Hjälp! Får ingen värme i terrariet

SÖK
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3

25
1
Ratko:
Jag har 2st majsormar i ett exoterra terrarie, jag har en mindre värmematta under grtottan och en vanlig ljusramp över. Terrariets tak är helt gjort av nån typ av nät, och det är där jag gissar på att all värme försvinner men frågar er då ni antaligen vet mer. Jag har även idag placerat in en till värmematta som är stor och tar upp halva terrariet. enligt min digitala thermometer visar den ca 23 grader, och det behöver vara runt 27-30 grader. Nån som har tips?

84
67
Nina_Fiji:
Va har du för mått på terrariet? Om du vill få upp temperaturen i terrariet sätt dit en värme lampa i stället. En värmematta värmer inte ett terrarium speciellt bra. 

25
1
Ratko:
Terrariet är 65x45x45cm har kollat på värmelampa men reptilbutiken där ja köpte allt säger att de inte är nödvändigt

84
67
Nina_Fiji:
Den storleken av värme matta du pratar om även om den tänker halva terrariumet ger inte mycket värme. Kanske värmer en liten grotta. Men du vill inte att dina ormar trycker i en grotta eller grever ner sig i substratet för att komma åt värmen. Jag tror absolut att du ska köpa en värme lampa. Köp en på 50 watt och koppla den till en dimmer. Så det inte blir för varmt. Helst att den har en termostat med dimmer funktion,  men dimmer funkar. 

74
79
c0rr1z:
Rekommenderar också en värmelampa istället, aldrig haft problem med värmen med dem. :) Brukar köpa "Intense basking spot" lampor.

25
1
Ratko:
Okej, för som du säger så gräver båda ormarna ner sig i princip hela tiden och ligger och gömmer sig i substratet vilket är mindre kul då man vill titta på dom

Medlem i SkHF
981
1103
NellyNiklas:

Klipper in svaret jag gav i den andra tråden så kan vi förutsätta här. 


Värmemattor är väldigt ineffektiva om du vill höja den omgivande temperaturen inuti ett större terrarie. De har sin nisch inom hobbyn men den är numer liten och snäv då det finns andra värmekällor som gör mer eller mindre samma sak dock många gånger bättre och mer effektivt. Många av dessa alternativen har redan nämnts tidigare.

Terrariet börjar bli för litet för en orm så du bör börja kolla runt efter större. (L80 reglementet kan härleda dig till lämpliga terrariestorlekar.)

Klargör vilka temperaturer du behöver uppnå på kalla sidan och varma sidan samt vilken temperatur som rekommenderas under värmelampan. Även temperaturer under natten kan vara av intresse. (Jag har svårt att tro att standard rumstemperatur ~20-22 C inte skulle räcka).

Beroende på terrariets storlek och framförallt höjd, så finns det olika lösningar på hur du bäst når de temperaturerna. 

Mvh
Niklas


Medlem i SkHF
981
1103
NellyNiklas:

Ratko skrev:

Okej tack men de ja inte förstr är varför alla säger att terrariet är för litet?
enligt minimemåttet för marklevande orm mellan ca 45-55cm är arean som krävs 0,06kvm och min area i mitt är 0,29kvm? så enligt den listan kan ja ha mitt tterrarie tills den blir ca 80-100 cm lång?

Sant. När jag personligen väljer terrarie till orm väljer jag att åtminstone en av sidorna är lika lång eller längre än ormens totallängd. Det gynnar djuret i längden ett kunna sträcka ut lungorna till max. Den aspekten framgår inte i L80, så jag förstår förvirringen.


25
1
Ratko:
NellyNiklas skrev:

 

Sant. När jag personligen väljer terrarie till orm väljer jag att åtminstone en av sidorna är lika lång eller längre än ormens totallängd. Det gynnar djuret i längden ett kunna sträcka ut lungorna till max. Den aspekten framgår inte i L80, så jag förstår förvirringen.


Okej tack för svaret, jag har ett till "problem" båda mina ormar gräver ner sig i substratet? Kan det hänga ihop med att det är för kallt inne i terrariet? Har googlat lite och de står att juveniler gillar att gräva ner sig och gömma sig, men vet inte om de hör ihop med att det är för kallt eventuellt för lite att gömma sig bakom och under, vad tror du?

5102
3878
Tropfrog:
Om det är för kallt i terrariet är det naturligt att djuren letar sig till de varmaste ställena. Om man har värmematta så är det förstås så långt ner i substratet som möjligt som är varmast.

Mvh
Magnus 
Logga in för att posta i forumet
Sida av 3
Redigera inlägg
Kom ihåg att följa terrariedjur.se's regler när du postar i forumet.
Infoga youtubeklipp
Klistra in adressen till youtube-klippet nedan: (exempel: http://www.youtube.com/watch?v=VaOjDr6H0fI)

Laddar upp och infogar bild