Skötsel Gulbukad vattensköldpadda

Gulbukad vattensköldpadda

Trachemys scripta scripta
Vetenskapligt namn: Trachemys scripta scripta
Svenskt namn: Gulbukad vattensköldpadda
Familj: Emydidae
Släkte: Trachemys
Livslängd: ca 40år
Ursprung: Sydöstra USA
Fullvuxen storlek: Hanar ca 20cm. Honor ca 30cm.
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Halvakvatisk
Denna art är numera inte tillåten att köpa/sälja/skänka inom EU då den räknas som en invasiv art.

Allmänt

Den gulbukade vattensköldpaddan (Trachemys s. scripta) har sitt ursprung från Sydöstra USA och är en väldigt vanlig vattensköldpadda i svensk djurhandel. Den gulbukade vattensköldpaddan är liksom den rödörade en underart till Trachemys scripta. Vilket betyder att gulbukade och rödörade vattensköldpaddor kan få avkommor tillsammans.

Utseende och beteende


Ovansidan på en gulbukad vattensköldpadda är vanligtvis mönstrad i bruna och svarta nyanser och ofta med gult inslag. Som namnet påpekar så är undersidan eller buken på sköldpaddan oftast gul med gröna fläckar längs med sidorna. Vuxna hanar brukar bli mörkare med åren. Sköldpaddans skin är olivgrönt fullt med fläckar av gult från dess nacke och neråt. Den är huvudsakligen dagaktiv och letar oftast föda på morgonen och spenderar resten av dagen till att ligga och sola eller simma omkring. På natten sover den vanligtvis längst nere på botten eller vid ytan nära någon växt eller något annat som gör att den känner sig trygg.

Terrarium

Vattensköldpaddor lever en stor del av sitt liv i vatten, precis som namnet antyder, men det är mycket viktigt att sköldpaddan har möjlighet att vara på land flera timmar per dag. På land ligger de och solar och samtidigt får de den nödvändiga UV-strålning som den behöver. Detta löser man genom att bygga en landdel i akvariet där man placerad värmelampa och UVbelysning. Landdelen kan vara en sten, eller en grotta. En grotta är att föredra, eftersom sköldpaddan då även får ett gömställe under vattnet.

OBS! Kontrollera noga att sköldpaddan inte riskerar att fastna i grottan. Om detta händer kommer den att drunkna.

Utomhus

På sommaren kan man ta ut sköldpaddan, så att de får dra nytta av den riktiga solen. Tänk para på att passa så att den inte springer bort. Det bästa är att bygga en hage som sköldpaddan kan vistas ute i. Tänk bara på att lägga ett nät över hagen, så att sköldpaddan inte klättrar ut, eller andra djur kan ta sig in.

Föda

Den Gulbukade vattensköldpaddan är allätare och tar det mesta med god aptit. Lämpligt foder är alla sorters salladsväxter, typ Romansallad, Friseesallad etc. Man kan även ge frystorkat eller färskt foder , typ Gammarusräkor och Syrsor. Små bitar av färsk fisk brukar också slinka ner, men tänk på att fisk förorenar vattnet så denna måltid kanske ska intas i ett separat akvarium.

Det finns även bra torrfoder för vattensköldpaddor. Viktigt att tänka på är att inte ge för mycket. Allt som inte äts upp måste tas bort, för att förhindra att vattnet blir dåligt.

Könsbestämning

Hanens svans är längre än honans. Hanen har långa klor på framfötterna. Honan blir större än hanen.

Skötselråd skrivet av: Stefan Sandinge
Senast uppdaterad: 2012-07-13 17:31
Skötselrådet har visats: 28599 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 74 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till