Costa Rica-burken!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 14

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Första orkidén som blommar. Haraellan verkar också vara på väg.

Epidendrum/Nanodes porpax

5099
3873
Tropfrog:
Vackert! Jag har haft min porpax i ett år nu. Växer bra men har aldrig blommat.  Så liite avis :)

Mvh
Magnus  

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Tropfrog skrev:
Vackert! Jag har haft min porpax i ett år nu. Växer bra men har aldrig blommat.  Så liite avis :)

Mvh
Magnus  

Denna sitter fastlimmat med siperlim på korkbark. regnsystemet är inte riktat på den det kommer en hel del på den och det sprayas ofta, så ytan på barken är nog liiite (ofta väldigt) fuktig, aldrig helt torr. Ingen mossa bland rötterna eller så. Faktiskt ganska skuggigt. Det kommer ljus men inte direkt stekt under det. Har en växtlampa med massa olika våglängder (och tyvärr olika färger) osv utöver , den är ganska gammal (haft den flera år) men tror faktiskt den har lite påverkan på hur mycket det växer.

Skulle jag gissa så är det hur fuktigt jag har det som påverkar, har för mig att ytan på dina korkgrenar ser mycket torrare ut och hinner torka ut mellan vattningarna.

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Det har varit månader av tillväxt, fintrimmning och plantering. Men nu är jag äntligen där! Mina fyra vackra vittatus har flyttat in, och även om det kommer lite fler djur såsmåning om så är det väldigt kul att det äntligen är bebott av dessa fyra små som slipper sin lilla karantäns/uppväxtburk. 

Nu sätter jag mig tillbakalutad i min skrivbordsstol framför min terrarievägg och önskar er alla en trevlig helg!

173
261
ricard:

Hej!

Då har jag läst igenom. Ser att du fått en hel del bra input från Magnus. Bra där. Det tar ett tag att få en burk att kännas riktigt organisk och ihopväxt men det börjar närma sig nu! Det vart en ENORM skillnad att följa projektet efter att du började fota med något man kan kalla kamera! ;) Bilderna blir ju så mkt mer inspirerande och mer korrekt beskrivande också. Jättefint jobb! :D Grattis!


Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Nu har ytterliggare fyra familjemedlemmar flyttat in, med destination detta terrariet efter några veckors karantän. Fyra stycken fullvuxna (men ändå mindre än en tumnagel) Ranitomeya amazonica Franska Guyana. Könsfördelningen är troligen en hane och tre honor, men det enda säljaren var säker på var att det är minst en av varje då de lagt ägg tidigare. De är riktigt charmiga och jag hoppas verkligen att de kommer synas mycket när de har flyttat in i det stora terrariet.

Från början var ju planen att ha mina husgeckos för att liva upp den övre halvan, och senare ändrade jag mig till jungfrugeckos, men har börjat bli mer förälskad i tumnaglar på sistone och jag är glad att jag tog det beslutet. Tyvärr fick jag fuska med att hålla mig till Costa Rica-arter, men det inte finns några Ranitomeya i Costa Rica, och pumilio är (enligt min research) för territoriella för att bo ihop med något annat, samt lite för dyra för mig. Väldigt tuffa grodor




1228
464
leedragon:
EmanuelKarl skrev:
Första orkidén som blommar. Haraellan verkar också vara på väg.

Epidendrum/Nanodes porpax

skitfin burk !

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:

Idag gjordes det lite förändringar i burken, helt klart mot det bättre även om det såklart ser lite tomt ut och lär göra det ett tag, eftersom den nedre vänstra sidan är lite nyomplanterad. Jag tröttnade på min adansonii (numera är det korrekta namnet på den som oftast säljs Monstera aff. lechleriana, men de flesta känner fortfarande till den som adansonii), den började växa ganska glest och jag gillar inte riktigt att ha vanliga växter man ser överallt (har en del undantag, särskilt utanför terrarierna, men generellt sätt), särskilt inte när det är en av de absolut största i hela terrariet. Idag rev jag ut den, (även min Begonia maculata fick flytta ut till en kruka, den passade inte alls bra bredvid det nya jag satte in) och satte in en stor stickling från min stora Philodendron verrucosum. Ett annat nytillskott är Ficus pumila 'Mini', på det monterade korkröret på högersidan (syns knappt på bilden, men hoppas att den med tiden ska klättra på det röret, som tur är inte lika snabbväxande som den vanliga Ficus pumila och Ficus sagittata). Jag klippte också av alla stjälkar (eller vad det nu kallas) på min Nephrolephis cordifolia 'Duffy' så får den växa upp från rotklumpen igen, då den såg alldeles för kaotisk ut, samt lade in boklöv, då jag kände för ett nytt utseende till botten. Jag har planerat att göra detta i någon vecka, väntade bara på att min verrucosum skulle rota sig lite, och det var egentligen den enda anledningen till att mina amazonica inte fick flytta in direkt, de får flytta in om någon vecka när jag känner mig nöjd (för den här gången) med inredningen. Ska nog sätta in lite Ficus pumila 'Quercofolia', och kanske något mer, kommande dagar. 

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:
Tyvärr blir det ingen bild denna gången då det inte gick att få någon, men Ranitomeyorna släpptes in här igår eftermiddag. Tyvärr bara tre av dem, då dörren på deras tillfälliga skjutglasterrarium ibland var svårt att stänga ordentligt, och jag uppenbarligen skarvade med det någon gång. För cirka två dagar sedan slutade jag se vad som brukade vara den modigaste honan, som alltid var framme och till och med oräddare än mina tinctorius. Satte ut vattenskålar i huset men det var redan kört. En amfibie på mindre än ett gram från tropikerna och konstant har fuktig hud klarade sig nog inte länge på mitt dammiga golv. Så lär er från mitt misstag, har ni slarviga hemmabyggen (byggda av er eller begagnat) där dörrarna kan stängas lite dumt så se till att fixa det om ni har pyttesmå tumnaglar.

De tre kvarvarande lever livet i terrariet nu. De har bosatt sig i min Vriesea erythrodactylon (den stora bromelian nästan i mitten), och hanen spelar för full hals efter att det regnat. Ska bli spännande och se hur mycket de rör sig, just nu har de som sagt knappt lämnat sin bromelia

Medlem i GHF
3095
1677
EmanuelKarl:

Lyckades få en fin bild på en av honorna i alla fall.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 14
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild