Försäljning av giftiga spindeldjur, mm till minderåriga

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

1275
1724
Falk:

Har svårt för att barn överhuvudtaget ska få ha djur. Det är allt för många "12åringar" som tigger till sej en Gecko, Skäggagam, majsorm osv som deras föräldrar pyntar för och sedan tar det inte många månader innan djuren dör av undernäring då fordret inte loadas eller att belysningen är fel likaså luftfuktighet, hantering osv sker felaktigt.

Tyvärr så är det ju svårt att kontrolera många vuxna också då många där skaffar djur av fel andledning. Man kan se i vissa facebookgrupper hur folk snackar om dessa spindlar som blir 35cm i benspann och käkar råttor och sedan lägger upp selfies med djuret klängandes i ansiktet.


Men som trådskaparen skrev att en omyndig person fått köpa en Androctonus tycker jag är förjävligt oseriöst av säljaren. Några olyckor och sedan blir dessa djur förbjudna.

 


97
93
knotan:

Tror att vi som håller på med kryp måste tänka lite på hur vi säljer dessa djur. Tänkte på senaste mässan på skillnaden  mellan försäljningen av giftormar och giftiga kryp. Giftormsförsäljningen skedde på ett område som var något avgränsat från resten av mässan och alla lådor var noga uppmärkta med dödskallar, osv. Giftiga kryp däremot såldes i pizzasalladslådor och dylikt lite överallt på mässan. Ofta utan att vara ordentligt uppmärkta med en giftsymbol.

Såg förövrigt en 14-åring bära runt på 4 st nyinköpta skolopendrar av större modell. Vet att personen var 14 år då den personen försökt hämta ett djur hos en av mina kamrater utan att ha tagit med sin vårdnadshavare vilket personen ifråga lovat. Min kamrat lät inte 14-åring hämta något djur, men uppenbarligen är inte alla lika nogräknade.

 


264
125
Bildpunkt:

Kan det kanske vara så att det är bristande kunskap hos organisatorerna?

Kan vara värt att kontakta SHRs ledning eller om någon här har kontakt med vilka det nu är :)

Tycker absolut att det bör vara mer noga med märkning av giftiga djur och större kontroll av säljarna.

Tror inte det är alltför mycket begärt att märka upp potenta leddjur med dödskallar och ha krav på 18 år + erfarenhet vid försäljning.

Ju mer vi sopar framför egen dörr ju mindre är risken att det kommer komma tokiga lagförslag som skulle vara förödande för hobbyn.


9
0
Lividius:

Jag kan riktigt se aftonbladets rubrik efter att en minderårig person blivit stucken/biten, och det vore, som andra påpekat, riktigt illa för hobbyn.


97
93
knotan:

Vill bara säga att en del säljare naturligtvis är seriösa och sköter försäljningen av sina djur på ett oklanderligt sätt.


24
15
Lelle:

"Kan det kanske vara så att det är bristande kunskap hos organisatorerna?

Kan vara värt att kontakta SHRs ledning eller om någon här har kontakt med vilka det nu är :)"

 

Jag är övertygad om att kunskapen finns i SHR om dessa djur men tyvärr så går det ju inte att övervaka säljare som inte tar sitt ansvar innan de säljer djuren. Dock är jag säker på att majoriteten av säljare är ansvarsfulla vilket annonser påvisar där man anger regler för köp.
Det finns heller inga lagliga regler utan det är till sist upp till säljaren - och inte minst köparen - att sköta försäljningen på ansvarsfullt sätt.
 


76
16
Ergotamin:

Har inte läst något vad någon annan har skrivit i tråden men jag själv säljer inte en enda starkt potenta spindel till minderåtiga punkt slut.Men det är så jag gör känns inte rätt att sälja stakt potenta spindlar till minderåriga


62
134
StefanJr:

Vad gäller skorpioner inom familjen Buthidae är den enklaste/effektivaste regeln: 18+. Den är dessutom enklast att upprätthålla.

Vad gäller ansvar så är det primärt tudelat, säljare och köpare. Då köparen är ej myndig så har även föräldrarna ett ansvar. Och då det sker från bord på mässa; mässarrangör genom regler.

Avslutningsvis blir det en liten olustig stämning när säljare av en djurgrupp "misstänkliggörs offentligt". Försök undik sånt - det gynnar ingen av oss. Dessa "regler" är trots allt både individuella och helt frivilliga. Och att bryta mot andras "åsikter" är inget brott.

Det är i detta läge mer produktivt att stimulera till förbättrat beteende. Den stora gruppen som är intresserade av diverse leddjur är trots allt hängivna och ansvarsfulla djurägare.

 

Med Vänlig Hälsning/Uppmaning

 


97
93
knotan:

Min mening var inte att misstänkligöra en grupp av säljare. Ville dock inte hänga ut enskilda personer utan valde att försöka väcka en mer generell diskussion om problemet. Som tidigare sagt så uppträder de flesta säljare ansvarsfullt. Som Lelle säger kan man bland annat se det på annonser där säljaren kräver t ex 18 eller 20 års gräns, mm.


269
60
Jonas:

jag skulle nog dock inte enns sälja ett INTE potent djur till någon under 18 utan målsman... men det är jag för annars slutar dom kanske i ett dike eller liknande. bättre man har päronen med på dealen. vi alla har ju läst om ungdomar som köpt djur men när dom kommer hem får dom inte enns ha en reptil hemma och får lov att göra siv av med den.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild