Skötsel Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata

Poecilotheria ornata
Vetenskapligt namn: Poecilotheria ornata
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Poecilotheria
Livslängd: 10-15 år
Ursprung: Sri Lanka
Fullvuxen storlek: 20-25 cm
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

Poecilotheria ornata är en stor, trädlevande spindel som kommer från Sri Lanka.
Släktet Poecilotheria räknas som ett av de mer potenta släktena inom Theraphosidae (Fågelspindlar), så dessa spindlar bör hanteras med stor respekt och försiktighet. Arten kan vara rätt defensiv och de är väldigt snabba, vilket gör att de inte lämpar sig för nybörjare. Det är en snabbväxande art som når könsmognad efter cirka 2 år.
På engelska kallas spindeln för "Fringed ornamental".
Arten beskrevs först av Reginald Innes Pocock år 1899.

Utseende och beteende

Den kan bli väldigt stor, upp till 25 cm i benspann. Arten har lite olika färgskiftningar, såsom blåaktigt, lila, även inslag av många mer färger men är i vanliga fall olivgröna med lite svart och vitt/grått. Även denna art har zick-zack mönster på abdomen. De kan leva kommunalt med artfränder, men bör hållas åtskilda. De väver rätt mycket när de väl bosatt sig.

Arten sprätter ej hår.

Terrarium


(Foto: Robin Hillberg)

Ett terrarium med måtten 20x30x40 eller 30x30x40 cm räcker. Som inredning kan man ha en eller ett flera växter samt barkbitar eller ett rör av korkbark.
Växter är bra då de hjälper till att hålla luftfuktigheten uppe.

Luftfuktigheten för denna art är viktig, särskilt vid öms. Att spraya i terrariet två gånger per dag (morgon och kväll) brukar räcka. Luftfuktigheten bör ligga på runt 70% och temperaturen på 25-28 grader.

Denna art väver en nätgång mellan grenar och växter. Det kan därför vara bra att inreda med detta i åtanke och använda grenar och växter som underlättar för detta, exemepvis trollhassel.

Till bottensubstrat finns det flera alternativ men torv och andra material som kan hålla lite fukt kan vara bra då det hjälper till med luftfuktigheten samtidigt som eventuella levande växter har något att fästa rötterna i.

Föda

Poecilotheria ornata är en väldigt matglad spindel och äter det mesta du ger den så som kackerlackor och zophobas. Som i vanlig ordning ska man inte mata direkt efter öms eftersom spindeln är mjuk och skör en tid efter ömsning vilket gör att tänderna kan ta skada. Till små slings kan man klippa små bitar av t.ex. en kackerlacka eller mjölmask och lägga in i burken då de även äter död föda.

Ömsning

En tid före ömsning kan spindeln matvägra och spindeln söker då oftast skydd i sin bohåla där den förseglar ingången. Man kan då hålla lite extra fuktigt i terrariet. Under själva ömsningen ligger spindeln på rygg och pressar av sig det gamla exoskelettet (exuvium). Var noga med att plocka bort all levande mat som kan finnas kvar i terrariet vid öms eftersom en del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter öms.

Avel


(Foto: Robin Hillberg)

Denna art är inte jättelätt att avla på men det skiljer sig från individ till individ. När man parar Poecilotheria ornata kan man göra på flera sätt. Man kan dels sätta två terrarium med öppningarna mot varandra, så de får introducera sig själva när de vill, man kan även direkt lägga in hanen hos honan, i en mindre burk i någon dag för att sedan släppa ut honom. Man kan även släppa in hanen direkt och låta hanen gå därinne en vecka eller två, men precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man börjar.
Vid lyckad parning är honan mer gömd, kan stänga in sig i sin håla och är där inne rätt mycket. Honan gör en äggsäck inom några månader. En äggsäck innehåller 50-150 ungar.

Skötselråd skrivet av: Robin Hillberg
Senast uppdaterad: 2015-02-06 09:58
Skötselrådet har visats: 5670 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 45 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till