan, till skillnad mot honor som har en kortare svans som brukar vara bakåt.
När en hane uppvaktar en hona går det väldigt aggresivt till med bett och puttar, så det rekommenderas att man inte har bara en hona tillsammans med en hane utan en hane och 3-4 honor föredras.
Honor brukar fungera bra tillsammans. Hanar brukar dock inte fungera med andra hanar utan bör vara ensamma eller tillsammans med flera honor.

Sällskap

Min erfarenhet av ryska stäppsköldpaddor är den att sköldpaddor är mycket mer sociala än man kan tro. De trivs tillsammans med andra sköldpaddor av sin egen art. Ofta ser man flera stycken sova brevid varandra och sola brevid varandra. De väljer varandras sällskap och det gör att jag anser att man bör ha minst 2 sköldpaddor. Dock inte 2 hanar tillsammans, och heller inte 1 hona med 1 hane. 2 honor går bra tillsammans, eller 1 hane med 3-4 honor. Man bör heller inte ha flera olika arter tillsammans i en bur då de inte ”pratar samma språk”.

Terrarium/Boende

Innemiljö

Ryska stäppsköldpaddor bör bo i en bur med höga kanter, där de inte ser ut. De tycker mycket om att gräva och klättra och behöver ha ett tjockt lager av substrat så att de kan gräva ner sig om de vill. Substratet bör bestå av 50/50 jord och sand. De bör ha tillgång till vatten där de kan bada och dricka när de själva vill. För att de ska tillgodose sig kalket och vitaminerna så är det väldigt viktigt att de får bra ljus och en värmelampa med uv-ljus är att rekomendera då de gärna ligger och solar. Med för lite ljus så kan skölden bli väldigt bucklig och sköldpaddans hälsa riskeras. Sköldpaddor bör inte gå lösa på golvet av flera orsaker, dels kan de bli sjuka av dragig miljö, dels så kan de halka på hala golv och mattor och skada benen, de kan trassla in sina klor i mattor men den största anledningen är nog att golvet är för hårt för en sköldpadda. Bakbenen får en felaktig hållning och det leder till slut till att sköldpaddan inte orkar lyfta upp sig ordentligt.

Utemiljö

Ryska stäppsköldpaddor tycker mycket om att vara ute när temperaturen tillåter. Det är viktigt att se till att sköldpaddan inte kan gräva sig ut från utehagen då de är väldigt duktiga grävare. Sköldpaddsungar bör ha nät över sin hage så ingen fågel kan ta den. Sköldpaddor är betydligt snabbare än vad man tror och kan snabbt ”försvinna” om de gör lösa på tomten och bör därför vara i en rymningsäker hage.

Föda

Ryska stäppsköldpaddor är vegetarianer. Ryska stäppsköldpaddor är väldigt glupska och ska inte ges för mycket mat. Under sommarhalvåret mår de bäst av att få äta färskt ”ogräs” tex. maskrosor, kirskål,groblad, klöver, och ibland på PAT. Bra mat under vinterhalvåret är att man varvar mellan färsk föda (tex romansallad, frisesallad, machesallad) torkad föda (torkade maskrosor osv) och PAT herbs och fibre. De behöver kalk som man strör på maten, och ett bredare kosttillskott som Nutrobal som man ger några gånger per vecka.
Ryska stäppsköldpaddor är vanedjur och får snabbt en favoritföda,så det gäller att man varierar kosten så att den äter allsidigt. De är väldigt envisa och det gäller att man som sköldpaddsägare är envisare än sköldpaddan när det gäller att lära den äta nya nyttiga saker som tex PAT. Frukt bör inte ges alls. Vill man ge nåt ”godis” funkar vissa blommor bra.

Dvala

Ryska stäppsköldpaddor bör dvalas. I naturen sover de stora delar av året och det är viktigt att man som sköldpaddsägare försöker göra en miljö där det blir så naturligt som möjligt för sköldpaddan. Dvalan för en vuxen frisk rysk stäppsköldpadda bör vara max 16 veckor. De dvalar bäst i en temperatur runt 4 grader. Dvalan är ett sätt för sköldpaddan att ta en paus,att växa lagom fort. Efter dvalan så får man ett piggt, hungrigt djur som har fått ny kraft.

Skötselråd skrivet av: Jenny
Senast uppdaterad: 2012-08-20 23:07
Skötselrådet har visats: 35870 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 200 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till