Skötsel Reeves kärrsköldpadda

Reeves kärrsköldpadda

Mauremys reevesii
Vetenskapligt namn: Mauremys reevesii
Svenskt namn: Reeves kärrsköldpadda
Familj: Geoemydidae
Släkte: Chinemys
Livslängd: ~20-30år
Ursprung: Asien
Fullvuxen storlek: Hanar ca 12cm och honor mellan 18-25 cm
Föda: Allätare
Aktiv: Dagaktiv
Miljötyp: Vattenlevande

Allmänt

Reeves kärrsköldpaddor är en av de vanligaste vattensköldpaddorna inom svensk handel.
Denna art blir inte så stor, oftast blir hanarna runt 12 cm och honorna mellan 18-25 cm, men detta varierar beroende på vilken del av asien som sköldpaddan härstammar från.

Utseende och beteende


Reeves kärrsköldpadda är en mindre vattensköldpaddsart. Skalet varierar från ljusbrunt till svart med ljusa konturer och även buken varierar mellan brunt och svart med ljusa konturer runt varje ”block”. Hudfärgen är grå eller olivgrön med gula ränder på hals och huvud. Ögonen har en gul iris.

Det är ganska vanligt att hanens ränder och färg mörknar och blir helt svart med åldern med start vid 5-9 årsåldern och beror på melanism. Även irisen blir helt svart.


Reeves kärrsköldpaddan är inte känd för att vara bra simmare. I ung ålder tillbringar de större delen av sin tid i vattnet medan de i äldre dagar spendera mer tid uppe på land i värmen.

Sköldpaddan är nyfiken av sig, plantor och sant i akvariet gör att den blir mer aktiv.

Akvarium/Terrarium


Det är mycket att tänka på när man inreder akvariet till sin Reevessköldpadda. Sköldpaddan behöver ett lagom stort akvarium för att kunna simma och samtidigt ha en landdel att vara på. Standarduppdelningen är ? land och ? vatten. Även om sköldpaddorna oftast är runt 5 cm när de säljs måste man tänka på att de kommer att växa och kräva ett större akvarium. Vattennivån ska vara så pass djup att sköldpaddan kan vända sig utan problem, men unga djurbör ha många stenar och grenas att stå på så att de kan ha huvudet över vattenytan. Det minskar risken för drunkning.

Vattnet ska vara runt 22-28 °C. Man behöver ett filter, både innerfiler och ytterfilter fungerar bra men det ska helst vara ett ytterfilter.
Eftersom sköldpaddor smutsar ner mycket behöver man kraftfulla filter. Den generella regeln är att ha 50% mer pumpstyrka än vattenmängden kräver. Dvs ett 150-litersfilter för 100 liter vatten och så vidare.


Har man ett ytterfilter tillförs det ingen värme till vattnet den vägen och man kan komma att behöva en doppvärmare. Man brukar säga 1W /liter men har jag ser inget negativt med att ha 150W på doppvärmaren om vattenmängden är 100L. Belysningen över vattendelen behöver inte nödvändigtvis vara en UV-lampa då sköldpaddan solar på landdelen.

Vattenbyten ska ske en gång i veckan, ? av vattenmängden.

Landdelen i akvariumet kan bestå av stora stenar, en stor rot eller sand-jordblandning. Äger man en hona ska man helst ha sand för att honan ska kunna lägga ägg, vilket de kan göra även om de inte har en hane i närheten.

Landområdet är sköldpaddans solplats och ska därför belysas med en UV- lampa. UV-lampan är viktig för sköldpaddans D-vitaminbildning, och alstrar dessutom värme som torkar upp sköldpaddan. Belysningen ska vara på i 10-12 timmar/dag.

Föda

En vuxen Reeves kärrsköldpadda är en allätare och äter gärna växter och grönsaker medan de yngre äter mer animalisk föda. I zoobutiker kan man få tag i pellets och andra varianter till sköldpaddor. Det bästa är att försöka kombinera eller mixa födan så att sköldpaddan får en bra kost och de vitaminer och mineraler den behöver. Reeves kärrsköldpaddan kan bara äta i vatten och därför ska man bara mata sköldpaddan i vatten. Det är lätt hänt att akvariet blir smutsigt ganska fort på grund av detta och ett tips är att lägga sköldpaddan i en annan box fylld med vatten och mata den där. Genom att göra detta kan man se hur mycket sköldpaddan äter och vad som blir över. Sköldpaddan behöver även kalktillskott för att hålla sig frisk och ha en frisk sköld. Detta kan ges i form av kalkstenar som läggs i akvariet. Självklart kan sköldpaddan även få kalk genom att äta annat, så som småfiskar, räkor osv.

Könsbestämning

Könen kan bestämmas genom att kolla på svansens längd. Hanar har längre svans än honor. Unga Reeves kärrsköldpaddor har gul iris och gult mönster, skalet är brunt. Hanarnas irisar mörknar vid 6-9 år precis som mönstret och skalet. Honors irisar förblir gula.

Avel

Har man en hona bör landområdet bestå av sand och jordblandning eftersom honor kan lägga obefruktade ägg. Har man inget landområde där honan kan gräva och lägga ägg kan honan dö av värpnöd.

Sköldpaddorna blir könsmogna vid 7-9 års ålder. Hanarna känner igen honans doft i vatten och under uppvaktningen simmar hanen runt honan. När honan är redo att lägga sina ägg gräver hon ett ungefär 15 cm djup hål och lägger mellan 4-6 ägg. Äggen kläcks efter ungefär 90 dagar. Temperaturen för äggen ska vara lite högre än vanligt, runt 28-30 grader C.

Skötselråd skrivet av: Wendy Echeverria
Senast uppdaterad: 2013-03-04 21:27
Skötselrådet har visats: 35794 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 117 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till