Försäljning av giftiga spindeldjur, mm till minderåriga

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

97
93
knotan:

Hejsan!

Med bakgrund av att jag på expo stockholm i helgen såg minderåriga köpa giftiga ryggradslösa djur så tänkte jag fråga vad ni här på forumet har för inställning till detta.

Jag pratade med en person som är under 18 år och som hade köpt en Androctonus maureticanus. Detta utan att haft med någon vårnadshavare eller att vårdnadshavaren haft någon annan kontakt med säljaren.

Tycker ni att detta är ok? Själv är jag lite tveksam. Det rör ju sig ändå om djur som kan tillfoga sin ägare en viss skada. En del av dessa giftiga djur är ju också ganska rymningsbenägna och svårhanterade. Frågan är om unga personer utan lång erfarenhet av dessa djur bör kunna köpa dem hur som helst på mässor? Om säljaren känner personen ifråga och är säker på dess lämplighet är det en annan sak, men om säljaren inte alls känner köparen eller det inte finns några referenser?

Ser fram emot att höra er åsikt! / Daniel


333
97
leolina:

Ska man sköta saker och ting rätt oavsett vilka djur det handlar om så säljer man inte djur till personer under 18 år utan målsmans tillåtelse.


142
5
JulefridHosOnkel:

Utöver tillit och tidigare erfarenhet, så spelar ju åldern roll på så sätt att ett barn/ungdom oftast löper en större risk att komma till väldigt stor skada, eller helt enkelt dö (när det nu kommer till Androctonus spp. t.ex), än vad en fullt frisk vuxen person mellan t.ex 25-30 år gör. Så om man nu inte vill köra åldersgräns, bör man ju iallafall vara otroligt strikt med att kontakta målsman angående köpet först enligt mig iallafall. Olyckor kan ju även drabba dom mest erfarna, och då är det inget annat än den fysiska faktorn som spelar sin roll då erfarenhet kräver åratal av träning, vilket jag har svårt att tänka mig att en ungdom hunnit få.


Medlem i SkHF
279
187
Smilla:

jag tycker inte att man ska sälja giftiga eller ogiftiga djur till någon som är minderårig, utan målsmanns godkännande. det är trots allt föräldrarna som har ansvaret tills dess att djurägaren fyllt 18 år. Själv är jag ju inte myndig för ett par månader till framöver, dock har jag och skulle aldrig köpa ett djur av något slag utan mina föräldrars tillåtelse, deras hus, inkomst, regler. Har man inte tålamod att vänta några år/månader tycker i vart fall inte jag att man är mogen att skaffa djur. 

Det kan vara svårt för säljaren att veta om en minderårig har tillåtelse eller ej, när det gäller giftiga djur (som allvarligt kan skada) tycker jag därför inte bör säljas till minderåriga över huvud taget, främst då personer under 18 enligt lag inte får ha eget ansvar på ett sådant sätt.

När det gäller försäljning av större kramormar, eller andra djur som kan klassas som eventuellt farliga men inte är giftiga, tycker jag att säljaren bör ta kontakt med målsmann innan dessa säljs till minderårig.


478
592
Rottenroth:

Nepp! Inte ok! Gift är gift oavsett!

Hade inte ens sålt en större ogiftig till en under 18.


1275
1724
Falk:

För både hobbyns och för själva djurets skull så bör man tänka sej för oavsett ålder. Men minst 20år ska personen vara för att få köpa djur av mej vare sej det är en fågelspindel eller kattunge.


264
125
Bildpunkt:

Nej jag skulle inte heller sälja något till någon minderårig. Skulle det vara någon jag kände eller någon med målsmans tillstånd skulle jag kunna tänka mig att sälja mindre potenta spindlar från nya världen.


1275
1724
Falk:

Jag bryr mej mindre om någon blir biten utan tänker mer på att personen ska ha vett och intresse nog att sköta djuren.

Tyvärr så dyker det allt för ofta upp trådar som " Hej, jag har precis köpt en skorpion, kan jag få några tips"


97
93
knotan:

Tänkte bara klargöra att jag inte kritiserar personen som köpte skorpionen utan är tveksam till hur säljaren har bettet sig.

Jag delar Falks åsikt att vi måste tänka lite på vår hobbys framtid när vi tar säljbeslut. Vår hobby behöver ingen negativ publicitet, vilket skulle kunna bli fallet om olyckan skulle vara framme. Tror att mediadrevet skulle reagera ännu kraftigare om det är en "oskyldig" minderårig person som drabbas än om det är en medelålders herpare.

Delar också åsikten om att vara noga med var djuren hamnar för djurens skull. Detta gäller naturligtvis såväl ogiftiga som giftiga djur. Tyvärr dyker det ibland upp personer som bara vill köpa djur för att de är "häftiga".

Tror att mässarrangörer måste titta lite på vad man kräver av säljare. Vissa arrangörer har redan hårda krav, framförallt vid försäljning av giftormar. Dock är de ryggradslösa djuren ibland lite bortglömda.

 

 


Medlem i DHF
263
355
McPede:

Om jag inte minns fel, så startade jag en liknande tråd för många år sedan i ett annat forum.
Dock rann tråden ut i sanden som så många andra och intresset var mer än svalt för att åstadkomma något.

Att förbjuda något brukar inte leda till något bra, men att köra en gemensam policy att inte sälja potenta arter till någon under 18 år eller utan målsmans sällskap borde ju alla som är intresserade av våran "udda" del av hobbyn anamma.

Att man inte dör av ett bett/ sting är inte ett godtagbart argument för att sälja till någon minderårig.
Är arten man köper giftig, mer eller mindre, och köparen är under 18 år, se till att målsmannen godkänner köpet och är fullt medveten om vad det är för art som köps.
En incident som leder till ett sjukhusbesök kan orsaka negativa effekter, oavsett om bettet/ stinget är milt, det kan räcka mer än väl för skvallerpressen att skapa ett mediadrev.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild