Fynd!!

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

Medlem i GHF
636
410
Jimmy:
Evanjeline skrev:
Den ska vara skadlig för bland annat williamsi, vilka mer vet jag inte. theodx eller vad han heter här på terrariedjur har bilder på sina williamsi som är brända av en uvb 100, och det ska vara andra som säger samma sak.



Då kan man ju justera avståndet på solplatsen (längre avstånd) eller med en timer misnka antalet timmar den är på.
Är det så att den fått skador pga hög UVB så är ju det iaf bättre då man alltid kan minska genom att göra ändringar i terrariet eller tid.

295
270
barkskog:
Repti glo 2.0 liksom efterföljaren "Natural Light" är dagsljuslampor, de ger UVA men inte UVB.

Det finns ett bra sätt att mäta kvalitén på en UV-lampa. Man dividerar UVB-mängden med UV-index. Ju lägre tal, desto större är andelen av UVB från lampan i kortare våglängder. De lampor som har identifierats som orsakar ögonskador (photo-kerato-conjunctivitis) har alla värden under 12. Det är de längre våglängderna inom UVB-området som är viktiga för att djuret ska kunna bilda D3.
När jag kollar Solar glo 5.0 compact, dess efterföljare Reptile UVB 100 och efterföljaren till 10.0, Reptile UVB 200 får jag värden strax under och över 12 vilket tyder på ogynnsam fördelning av våglängder inom UVB-spektrat.
Solar Glo 125 W ligger på 11.
Motsvarande värden för Solar Raptor HID ligger på 30-35.

Det är inte bara förhållandet mellan UVB-mängd och UV-index att ta hänsyn till. UV-index fbör inte vara för högt. För de mest solälskande arterna som dabbagamer, skäggagamer och landsköldpaddor bör UV-index i "hotspot" absolut inte överskrida 6-7 och det kan ligga på 3-4 i större delen av solområdet. Kanske 2-4 för landsköldpaddor

skoldpaddsgrejer.se kommer att ha ett bord på mässan i Upplands-Väsby 27 september. Välkomna dit och prata UV-belysning! Vi säljer endast belysning som vi själva vill använda och som uppfyller kraven när det gäller våglängdsfördelning och UV-index.

903
509
Evanjeline:

Förutom att problemet är inte för hög uW/qcm, det är något annat. Så om man minskar tiden eller ökar avståndet får de inte tillärckligt med UVB. Jag har ingen aning vad som är felet med lamporna, men enligt deras hemsida är där inte för mycket UVB i dem. Någon jag läste om någonstans, kommer inte ihåg var pratade om att där kunde vara UVC i dem, om det stämmer elle rinte har jag ingen aning om.

Barkskog på natrual light står det att de innehåller UVA, men det kanske är obetydlig mängd. Jag bryr mig inte då jag använder dem för värmen och kelvin till mina mindre terrarium där det är klumpigt med större amaturer så jag vet inte hur det ligger till riktigt med dem. 


295
270
barkskog:
Evanjeline skrev:

Barkskog på natrual light står det att de innehåller UVA, men det kanske är obetydlig mängd. 



Rätt, jag använde en mätare som mäter ett bredare intervall än UVB-mätaren men den täcker inte hela UVA-spektrat. Jag borde ha kollat på kartongen.
Har ändrat i mitt förra inlägg.

53
4
Arnqvist98:
Kan det inte vara så att dom nya lamporna som natural light och uvb 100 blir för varma och då bränner ödlan för jag har märkt att alla mina exo terra armaturer har börjat smälta sen jag satte in dom nya lamporna (se bilder)

903
509
Evanjeline:
mät tempen på solplatsen och se.

53
4
Arnqvist98:
Tycker bara att det är konstigt att armaturerna ska smälta när exo terra är tillverkaren av både armaturen och lampan.

343
119
Salig:
Tja, själv tvivlar jag på exo terras lampkvalitét. :/

82
31
AMB:
Ännu en smart lösning av exo-terra. Keramik sockel med plasthölje ;p

Medlem i SHF
4004
5039
Jonas_:

Exo-terra brukar vara billigt men inte särskilt hållbart eller hög kvalitet på produkterna :) 

Är det inget max watt antal på olika lampor man kan sätta i ramperna, tänkte om det var därför den hade smält? Rekommenderar dom någonting till just den armaturen du har Arnqvist98?










 

 

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild