Latinska namn

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 4

36
15
Ola88:

Satt å tänkte på detta, att det är många som bara andvänder dom latiska namnen på djur både i forumet och köp och sälj, inget fel med det:) ,men om det finns såna som jag eller ny börjare som inte är så bra på dom så kanske man kunde skriva namnet som det heter i folkmun efter det latinska? tror det skulle hjälpa vädigt mycket när man vill lära sig det latinska namnen, bara en liten tanke jag hade om det hela.

Mvh Ola


1228
464
leedragon:

det finns  inte svenska namn till många av djuren, lättas är att googla fram en bild  på namnet


36
15
Ola88:

Nej det vet jag med men det blir ju lite tradigt ilängden om man läser 1 tråd 2 tråd med mera och dom nämner namen på latin,det blir ju lixsom läsa googla läsa googla  ja du ser ju själv ? men som sakt va bara en tanke:)


67
33
FinnW:

Sedan är det så att olika handlare har olika handelsnamn och då blir det ganska jobbigt att hålla reda på vilken som är vilken.


1228
464
leedragon:

ju men så är det,  den latinska namnet är den man använder för att  veta att vilken djur man pratar om, och det ska inte bli missförstånd, så  man lär sig de latinska namn efter ett tag och vill man vara säkert så googlar man :)


77
1
MrC:

Ja de var en bra fråga men så är dom flesta namnen vetenskapliga namn eller så väldigt få som är latin


114
16
AdamsReptiles:

Jag håller med Leedragon, det är bara att googla :)


1661
777
fluffis:

De vetenskapliga namnen är ibland döpta efter vetenskapsmän, och ibland är det latinska namn... Därför säger man vetenskapliga namn.

Ola88: Om intresset finns så är du inte nybörjare med vetenskapliga namn länge! Jag lovar :) Men jag håller absolut med dig, om det finns ett namn på svenska/populärnamn så varför inte skriva båda :)

Har du sett listan över arter här på terrariedjur.se? Den finns under information -> kända arter och där kan man söka om man vill.


953
1840
peter54:

Finns det ett svenskt namn, vilket det trots allt oftast gör, om än inte alltid, så skriver jag alltid ut det namnet först och därefter det vetenskapliga namnet inom parentes. Det vetenskapliga namnet ska också vara i kursiv stil om man ska vara korrekt. Släktnamnet skrivs med versal begynnelsebokstav, men artnamn och underartnamn ska skrivas med gemen begynnelsebokstav.

Att kalla vetenskapliga namn "latin" är inte korrekt eftersom det inte alltid är latin, utan ibland grekiska och/eller "latinifierade" egennamn, inte som släktnamn, men både som art och underart.

Det är väl en del lathet inblandat här tror jag, alltså att man av ren slöhet underlåter att skriva ut det ena eller det andra namnet. Kanske finns också en gnutta jakt på personliga PR-poäng inblandade någon gång ibland, dvs att någon kanske vill visa sig extra insatt genom att bara svänga sig med vetenskapliga namn trots att det finns svenska diton.

Av rent informationssyfte tycker jag att man kan skriva ut om svenskt namn saknas


1275
1724
Falk:

Många populärnamn är väldigt konstiga, tex Chiliensk fågelspindel. Finns ju flera fågelspindel arter från Chile likväl som rödknäade finns spridda både bland arter och länder.
Risken för missuppfattningar blir också mindre om man använder vetenskapliga namn då många arter kan ha flera olika populärnamn.

Logga in för att posta i forumet
Sida av 4
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild