Växter

Bromelior (Bromeliaceae)

Allmänt

Bromeliaceae är en stor familj av enhjärtbladiga växter som omfattar ungefär 1 700 arter i omkring 50 släkten. Bromeliaceae kommer ursprungligen från subtropiska områden i Amerika, förutom en art som kommer från Afrika.
I familjen finns både epifyter såsom Tillandsia, Vriesea och markväxande växter exempelvis Cryptanthus.
Det finns även suckulenter som växer i ökenområden.
Den största arten är puya (Puya raimondii) som blir 3-4 meter hög, men vars blomställning kan bli upp till 10 meter hög.

Släkten

  • Ananassläktet (Ananas)
  • Billbergiasläktet (Billbergia)
  • Blomsterananassläktet (Aechmea)
  • Bromeliasläktet (Bromelia)
  • Dyckiasläktet (Dyckia)
  • Flamkastarsläktet (Pitcairnia)
  • Gömblomssläktet (Cryptanthus)
  • Hechtiasläktet (Hechtia)
  • Juvelblomssläktet (Guzmania)
  • Neoregeliasläktet (Neoregelia)
  • Prickbägarsläktet (Quesnelia)
  • Puyasläktet (Puya)
  • Taggdynesläktet (Abromeitiella)
  • Tillandsiasläktet (Tillandsia)
  • Vattensamlarsläktet (Nidularium)
  • Wittrockiasläktet (Wittrockia)
  • Vriesiasläktet (Vriesea)

Växtsätt

Många arter i släktet är epifytiska vilket innebär att de är växter som lever utanpå andra växter utan att ta näring eller vatten från dem. De växter som utgör underlag för epifyter är ofta träd. Detta förekommer oftast i regnskogar. Exempel på sådana växter är lianer och orkidéer. Epifyterna behöver hjälp av saprofyter t ex bakterier eller svampar, som också lever uppe i träden. Saprofyterna bryter ned organiskt material och bildar på detta sätt jord som lägger sig i trädklykor och liknande platser, där sedan till exempel orkidéer kan växa.

Skötsel

Jordväxande arter

De jordväxande arterna (t.ex. Cryptanthus sp.) tar upp vatten och näring med rötterna. Sådana växer oftast i form av en öppen rosett. Dessa kan planteras i vanlig krukväxtjord av god kvalitet. Blanda gärna i lite perlit eller lecakulor. Gödsla under sommaren med en svag gödning med lågt kvävetal. Jag brukar också plantera många av dessa direkt på korkbakgrund och vattnat direkt i rosetten vilket också går bra. Rötterna växer fast i underlaget och håller växten på plats där den placeras.

De allra flesta arter har krav på bra ljus och hög luftfuktighet.

Vattensamlande arter

De vattensamlande bromeliorna (t.ex. Neoregelia sp., Aechmea sp., Guzmania sp., Vriesea sp.) skall ha friskt vatten i bladrosetten som i sin mitt bildar en liten vattenbehållare. De tar näring via tanken, men om den planteras i jorden bildar de även rötter. Vanlig, mull- och torvrik krukväxtjord av god kvalité går bra att använda. Jag rekommenderar dock inte att plantera neoregelia eller aechemea direkt i substrat då själva växtkroppen på växten ofta ruttnar. Kommer man däremot över dessa arter och de redan är planterade och har ett fungerande rotsystem brukar då risken för att de ska ruttna vara betydligt lägre. Bättre är det dock alltid att fästa dessa växter på kork, trädgrenar m.m. där inte växten riskerar utsättas för konstant väta utan får en chans att torka upp.

Vriesea och guzmania brukar vara tåligare för plantering i substrat. Precis som de jordväxande arterna så växer rötterna fast i det underlaget som de placeras på och håller växten på plats.

De allra flesta arter har krav på bra ljus och hög luftfuktighet.

Luftbromelior

Det tredje växtsättet är luftbromelior, som inte planteras i jorden utan växer hängande från grenar etc. Dit hör några få Vriesea och de flesta Tillandsia. Dessa växter ska aldrig planteras i substrat (med undantag för några ytterst få, se exempel längre ner i artlistan) Tillandsia bildar rötter, men rötterna tar inte upp någon näring och hjälper inte heller växten att fästa sig. Det går att limma fast tillandsia där man vill placera den, men då viktigt att man inte limmar direkt på växtkroppen utan fäster limmet på rötter eller "död" materia (brukar finnas en hård brun utbuktning i nedre delen av växten som uppkommer efter att växten delats från moderplantan)

De allra flesta arter har krav på bra ljus och hög luftfuktighet.

Vanligen förekommande arter och dess skötsel.

