Hjälpa varandra

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

150
13
Hillmans:

Det finns väldigt många reptil ägare som söker hjälp, utbildning, människor med erfarenheter.

Ett forum ska vara ett ställe att få denna möjlighet.
Att utbyta erfarenheter, att ge olika kunskaper, guide utav våra egna förmågor till andra.

Många är fortfarande nya inom terrariedjur världen och söker hemsidor som exempel denna för att
få hjälp med alla möjliga frågor. Oftast blir dom oerfarna dömda utav dom som kan mer,
dumförklarade för sina frågor, värre blir det för man avskräcker andra läsare som är alltför blyga, för rädda att ställa sina frågor.


Vilka förbättringar kan göras till personer och deras sällskapsdjur? Det finns en stor majoritet tysta läsare som fortsätter att växa.

Om du är kunnig... dela med dig, hjälp andra.


Vad har du gjort för att hjälpa idag?


ingen fråga ska vara för dum för att ställas!


276
116
Maqea:

Tummen upp för det. =)


142
5
JulefridHosOnkel:

Hade vissa som är kunniga haft en förmåga till att blicka bakåt och se att det till stor del troligtvis var tack vare trevliga och hjälpsamma människor dom är där dom är idag, hade det nog sett annorlunda ut. Dom flesta forum har blivit som en "privat community" för "eliten" där det sitter en utvald grupp personer som länkar bilder på deras nya kobror och skallerormar mellan varandra, och vissa av dom sitter även och dömer ut och trampar ner på dom som inte vet/sysslar med sådant lika mycket. Och ja, efter att ha läst föregående trådar förstog jag rätt snabbt att det är bäst att vara tyst. Nu får man ju heller inte vara för dömande, för det finns ändå många sjyssta och hjälpsamma personer där ute. Sen finns det fall där man inte ska vara för peka ut dryga personer heller då man nästan förstår varför dom beter sig så, för ibland verkar folk vägra att söka info själv i böcker och typ... googla lite... Men det är ju tur att det finns ett forum som detta, tycker allt flyter på utmärkt här och det är nog inte direkt bara jag som trivs. Hoppas saker förblir på denna nivå här med. 


226
88
anamidnatt:

Tycker det är rätt taskigt att inte dela med sig om någon behöver hjälp, det handlar ju faktiskt om levande varelser som kanske inte får den skötsel de behöver om man inte hjälper personen som har djuret. Jag delar gärna med mig om det lilla jag vet. Alla har dumma frågor i början, och de som inte ställer de dumma frågorna har dem men är för rädda för att fråga dem. Det tror iallafall jag.


Medlem i DHF
1080
769
Westman:

Spiggen

lika som mycket som det finns folka som kan mer eller mycket mer och vill svara och hjälpa till.

finns det folk som frågar men lyssnar iaf inte på vad eliten som du vill kalla dom säger.

för att dom inte är nöjd med svaren eller inte passar dom.

så är inte det lättaste.

 


142
5
JulefridHosOnkel:

"för att dom inte är nöjd med svaren eller inte passar dom."

Där sa du iofs en rätt vettig grej Westman, det tillhör ju en del av undantagen. Men utöver det, tror det var något klipp på youtube jag såg där det var någon som sa "Den dummaste frågan du har är den du inte ställer", den ödmjuka inställningen är ju bra och den skulle nog alla tjäna mest på i slutänden.


592
550
Redfoot:

Jag tycker att westman är inne på en tanke som stämmer väldigt bra. Själv har jag mer eller mindre slutat skriva på ex Zoonen av precis den anledningen som westman uppgav. I bland har jag gett ett svar som har varit obekvämt och inte fått ett gensvar medan en 10.årig specialist har gett ett annat svar som passat frågeställaren bättre och då har en konversation helt plötsligt uppstått.

Att fråga ska inte vara farligt och kännas obekvämt, men, frågeställaren måste inse att svaret kanske inte alltid är så tillrättarlagt och precis det som förväntades.


47
3
Larscha:

tittar man på de utländska forumen kan man tydligt se två läger där det ena handlar om att bygga smurfvärldar till sina morphade cresties eller leos och det andra ett elitistiskt läger som ägnar sig åt varaner eller kobror. det senare är mer slutet internt och där går det inte att ställa frågor om skötsel utan att stöta på patrull. hoppas vi slipper få det så här.


Administratör
Medlem i SmHF
2683
2482
anders:

Tycker det är extremt viktigt att man gör vad man kan för att hjälpa till, och håller en god ton vid diskussioner. Många nybörjare tabbar sig, mycket på grund utav att de inte fått bra med information.
Att sedan våga erkänna att man gjort fel, eller har dåligt med kunskap är ju inte lätt från början.

Att lära ut handlar inte enbart om att lägga fram vad som är rätt och fel och förvänta sig att personen förhoppningsvis lyssnar, utan det krävs lite övertygelse och intresseskapande. Jag menar självfallet inte att man ska vända informationen helt efter vad personen vill höra och säga felaktiga saker som att ormar är jättegosa djur och tycker det är urtrevligt att bli klappade på. Utan man bör lägga fram faktan och berättar om varför, fördelar och nackdelar och argument som stödjer detta. Hänvisningar till tillförlitliga källor, forskningsresultat m.m. tycker jag även höjer trovärdigheten, eftersom det inte lika lätt kan kastas bort som personliga åsikter.

Sen finns det som Redfoot och westman nämner, personer som redan är inställda på att inte ta till sig vissa saker, och där får man självfallet göra vad man kan. Vissa fall fungerar det inte alls, men då har man iallafall gjort vad man kunnat, och andra personer som läser i diskussionen kanske drar nytta utav det man skrivit.
Visst kan man även bli lite frustrerad över sådant, men man får tänka på att många utav de som inte har intresse för att ta till sig informationen förhoppningsvis tappar intresset för terrariedjur så småningom med.


55
25
benny69:

Sen finns det en himla bra funktion på sidan. Knappen "Skicka meddelande". Jag personligen sitter inte och lusläser forumet efter eventuella frågeställningar. Däremot om jag skulle få en direkt fråga skulle jag gärna svara på den. Har man någon fundering? Leta upp någon som har liknande djur och släng iväg en fråga via meddelande. Fick man sen ett relevant svar kan ju den som blev nöjd sätta upp en ny tråd med aktuell konversation. Eller behålla svaret för sig själv om man hellre vill det. 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild