Marknad för KP-morpher i Sverige?

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 5

63
4
Majvor:

Morpher som är svårare för uppfödaren att få fram kommer givetvis kosta mer än t.ex. normala som ploppar upp i varje kull såvida man inte bara använder dominanta gener. som köpare, om man har något intresse av arten och morpher bör kunna se värdet i de "finare" morpherna.

 

Som JimmyA säger, lägger man ner en stor summa pengar på ett djur är risken nog mindre att man missköter djuret pga den ekonomiska investering man gjort än om man fått en sköldpadda gratis (eller sommarkatter för den delen).

 

individer utan fjäll förkommer naturligt i det vilda, dessa individer klarar sig dock sällan utan det skydd fjällen ger. i fångenskap har dessa djur däremot samma möjligheten som individer med fjäll att leva ett prima liv då övriga funktioner inte påverkas. sen kan man tycka vad man vill om fjällösa eller hårlösa djur men mutationen är sällan farlig för djuret om det får rätt omvårdnad (som med alla andra djur).


593
551
Redfoot:

!individer utan fjäll förkommer naturligt i det vilda, dessa individer klarar sig dock sällan utan det skydd fjällen ger."

Exakt!! var för ska vi då låta dom leva vidare i fångenskap med "rätt vårdnad"  när det är en mutation som inte enl naturen ska få leva vidare med nturlig vårdnad. Antingen det nu gäller reptiler eller däggdjur.


63
4
Majvor:

hur många hundar skulle idag klara sig om vi släppte ut dem i skogen? 

Aveln ger möjligheter för individer som skulle ha det tufft i det vilda men gör att vi kan se mångfalden hos ormarna. i motsats till t.ex. hundavel som reducerar naturliga avvikelser för att nå upp till "rasstandard".

 

 


126
6
AjPaj:

Jag håller med Majvor på den punkten. Ormen är inte mindre orm för att den inte har fjäll, men vi kan göra den en gärning genom att låta den leva i ett ofarligt habitat istället för i ute i naturen där den sannorlikt kommer att dö pga sin mutation. 


34
4
N73r:

Det mesta som finns runt oss är skit egentligen.. Människans behov av att göra saker "bättre och finare" har tagit över allt, nu mera styrs allt av pengar..

Helt sjukt egentligen med en "Ras-standard" bara för att VI vill tävla och ställa ut våra hundar.

Ska man egentligen avla så ska man avla på den art man tycker om och inte efter färg. Saker och ting är menade så..

Ska man hård dra det så är att föda fram morfade ormar egentligen samma som att försöka få fram hybrider..

 

Nu gillar jag visserligen morfer och tycker dom är fina! Men det är inte menat så och människan kommer att göra så denna värld går under inte på grund av ormarna men på grund av sina begär.


593
551
Redfoot:

" men vi kan göra den en gärning genom att låta den leva i ett ofarligt habitat istället för i ute i naturen där den sannorlikt kommer att dö pga sin mutation. "

Exakt det är detta som jag menar, då är den ju inte avsedd för att leva vidare utan den gör det för att vissa människor tycker att det är häftigt, och genom att vi lindar in den i en speciell miljö för att den ska klara sig.


Medlem i DHF
1082
774
Westman:

kan ju ha fel   men känns ju som att dom ska ha fjäll annars hade väl dom inte haft det från början?

måste ju vara till för något??

som skydd m m

eftersom man börja dra in hundar kan vi ju gå lite längre.

Vi har 3 lager hud.

Om vi skulle börja avla lite så vi bara har 2 kanske 1  hur skulle de va?

hade det varit bättre utan fjäll i vissa områden eller miljöer så hade ju evolutionen tagit den vägen

och vi kanske bara 1 lager hud :)

 


593
551
Redfoot:

Håller med föregående talare till 100%


Administratör
Medlem i SHF, SmHF
2685
2491
anders:

Jag tycker inte riktigt det är ett argument att de inte skulle klara sig i det fria. Arterna vi har i fångenskap går ifrån de som finns i det vilda, varesig vi vill eller inte.

Det man snarare skulle fokusera på är hur bra djuret faktiskt mår. Många morpher är ju "enbart" färgen/teckningen på djuret som är annorlunda, och borde således inte göra någon jätteskillnad i trivsel hos djuret. När fjällen avlas bort, börjar det bli desto viktigare att se så att det inte medför några problem.

Fjällen har ju en skyddande funktion i det vilda, och utan detta blir djuret mera utsatt än andra. Något man kan spekulera i är hur vida det är en negativ mutation i fångenskap eller inte. Många saker som vi ser som bättre, är inte alltid det. En positiv egenskap skulle ju t.ex. kunna vara att djuret inte får problem med ömsningar. En negativ egenskap skulle kunna vara att de får en massa hudproblem om de inte kan skydda sig mot ljus och andra saker i deras miljö i terrariumet.

Dessvärre är väl dock personerna som avlar fram morpherna inte alltid jätteintresserade att kolla effekterna på deras framavlade morpher, utan är mest intresserade att få fram en häftig morph som går att sälja och det är där i min mening det faller.


1
0
Borin:

Som tidigare användera skrivit. När man disskuterar avel eller morpher av djur kan man inte ha med argument som "dom klarar sig inte i vilda".. 
Men för att hålla sig on topic. Marknaden i Sverige är begränsad då reptiler generellt är en smal hobby. 
Fast är helt övertygad om att det kommer börja växa snabbt när folk ser vilka vackra djur man kan få fram.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 5
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild