Skötsel Blå taggleguan

Blå taggleguan

Sceloporus cyanogenys
Vetenskapligt namn: Sceloporus cyanogenys
Svenskt namn: Blå taggleguan
Familj: Phrynosomatidae
Släkte: Sceloporus
Livslängd: -
Ursprung: Södra Texas (USA), Norra Mexiko
Fullvuxen storlek: 25-35 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Marklevande, Klippöken

Allmänt

Den blå taggleguanen (Sceloporus cyanogenys) lever i den torra klippöken som breder ut sig från södra Texas (USA) till Norra Mexiko. Det är en mycket aktiv och vacker art som är mycket tålig och de lämpar sig därför väl att hålla i terrarier. Trots att de ofta är ganska försiktiga gentemot människor så kan de efter en stund vänja sig så pass vid rutiner att de äter insekter från skötarens hand eller foderpincett.

Utseende och beteende


(Foto: Alexander Gustavsson)

Det finns en tydlig könsdimorfism hos denna art då hanarna har ett tydligt svart och vitt band över nacken. När hanarna blir upphetsade, skrämda eller stressade framträder en starkt blå färg på strupen, svansen och fläckvis på magen. Under parningssäsongen använder hanarna dessa färger för att imponera på honorna som i princip helt saknar de blå färgerna samt bandet över nacken.

Dessa ödlor lever i den heta klippöknen i Södra texas och Norra Mexiko. Den gråbruna grundfärgen hjälper dem att smälta in i sin omgivning. Den blå taggleguanen är en dagaktiv ödla som spenderar dagarna med att sola och jaga insekter på soliga klippor. De ser dock alltid till att hålla sig när en klippskreva eller liknande där de kan dyka in vid fara. Fjällen är mycket hårda och vassa vilket i kombination med att de är bakåtriktade gör det obehagligt och svårt för rovdjur att äta dem eller att dra dem ut från klippskrevor. Likt många andra ödlor släpper de svansen för att vilseleda predatorer.

Terrarium

Den blå taggleguanen är en mycket aktiv ödla som behöver mycket utrymme för att trivas och må bra. Ett terrarium på minst 100x50x50 cm (större om ödlan uppnår en längd på över 30 cm) är att rekommendera men det är alltid bättre med större ytor! Som bottensubstrat är sand optimalt för att efterlikna den naturliga mijön. Blanda gärna sanden med lite jord eller torv för att lyckas få ett mer kompakt bottensubstrat. Terrariet bör inredas med många flata stenar som skapar öppna solplatser såväl som trånga skrevor där de kan gömma sig helt. Grenar och buskar skapar klättermöjligheter.

Dessa ödlor kräver höga temperaturer och temperaturgradienten bör gå mellan 28-30 grader med en solplats som går upp till 45 grader. Nattetid bör temperaturen falla ned till 18-20 grader för att efterlikna ökenklimatets drastiska temperaturvariationer. Det är även viktigt med rikliga mängder UV- ljus vilket även framhäver ödlornas vackra teckning.

Föda

I det vilda livnär sig den blå taggleguanen främst på flygande insekter men de är opportunistiska och fångar det som tillfället ger. I fångenskap går det att mata med de flesta tillgängliga foderdjur så länge de håller en väl anpassad storlek. Husflugor, syrsor och gräshoppor som släpps in i terrariet ger ödlan berikning då de aktiverar ödlan mer än andra foderdjur. De lär sig även snabbt att ta mat från pincett eller rentav handen om man håller fasta rutiner.

Ödlan bör matas tre gånger i veckan och fodret bör pudras med kalk och vitaminpulver ett par gånger av dessa. Friskt vatten bör alltid tillhandahållas även om dessa ökenanpassade ödlor får i sig mestadelen av vätskan från maten.

Könsbestämning

Hanen går att särskilja med hjälp av det svarta och vita bandet över nacken samt de blå områden som framträder på kroppen vid upphetsning eller rädsla. Honor och ungar saknar dessa inslag i teckningen utan håller en jämn gråbrun ton.

Avel

Parningssäsongen inleds med att hanarna utmanar varandra samt visar upp sina blå fält på kroppen för att imponera på honorna. Parningen äger rum under tidig vår och honan föder upp till 20 levande ungar per kull under sommaren, de kan få flera kullar per säsong.

Skötselråd skrivet av: Alexander Gustavsson
Senast uppdaterad: 2016-02-11 13:27
Skötselrådet har visats: 9595 gånger

Bilder från galleriet

Vilka har denna art?

Det finns 1 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till