Skötsel Amerikansk dossköldpadda

Amerikansk dossköldpadda

Terrapene carolina
Vetenskapligt namn: Terrapene carolina
Svenskt namn: Amerikansk dossköldpadda
Familj: Emydidae
Släkte: Terrapene
Livslängd: 15-18år
Ursprung: USA & Mexico
Fullvuxen storlek: 20cm
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande

Allmänt

Det finns sex underarter av dossköldpaddor. De fyra som anges nedan finns i USA. De två som inte är noterade kan hittas i Mexico.
  • Terrapene Carolina ornata
  • Terrapene Carolina major
  • Terrapene Carolina triunguis
  • Terrapene Carolina carolina
Det finns fyra arter av dossköldpaddan infödda till USA som finns i djurhandeln. Det finns den östra Dossköldpaddan (Terrapene Carolina Carolina), den tretåiga dossköldpaddan (Terrapene carolina triunguis), Gulfkust dossköldpaddan (Terrapene carolina major) och den utsmyckade dossköldpaddan (Terrapene carolina ornata). Det uppskattas att 90% av alla dossköldpaddor köpta på djurmarknaden dör mellan de första 6 månaderna och två år i fångenskap på grund av felaktig vård. Sköldpaddorna har en förväntad livslängd på 50-100 år i naturen och 50-60 år i fångenskap.

Utseende och beteende

Dossköldpaddornas naturliga nisch är någonstans mellan akvatiska vattensköldpaddor och landsköldpaddor. Amerikanska dossköldpaddor tillbringar större delen av sin tid i gräsmarksområden med torr matjord som har fuktig jord djupare ner.

Terrarium


Sköldpaddan behöver minst ett utrymme på 75x50cm, eller 90x45cm för två stycken. Men självklart är det bättre med så stort som möjligt. Sidorna på Terrariumet/Boxen ska vara minst dubbelt så hög som sköldpaddan är lång för att förhindra att den klättrar ur.

Utomhusinhängnad

Om du har en utomhusinhängnad för din sköldpadda är det väldigt viktigt att det finns möjligheter för sköldpaddan att gå in i skugga. De bör få tidig morgonsol för naturlig uppvärmning. Att ha alldeles för många sköldpaddor i inhängnaden kan orsaka stress, så det är bättre att göra flera inhängnader, eller dela upp den ifall man har många sköldpaddor.

Bottensubstrat

För inomhusutrymmet, skulle någon av följande bottensubstrat vara ett bra val; Orkidébark, vitmossa, torv, cypress kompost, eller planteringsjord. Använd inte blandningar som innehåller perlit eller vermiculit. Underlaget bör vara 3 till 4 inches djup. Substrat för utomhusinhängnaden kan vara en blanding av ovanstående eller med tillägg av löv, komposterad hö eller torv. Substrater bör ligga 6" djupt.

Temperatur och ljus

För inomhusutrymmet, är en kombination av både värme underifrån och värme från en lampa rekommenderat. En lampa med fullt spektrum föreslås. UVB krävs av nästan alla dagaktiva arter av marksköldpaddor så att de kan omsätta vitamin D3. Med Vitamin D3 kan sköldpaddorna ta upp kalcium. Utan ordentlig belysning kan din sköldpadda få olika kalciumbrist sjukdomar som kan leda till döden. En lätt cykel av 12 timmar på och 12 timmar avstängt rekommenderas. Temperaturer bör på dagtid ligga runt 29-30 grader, medans nattetid bör det gå ner till 21-24 grader. Det är viktigt att ge temperaturzoner (mikroklimat) så att sköldpaddan kan förflytta sig själv efter vilken temperatur den vill ha.

Luftfuktighet

Sköldpaddorna kräver en luftfuktighet på 60-80%. För att få upp fuktigheten till detta kan man spraya, och även ha en fuktigare del i terrariumet. En stor grund vattenskål hjälper också till. Det gäller dock att vattenskålen är tillräckligt grund för att sköldpaddan ska kunna klättra ur och i den.

Föda

Sköldpaddorna är allätare, och kräver både animalisk och vegetabilisk föda. Yngre dossköldpaddor behöver mer animaliskt än vegetabiliskt medans Vuxna sköldpaddor äter betydligt mer vegetabiliskt. Bra animalsk föda för sköldpaddorna är bl.a. syrsor, mjölmask, daggmask, zoophobas, sniglar, blöt hund/kattmat, finhackad kokt kyckling eller rått oxhjärta. Vid utfodring av vegetabilisk föda är det bra att använda en mängd olika grönsaker. Grönsakerna kan sedan kombineras och göras till en sallad. 60-70% av salladen bör bestå av grönsaker med hög kalciumhalt, resten kan bestå av andra grönsaker, frukter och blommor. Maten ska även pudras med kalciumtillskott varje vecka. Använd även ett vitamintillskott per månad som t.ex. Reptovite.
Skötselråd skrivet av: Colleen Boyd
Senast uppdaterad: 2011-08-14 16:56
Skötselrådet har visats: 11757 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 3 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till