Vanligaste terrariedjuret i Sverige

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 2

45
77
logain:

Jag har varit passivt reptilintresserad i lite drygt tio år. D.v.s jag har enbart skött om de djur jag redan hade. Förra året började jag dock köpa på mig lite djur och intresset väcktes till liv igen. Jag har besökt ett par välsorterade djuraffärer samt besökte bl.a Malmömässan i våras. Eftersom jag märkt att utbudet av djur har ändrats under tiden jag ej varit aktiv har jag gjort en undersökning här på Terrariedjur.se. Jag undersökte vilka arter som var det vanligaste genom att gå igenom bilderna. Detta torde ge ett viss uppskattning av vilka arter som är dom vanligaste terrariedjuren i Sverige även om det statisiska urvalet inte är det bästa.

Här är iallafall listan:

1) Skäggagam (156 st)
2) Majsorm (140 st)
3) Ögonfransgecko (123 st)
4) Leopardgecko (113 st)
5) Kungspyton (86 st)
6) Jemenkameleont (57 st)
7) Korallfingergroda (42 st)
8) Rutpyton (41)
9) Orientalisk klockgroda (31 st)
10) Kungsboa (28 st)

Är detta en rimlig uppskattning av de vanligaste terrariedjuren i Sverige just nu? Är ni förvånad över någonting på listan?


223
6
Susanne:

Vilket kul initiativ!

1-4 låter väldigt logiskt och rätt. Men jag är överraskad att kameleonter ligger så högt som på 6:e plats. Trodde inte så många hade såna då dom kräver lite extra och inte är så lätta att handskas med alla gånger. 

 


45
77
logain:

Jag själv är en aning förvånad över att Kungsboan är så pass långt ner. Men den kanske inte är så vanlig längre. Jag är även förvånad att Leopardgeckon inte är vanligast men det kanske bara är mina fördomar :-). Vad gäller kameleonter är det kanske så att varje kameleont finns på fler foton än andra djur bara för att dom är så vackra och fotovänliga. Men det är bara mina spekulationer. Vidare är jag förvånad att ögonfransgeckon blivit så vanlig.


333
97
leolina:

Jag skulle inte lita på att den listan stämmer även om den ger en hint om vilka djur som är vanliga. Sidan är relativt ny och vissa fotar sina djur mer än andra. Rent logiskt borde majsorm vara den vanligaste ormen och leopardgeckon den vanligaste ödlan då båda arterna hör till de som säljs mest. Även om många reptilägare sitter och klickar runt på nätet så är det långt ifrån alla som är aktiva på forum ;)


45
77
logain:

Självklart är det så att det statistika underlaget ej medför en lista som går att lita på till 100 %. Fast det säger ändå en hel del. Jag tror knappast att något djur som har 14 bilder är vanligare än ett djur som har 100 stycken t.ex. Men för djur där skilladen inte är så stor går det självklart inte att dra någon slutsats. (Bland annat av de skälen du anger.)

Huruvida leopardgecko är vanligare än skäggagam vågar jag dock ej säga. Jag har dock levt i tron att Leopardgecko var Sveriges vanligaste terrariedjur.


150
13
Hillmans:

ja lever också på tron att leopardgeckon är vanligast i sverige, går man på mässor här i sverige finns det hur mycket leopardgeckos som hälst. Personligen tycker ja det är mer intressant med reptiler och ormar det finns lite av   :))


366
154
Linus:

Det är nog mer givande att kolla hur många användare som lagt upp bilder per kategori än hur många bilder det ligger där!

 

Jag tycker också att det känns som att leopardgecko och majsorm lär vara vanligast, och så har jag ju hört att både kungsboa och grön leguan är väldigt vanliga (vilket är intressant eftersom de båda är så mycket mer krävande av ägaren än många andra ödlor och ormar. Det är väl iofs det som bidrar till att dessa två arter hör till de som oftast kommer till veterinärer på grund av felaktig skötsel.)


269
60
Jonas:

kan dock tro att skäggagamen är rätt vanlig nu då den är ganska lätt att sköta och den är lite roligare än leosarna:P (då den är med på dagarna)


366
154
Linus:

Skäggagamer är helt klart vanliga i hobbyn, men jag tror (lägg märke till tror) verkligen att leopardgeckos fortfarande är vanligare. De är ju liksom "majsormen bland ödlorna" genom att vara lättskött, finnas i många färgmorpher och samtidigt billig. Dessutom håller den sig ju relativt liten och behöver så liten yta gentemot skäggagamer :)


Administratör
Medlem i SmHF
2676
2477
anders:

Jag tror ögonfransgeckon kan vara påväg att vara en värdig motståndare till leopardgeckon. Det känns som leopardgeckos har minskat de senaste åren då många uppfödare slutat och ögonfransgeckos blivit väldigt populära.
Skäggagamer är självklart populära med, men då de kräver stort utrymme är det rätt sällan man ser att någon har fler än 2st.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 2
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild