Skötsel Poecilotheria metallica

Poecilotheria metallica

Poecilotheria metallica
Vetenskapligt namn: Poecilotheria metallica
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Poecilotheria
Livslängd: Hanar 2-4 år, Honor 10-15 år
Ursprung: Östra Indien
Fullvuxen storlek: 15-20 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Trädlevande

Allmänt

Släktet Poecilotheria räknas som ett av de mer potenta släktena inom Theraphosidae (Fågelspindlar), så dessa spindlar bör hanteras med respekt och försiktighet.
Arten är dessutom otroligt snabb vilket gör att tillsammans med dess potenta gift inte lämpar sig som någon nybörjarspindel.

Detta är en ”Old World” spindel, dvs den kommer från Asien, så den sparkar inte brännhår.
Det är en snabbväxande art som kan nå könsmognad efter redan 18 månader.
Arten beskrevs först av Reginald Innes Pocock 1899.

Artens namn

På engelska har spindeln populärnamnet "Gooty Sapphire Ornamental".
På engelska förkortar man ofta Poecilotheria till Pokie.
Namnet uttalas Poecilotheria (pee-suh-luh-THI-ree-uh) metallica (meh-TAA-luh-kuh) och ”Poecilo” kommer ifrån det grekiska ordet ποικῐ́λος (poikĭ́los) som betyder färgad. “Theria” kommer även det ifrån grekiskan och betyder best/vilddjur.
Order “metallica” är latin och betyder metallisk.
Namnet betyder helt enkelt “Färgat vilddjur av metallisk färg”.

Utseende och beteende

P.metallica har ett vitt ”zick-zack” mönster längst med mitten hela ovansidan av kroppen. Den omges av en mörkare blå/svart färg. Något som gör denna art väldigt speciell och populär är de otroligt starka blåa färgerna med små gula och vita inslag på dess ben.

Det är en trädlevande art som framförallt är aktiv på nätterna. På dagarna gillar de att sitta gömda i sina hålor som finns uppe i träden. Poecilotheria metallica går att hålla kollektivt, men det är rekommenderat att hålla dem en och en.

Terrarium


Foto: Johan Källström

Åt en vuxen spindel ska man ha ett terrarium som är minst 20b*20d*40h. Det är viktigare att terrariet är högt än vad det är brett eller djupt.
Till skillnad från många marklevande spindlar är inte djupet på bottensubstratet så viktig då denna art inte kommer att gräva. Däremot är det bra att ha några centimetrar bottensubstrat för att kunna få en jämnare luftfuktigheten i terrariet. Som bottensubstrat fungerar det bra att köra en blandning av kokosmull och vitmossa (t.ex. Exo Terra Forest Moss).
Som gömställe för spindeln är ett korkbarksrör att föredra. Se till att ställa det på höjden i terrariet.
Levande växter är även det något man kan ha i terrariet för att hjälpa till att hålla en bra luftfuktighet.
En vattenskål bör alltid finnas tillgänglig för spindeln.

Temperatur och luftfuktighet

Luftfuktigheten bör ligga på runt 60-80% och temperaturen på 25-28 grader. Vid öms ska man se till att luftfuktigheten inte är för låg utan man kan under denna period spraya extra.

Föda

Poecilotheria metallica äter det mesta i insektsväg som erbjuds. Dubiakackerlackor, ryska kackerlackor, syrsor, gräshoppor och zophobas är några exempel på vad som fungerar utan problem.
När spindlarna är små kan det vara svårt att hitta tillräckligt små foderinsekter. Det man kan göra då är att man delar en insekt på mitten och erbjuder istället, eftersom när spindlarna är små är de även asätare, dvs äter döda byten.

Hos spindeln kan man även ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur som hjälper till att äta upp alla eventuella rester som spindeln skulle lämna efter sig.

Ömsning

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.

När det sedan är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg på, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet.
Det är under denna period som det kan vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.
Var noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet under tiden spindeln ömsar. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter öms.

Könsbestämning

För att könsbestämma dessa spindlar kan man följa denna guide: https://www.terrariedjur.se/articles/46

Avel

När man parar Poecilotheria metallica kan man göra på flera sätt.
Man kan antingen sätta två terrarium med öppningarna mot varandra, så de får introducera sig själva när de vill.
Det går även direkt lägga in hanen hos honan, i en mindre burk i någon dag för att sedan släppa ut honom.
Ett tredje alternativ är att släppa in hanen direkt och låta hanen gå därinne i en vecka eller två.

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man börjar, annars finns det risk att honan äter upp hanen.
Vid lyckad parning är honan mer tillbakadragen och kan stänga in sig i sin håla och är där inne rätt mycket. Honan gör en äggsäck inom några månader. En äggsäck innehåller 50-150 ungar.

Skötselråd skrivet av: Johan Källström
Senast uppdaterad: 2018-07-15 00:42
Skötselrådet har visats: 7475 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 147 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till