KP ormuppfödning - förlorar man pengar på det?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5

Medlem i SkHF
279
187
Smilla:
carolineleven skrev:
Jag har hört att vissa morpher kan ha hälsoproblem men har inte läst mycket om det, är det det du menar? Och finns det studier/observationer som visar detta, t.ex. svaga/sjukliga djur?


En del morpher hos kungspyton (eftersom det är det tråden handlar om) medför defekter som inte är jättebra för djuren. Exempel på dessa är spider (wobblar, ryckningar i nacken. Dessa kan vara mer eller mindre dramatiska från individ till individ. En del wobblar så pass mycket att de knappt kan äta. Även om en individ inte wobblar betyder det inte att ungar från denne inte kommer att göra det), Super cinnamon/super blcakpastel (duckbill, deformerat huvud), lesser pied (skalförändrade ögon), desert (kan inte lägga ägg. Ska dock inte förväxlas med desert ghost) med flera. 

Hut som helst, ALLA morpher är INTE dåliga. Att de inte skulle klara sig i naturen är givet, men de ska ju inte ut i naturen i vilket fall. Tycker det är lite hyckleri av folk som är emot morphavel pågrund av att det är "onaturligt" eller att de flesta morpher någon gång har framkommit med hjälp av inavel, själva äger andra framavlade djur. Det är nämligen precis så alla våra domesticerade djur så som hund och katt har uppkommit. det är ju knappast så att du kan para två mindre vargar och få fram en chihuahua. Människor har alltid avlat på djur för att få fram önskade egenskaper vilket inte nödvändigtvis är dåligt. tror nog många är glada för att vi har de djur vi har idag. 


3
7
H_I_M:

Hos mej gäller detta, när man får in ett gäng tusenlappar på sålda ungar, så har ja hållit på att det ska gå tillbaka till inköp av gener man inte har som man vill köra med sen ( finns oändligt med gener i kp-hobbyn)

Säljer man till exempel ungar för säg 10-20 tusen en säsong..dom 10-20 tusen går till inköp av ny orm för att uppdatera samlingen med nåt man vill ha för att fortsätta aveln i framtiden med nytt istället för att köra på samma parningar år efter år.
Eller så kör man bytesaffärer rakt av direkt med ungarna utan att pengar blandas så båda parterna blir nöjda..

Avla för att få fram endast  pengar är jag emot.
Har fått frågan många ggr om vilken morph man ska köpa in för att tjäna pengar och mitt svar har alltid varit: ingen


1275
1724
Falk:

Är det verkligen hyckleri att ogilla morphning för att det är onaturligt?

Jag tycker att det förstör både djuren och för hobbyn med djur som ser ut som polagrisar.

Att "göra om" vargen till hund hände för väldigt länge sedan och dessutom utav en vettigare anledning än vad som görs med reptilerna idag, går egentligen inte ens att jämföra.


Medlem i SkHF
279
187
Smilla:
Läs igen, att förakta aveln av vissa djurslag för att det är onaturligt och inte andra är i mitt tycke knasigt. Tror du att det fanns någon mening med att avla fram bulldogs eller Dalmatiner? Inte precis. Eller att det än idag tags fram nya kattraser. Hur ställer du dig till färgavel på gnagare? 

Hur som helst, alla tycker vi olika och tur är väl det! Tänk vad tråkigt det hade blivit om alla tyckt lika.

109
19
carolineleven:
Jag kan ju undvika att skaffa mig de morphningar som skapar sjukliga djur(bättre för plånboken med antar jag). Precis som folk borde göra med andra arter(giförsig vill jag en dag ha en schäfer, min favorithund, men de har ju höftproblem). Om man kan borde man välja starkare raser.

Finns det någon lista med dåliga morpher? Vilka slags pied förutom lesser pied är dåliga?

45
68
Jimmy_S:
Smilla angående hundarna så har du nog väldigt fel nästan alla raser är framavlade för ett speciellt jobb och väldigt få för skönhetens skull.

305
147
HenkePetersson:
Hehehe ja N1nja det ligger mycket i vad du säger när det gäller hundraserna, dock finns det en ras där dom värkligen gått in för att avla bort all manlighet ur djuret och det är  rasen pudel dramför allt stor pudel, en mer feminin ras får man leta efter:D, den var tidigare en bra jakt ras, men i dag är i stort sett alla dom generna bort avlade nu ska den klippas så gayigt som möjligt och gärna färga pälsen rosa eller ljust blå, utan någon som helst hänsyn till hunden eller könet. Pudlen har helt upphört att vara en hund i många människors ögon och är mer en asesoar som ska passa in med inredningen i lägenheten. Det skulle jag inte vilja kalla för någon brukshund.

Sorry för off topic




205
203
Micke_E:
Lite mer ot, pudeln klassas som sällskapshund och inte brukshund så det är helt rätt;) men den är mycket populär i dressyr och agility tack vare sina egenskaper.

Till ämnet, utan att ha någon insikt i kp avel skulle jag tro att det är bättre att spara pengar till den Orm du vill ha istället för att krångla med avel.  Om det inte är aveln du är intresserad av.



1275
1724
Falk:

Så det är alltså ok att morpha reptiler för att det finns "morphade" hundar, katter, hästar osv.

2 fel blir alltså rätt i slutändan


Medlem i SkHF
279
187
Smilla:
Nej Falk, jag klassar inget av det som ett fel så länge djuren inte mår dåligt av det. Det är alltså endast din tolkning och inte en sanning, precis som allas åsikter är för någon.
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild