Blanda arter?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

456
200
isdrake:

Jag vet att blanda arter är ett big NO NO... meeeen...

Jag har en liten sköldpadda (som max kommer bli 15 cm som vuxen). När jag uppdaterar hans boende i framtiden så skulle jag tycka det vore kul med ett aquaterrarium istället för ett vanligt akvarium. Skulle det gå att låta något trädlevande djur bo där inne också? Jag tänker mig några små ödlor eller liknande, t ex jungfrugecko.


Sköldpaddsarten jag har är extremt akvarisk, dom lämnar i princip aldrig vattnet. När dom solar så nöjer dom sig med att lägga sig i grunt vatten. Så jag föreställer mig att dom inte kommer störa varandra då den ena håller sig unden ytan och dom andra uppe i grenarna?

Är det möjligt med en sådan kombo eller är jag helt ute och cyklar? 


102
1
dragster:

Lever djuren i samma sorts miljö i de vilda skulle de väl funka i ett terra med. 


733
295
markusbabs:

På Herpers choise har/hade dom små hjälmbasilisker tillsamans med vattensköldpaddor förut kommer jag ihåg.

 

Om det nu hjälpte nått :)


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Det kan fungera, men se till så att:
1. De trädlevande djuren inte skiter ner för mycket, så att du får för höga nitrithalter i vattnet.
2. De trädlevande djuren inte kommer vara i vattnet emellanåt, då de riskerar att antingen skada eller bli skadade utav sköldpaddan.
3. Båda miljöerna tillgodoses fullt ut.

Geckos tror jag hade fungerat bäst. T.ex. trädlevande grodor vistas emellanåt nere i vattnet, speciellt vid parningssäsong. 


Medlem i SHF
2
0
leopoldi:

Känns allmänt riskabelt att stoppa in ormar med annat än ormar av samma art i samma burk.

Fast det är väl inte heller i alla fall en garanti för att "olyckor" inte kan ske förmodar jag.

 


456
200
isdrake:

Det är nog bara ödlor som gäller för min del. Bland små ödlor så är anolisar mina favoriter men jag kan mycket väl tänka mig några små geckoödlor istället. Vet nämligen inte om det finns någon anolis som skulle passa i ett paludarium.

Det kommer vara sköldpaddan som är det väsentliga i den burken så vilken art av ödla det blir är inte jätte viktig. Det är mest det ifall man ändå antränger sig att bygga både land och vatten så vore det kul med lite liv där uppe också. Så några små jungfrugecko skulle gott och väl räcka, det behöver inte vara mer avancerat än så. 

En annan fördel ur denna aspekten är att artern jag har är väldigt dåliga jägare. Dom klarar inte av att fånga fisk. Så jag hoppas att någon liten ödla som råkar falla i vattnet skulle ha stora chanser att klara sig.


488
202
David:

Rent spontant brukar reaktionen vara att inte blanda arter men å andra sidan så har jag svårt att se att en liten ödla som t ex jungrugeckon skulle störa en sköldpadda. Givetvis kräver det att aquaterrariet är tillräckligt stort och intrett på ett bra sätt.


1228
464
leedragon:

zoon brukar väl blanda arter?


197
14
SibiriskTiger:

Klart man kan blanda arter om båda arterna får sina behov tillgodosedda! Det är ju det mest naturliga! Jag vet att Eskilstuna parken zoo hade ett aquaterrarium (när jag hade praktik där för många år sedan) med, om jag inte missminner mig, en vattenagam tillsammans med spottfiskar. Just sköldpaddor är ju vanligt att man blandar med olika fiskar (om inte paddan är fisksugen). Jag själv har en falsk kartsköldis som alltid har gått ihop med fiskar i alla storlekar. 

  


Medlem i SHF
192
361
Thinning:

Jag är skeptisk till att blanda arter över lag men jag har ett vagt minne av en artikel i tidskriften Snoken någon gång på 90-talet där artikelförfataren hade ett fungerande akvaterrarium med mysksköldpaddor (Sternotherus sp.) och mindre anolisödlor (Anolis caroliensis) om jag inte minns helt fel. Kan vara värt att kolla efter den artikeln.

Mvh. Björn

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild