Hur hjälper jag till?

Hur hjälper jag till?

Nästintill alla utav våra skötselråd här på terrariedjur.se är skrivna utav våra medlemmar och därför är vi helt beroende utav att folk vill hjälpa till.
Känner du att du har kunskapen och motivationen till att skapa ett skötselråd så kommer vi att vara evigt tacksamma.
För att hålla uppe kvalitén på våra skötselråd finns det ett par punkter som måste följas.

Regler & riktlinjer

 1. Ett lyckat skötselråd ska kombinera fakta med erfarenhet vilket kräver att man själv har eller har haft arten man skriver om.
 2. Det är inte tillåtet att kopiera andras texter rakt av. Plagiat av fakta är inte tillåtet, såvida man inte har skriftlig tillåtelse från ägaren själv.
 3. Bifogar du ett foto på ett djur måste detta stämma överrens med arten. Du måste också ha rätt till att använda bilden så att inga upphovsrättslagar bryts. Bilder “hittade” på google images är ej tillåtna.
 4. Fakta om djuret måste vara korrekt, då djuren skulle kunna komma till skada om någon följer ett skötselråd som har felaktig information.
 5. Skötselråden kan ändras och omformuleras utav administratörer och moderatorer på terrariedjur.se. Andra medlemmar kan även komma med extra information som tillägg på skötselrådet då det enbart ska existera ett skötselråd per art.
 6. Skötselrådet ska vara skrivet för en specifik art, och inte ett generellt som täcker in ett helt släkte eller familj av arter.

Hur går jag tillväga? Vad måste skötselrådet innehålla?

Saknar du bilder så behöver du inte vara orolig. Vi har flera medlemmar som gärna delar med sig utav sina bilder för användning i skötselrådet. Vi köper även in en del bilder ifrån stockphoto-sidor.

Lättast är att ladda ner vår mall som du hittar i listan till höger

När man skrivit klart skötselrådet mailar man det till . Man kan även bifoga bilder på arten om man har detta.

Följande rubriker ska vara med i skötselrådet:

 • Allmänt
 • Utseende & beteende
 • Terrarium
 • Föda
 • Könsbestämning
 • Avel
Under dessa rubriker får man skapa underrubriker om man vill. Det är vanligt att skapa en underrubrik för "ljus/värme" eller "Luftfuktighet" under "Terrarium".

Ladda ner mall

Du kan ladda ner en utav våra mallar för skötselråd:
Mall i .DOC-format

Kan du inte öppna .DOC-dokument?

Har du inget program som kan öppnat detta format så går det bra att skriva skötselrådet i ett vanligt text-dokument. Mall för detta hittar du här:
Mall i .TXT-format