Cryptanthus fosterianus – En stor växt i släktet som kan bli 60 cm i diameter. Mycket lättskött och kan skötas likt vilken krukväxt som helt. Bladen har ett vitrandigt mönster och färgerna brukar skifta sig i olika nyanser av brunt med lila inslag. Under vintern blir växterna gröna.
När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de har vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.
Vill ha det fuktigt omkring sig och vattnas direkt i rosetten.

Cryptanthus bivittatus - En liten färglad art som blir ca 20 cm i diameter. Förekommer i en mängd färger och nyanser, från illröda till rosa, gröna och bruna. Vissa varianter har även stripade blad.
Sköts på samma sätt som sin större släkting Cryptanthus fosterianus
När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de är vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek

Vriesea splendes – En mycket trevlig art i terrariesammanhang med snygga randiga blad. Brukar bli "lagom" stor och håller sig ofta runt 35 cm på höjden har en diameter på ca 15-25 cm. Arten får en stor och vacker röd blomma som växer ut ur rosetten vilket gjort den till en populär art att ha som krukväxt. Vill ha det fuktigt och alltid lite vatten i rosetten. Går att plantera i både substrat och som epifyt. När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.

Vriesea saundersii – En tålig vriesea med trevlig färg. Vriesea saundersii är inte klargrön utan mer åt "grön umbra"-hållet med röda stänk. Bladen blir ganska långa och liksom rullar sig lite. Kan bli upp till 40cm i diameter men håller sig ganska låg. Placeras fördelaktigen lite högre upp i terrariet så att bladen kan hänga ner. Vill ha det fuktigt och alltid lite vatten i rosetten. Går att plantera i både substrat och som epifyt. När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.

Neoregelia lilliputiana – Den minsta arten i släktet som oftast blir runt 8-15 cm i diameter. Små hårda gröna blad som ofta är lite rödfläckiga. Mycket trevlig och lättskött art för det mindre terrariet. Vill ha det fuktigt och alltid lite vatten i rosetten. Planteras på kork, gren eller liknande. Undvik "substratplantering". När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.

Neoregelia "Fireball" – Troligen den vanligaste arten i hobbyn. Förekommer i flertalet varianter och har oftast färgnyanser i grönt, rött och rosa. En vanlig variant förutom den vanliga är N. "Fireball" variegata som är grön med vita eller rosa kanter. Mycket trevlig och lättskött art och blir "lagom" stor, runt 15 cm i diameter. Vill ha det fuktigt och alltid lite vatten i rosetten. Planteras på kork, gren eller liknande. Undvik "substratplantering". När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.

Neoregelia ampullacea – Även detta en mindre art som förekommer i många varianter. Själva växten blir ganska smal och bladen delar sig först högt upp från växtkroppen, vilket ger växten ett lite annorlunda utseende. Brukar vara lite mörkgröna till färgen med röda inslag. Lämpar sig väl i ett mindre terrarium. Vill ha det fuktigt och alltid lite vatten i rosetten. Planteras på kork, gren eller liknande. Undvik "substratplantering". När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.

Tillandsia usneoides – En mycket speciell växt som ser ut som ett långt trassel. Trasslet består egentligen av flera mindre växter som växer ut från varandra vilket gör att den är extremt lätt att föröka. Bara att knipsa av där man vill och hänga upp det nya skottet. Sägs även vara den minsta arten av Tillandsia, men själva "trasslet" kan egentligen bli hur stort som helst. Ofta grå i färgen men skimrar i grönt direkt efter duschning. Vill ha det ljust och relativt fuktigt. Vattnas genom att man duschar den. Väldigt bra terrarieväxt som kan placeras var som helst i terrariet. Man kan få ett terrarium att på riktigt se ut som en gammal urskog genom att dra detta trassel runt grenar och dylikt. Går även bra att limma fast den där man vill ha den.

Tillandsia ionantha ionantha - En väldigt liten art som brukar bli max 5-6 cm hög och bred. Grön till färgen men blir gråaktig när den fått för lite fukt, ett bra sätt att se om man behöver duscha den eller ej. Vill ha det ljust och relativt fuktigt. Vattnas genom att man duschar den. Går bra att limma fast enligt instruktioner som finns under rubriken "luftbromelior". När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.

Tillandsia lindenii och Tillandsia cyanea – Vanliga arter i handeln som ofta går under populärnamnet "väktaren i tornet". En av de få tillandsior som ofta säljs i kruka, men går såklart också att odla som epifyt. Gröna långsmala blad med en stor rosa eller röd blomma. Vattnas genom duschning. Vill ha det ljust och relativt fuktigt. När växten har blommat ut kommer det efter ett tag skott från moderplantan som tas bort när de vuxit sig ungefär en tredjedel av moderplantans storlek.

Skrivet av: Daniel_S
Daniel_S
Publicerades 2016-08-28