Skötsel Kejsarskorpion

Kejsarskorpion

Pandinus imperator
Vetenskapligt namn: Pandinus imperator
Svenskt namn: Kejsarskorpion
Familj: Scorpionidae
Släkte: Pandinus
Livslängd: Runt 8-12 år
Ursprung: Västafrika
Fullvuxen storlek: Runt 20 cm (inklusive svans)
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Tropisk regnskog

Allmänt

Det finns två olika typer av Pandinus imperator, där den ena återfinns på savannen och den andra i regnskogen. Skillnaden är att den i savannen blir betydligt mindre.
Det är väldigt många som tror vid första ögonkast att skorpioner är insekter, men detta är inte fallet. Skorpioner tillhör klassen spindeldjur (Arachnida) och är nära besläktade med spindlar. Det finns ungefär 1000 arter av skorpioner och kejsarskorpionen är en av de större arterna. Kejsarskorpionen är den populäraste skorpionen som erbjuds i de lokala djuraffärerna i Sverige. Det vetenskapliga namnet Pandinus imperator kommer ifrån latin där Pandinus betyder kurvad eller böjd och imperator betyder Kejsare. Kejsarskorpionen är en lättskött art lämplig för nybörjare.

Utseende och beteende


Kejsarskorpioner brukar vanligtvis bli runt 20 cm.
Denna västafrikanska skorpion väger mest av alla skorpioner i terrariehobbyn.
Kejsarskorpionen är marklevande, men om den får möjlighet att klättra gör den gärna det. Den vill gärna gräva ner sig och därför bör den erbjudas ett tjockt lager bottenmaterial. Ibland kan de vara nergrävda i flera dagar. Denna art kan man hålla flera tillsammans av och de brukar inte bry sig om varandra, om det inte gäller parning eller strid. Det händer ibland att någon är kannibal, men det sker mycket sällan. Oftast händer det om de inte har fått mat på ett tag. Arten är nattaktiv och syns inte så mycket på dagen. Kejsarskorpionen brukar vara blanksvart, men färgen kan ändras till brun eller grön. Deras klor har känselhår och skalet brukar ha en grovporig yta.

Gift och hantering

Man bör tänka på att kejsarskorpionen faktiskt är giftig. Giftet är som regel relativt ofarligt så länge man inte är allergisk. Det kan jämföras med ett getingstick och ger smärta och lite svullnad runt sticket. Kejsarskorpionen brukar annars försvara sig med klorna.
Man bör inte hantera skorpionen med händerna, eftersom man inte alltid vet hur känslig man kan vara mot giftet. Kejsarskorpioner brukar dock sällan vara aggressiva, men det är dumt att ta risken. Hantering av skorpionen ska hållas till ett minimum. Både för din egen och djurets skull. Den trivs bäst i sitt varma och fuktiga terrarium.
Om du måste lyfta skorpionen så gör det med en tång, men var försiktig, så inget händer med skorpionen. Det finns alltid personer som tar upp skorpioner med händerna, de flesta har gjort det tidigare och har förhoppningsvis erfarenhet, så var mycket försiktig i början! Om du är allergisk mot getingar, avråder jag dig från att skaffa kejsarskorpion eller någon skorpion över huvud taget, ta inga risker.

Terrarium

Ett 30 x 30 x 30 terrarium räcker till en individ och därefter räknar man upp terrariestorlek efter antalet skorpioner och lägger till 20cm på terrariets bredd per individ. Man bör ha minst 30 cm höjd. I terrariet måste det finnas mjukt bottenmaterial, exempelvis sand blandad med torv. Det får gärna vara 10-15 cm djupt så att skorpionen kan gräva ner sig. Luftfuktigheten ska var på 70-80 % RH. Skorpionen får inte torka ut och därför behöver den ha såpass hög luftfuktighet. I terrariet ska det finnas en vattenskål den kan dricka ur. Denna skorpionart är en av få som dricker ur vattenskål. Temperaturen ska vara på 25-30°C och därför behöver man ingen värmematta. Om man har ett kallt rum, behöver man en värmematta. Värmemattan får bara täcka en liten del av bottenytan, så att skorpionen kan välja mellan den varma och den kalla sidan. Enligt vissa lever den kortare tid om den hålls i den övre delen av den rekommenderade temperaturvariationen, men brukar då vara mycket aktivare istället. Skorpionen ska ha minst ett gömställe, gärna fler.

Det är mycket viktigt med många gömställen om man har flera skorpioner i samma terrarium. Annars kan det bli allvarliga skador. UV-ljus är inte nödvändigt. Oftast gömmer de sig från ljuset i sitt gömställe och lurar istället, för de gillar verkligen inte ljus. Undvik direkt solljus.

Föda

Kejsarskorpion äter oftast insekter som syrsor, kackerlackor, gräshoppor, mjölmask och zophobas. Variera så mycket du kan. Tänk på att mjölmask och zohopas innehåller mycket fett, så ge inte för ofta. Kejsarskorpioner brukar oftast ligga i bakhåll och vänta på att bytet ska komma, men om den är hungrig brukar den jaga aktivt genom att smyga omkring med klorna öppna och gadden redo till stick. Kejsarskorpionen brukar inte använda sin gadd, utan istället använda sina starka klor. Gadden används mest för försvar om den inte kan skydda sig med klorna. Skorpionen äter på ett komplicerat och tidskrävande sätt. Den kan hålla på i timmar och det brukar inte vara något kvar efter måltiden. Allt brukar hamna i magen. Ibland kan den matvägra i veckor, men det är inget att vara rädd för. Efter ett tag brukar den äta igen. Om den inte äter, kan det bero på ömsning eller att den helt enkelt inte är hungrig.

Könsbestämning

Hanar brukar oftast vara mindre och smalare och brukar ha större så kallade pektiner (kamliknande utväxter bakom det fjärde benparet) än honor.

Annars brukar det vara svårt att skilja könen åt om man inte har något att jämföra med.

Avel

Innan man börjar avla så måste man veta att könen är korrekta.
Kejsarskorpionen är levandefödare och kan producera flera kullar. Honorna kan också lagra sperma till flera kullar.

Honan matar ungarna uppemot 400 dagar och ungarna bärs på ryggen. Det brukar bli runt 10-30 ungar (20 relativt stora ungar) i varje kull.

Klorna och gadden är inte helt utvecklade på de små skorpionerna. Det äter ingenting först, de brukar leva på gulsäcken som de har kvar i några dagar. Ungar som har ramlat av dör fort. Honan beskyddar ungarna fram till den första ömsningen som äger rum efter 2-3 veckor och då lämnar de honans rygg. Då kallas de nymfer och de får fortfarande mat av honan. Ömsningen brukar gå felfritt om de har ungefär 27 grader och hög luftfuktighet. Vid störningar vid ömsningen kan det bli så illa till att de dör. Efter ömsningen är ungarna mjuka och kan bli mat åt andra arter av skorpioner, men kejsarskorpioner beskyddar sina ungar mot andra.

Skötselråd skrivet av: Jacob Larsson
Senast uppdaterad: 2014-03-06 09:18
Skötselrådet har visats: 22902 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 46 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till