Skötsel Nhandu coloratovillosus

Nhandu coloratovillosus

Nhandu coloratovillosus
Vetenskapligt namn: Nhandu coloratovillosus
Svenskt namn: -
Familj: Theraphosidae (Fågelspindlar)
Släkte: Nhandu
Livslängd: Hanar 3-5 år, Honor 13-17 år
Ursprung: Brasilien
Fullvuxen storlek: 7-9cm i kroppslängd, 15-18 cm i benspann
Föda: Insekter
Aktiv: Nattaktiv
Miljötyp: Marklevande, i hålor

Allmänt

Nhandu coloratovillosus är en marklevande fågelspindel från Brasiliens regnskog. Detta är en ”New World” spindel, dvs. den kommer från Amerika. Likt andra "New World"-fågelspindlar så sparkar den brännhår.
Det är en relativt snabbväxande art som kan nå könsmognad redan efter 2 år.
Arten beskrevs först av den tyska arachnologen Günter Schmidt år 1998.

På engelska har spindeln populärnamnet "Brazilian Black and White".
Namnet uttalas Nhandu (NAHN-doo) coloratovillosus (kuh-luh-RA-to-vil-uh-suhs).
Order “coloratovillosus” kommer från latinets ord colorato (färgad) och villo (lite/ungefär) och sus (gris).
Namnet betyder helt enkelt “Lite grisfärgad”.

Utseende och beteende

Nhandu coloratovillosus är ganska lik Acanthoscurria ceniculata i utseende. Nhandu coloratovillosus har en svart/brun grundfärg med röda hår på hela abdomen. Även dess carapace har samma färg, men längst ut där benen fäster mot kroppen är den vitfärgad. Benen är liksom kroppen även svart/brun, men varje knäled är färgad vit.

Chelicerae, där huggtänderna sitter, är även de vitfärgade.
Det är en marklevande art som framförallt är aktiv under nätterna. På dagarna gillar de att sitta gömda i sina hålor som den grävt på marken.
Den anses inte vara en aggressiv art, och lämpar sig därför ganska bra för nybörjare inom spindelhobbyn. Den kan dock vara riktigt defensiv och därmed sparka en hel del brännhår när den känner sig hotad, eller så tar den till flykt och gömmer sig i sin håla om den har möjlighet.

Terrarium

Åt en vuxen spindel ska man ha ett terrarium som är minst 30b*30d*30h. Som bottensubstrat fungerar det bra att köra en blandning av kokosmull och vitmossa (t.ex. Exo Terra Forest Moss). Det bör vara ganska djupt med bottensubstrat, cirka 10 cm som är lite lätt fuktat.

Som gömställe för spindeln är en korkbarksbit eller en rot att föredra.
Levande växter är även det något man kan ha i terrariet för att hjälpa till att hålla en bra luftfuktighet.
En vattenskål bör alltid finnas tillgänglig för spindeln.

Temperatur och luftfuktighet

Luftfuktigheten bör ligga på runt 70-80% och temperaturen på 25-28 grader. Vid öms ska man se till att luftfuktigheten inte är för låg för att spindeln ska kunna ömsa utan problem. Under denna perioden kan man därför fukta lite extra.

Föda

Nhandu coloratovillosus äter det mesta i insektsväg som erbjuds. Dubiakackerlackor, Shelfordella lateralis (kackerlackor), syrsor, gräshoppor och zophobas är några exempel på vad som fungerar utan problem.

När spindlarna är små kan det vara svårt att hitta tillräckligt små foderinsekter. Det man kan göra då är att man delar en insekt på mitten och erbjuder istället, eftersom när spindlarna är små är de även asätare, dvs äter döda byten.

Hos spindeln kan man även ha “städare”, t.ex. hoppstjärtar och andra mindre djur som hjälper till att äta upp alla eventuella rester som spindeln skulle lämna efter sig.

Ömsning

Innan en spindel börjar ömsa går de in i en fas som på engelska kallas ”pre-molt”. Det är då inte speciellt ovanligt att de börjar matvägra. Under denna period brukar de ofta gömma sig i sina hålor.

När det är dags för själva ömsningen gör de en ”säng” av spindelväv som de sedan lägger sig på rygg i, för att sedan sparka av sig det gamla exoskelettet.

Det är framförallt under denna period som det kan vara bra att hålla lite högre luftfuktighet i terrariet då det förenklar processen för spindeln.

Under denna perioden bör man även var noga med att plocka bort all levande föda som kan finnas kvar i terrariet. En del insekter kan skada spindeln då den är mycket sårbar under och en kort tid efter öms.

Könsbestämning

För att könsbestämma dessa spindlar kan man följa denna guide:
https://www.terrariedjur.se/articles/46

Avel

Precis som med alla andra spindlar så måste man vara noga med att mata honan ordentligt innan man börjar, annars finns det risk att honan äter upp hanen. En annan viktig sak är att honan måste vara nyömsad.

Ett bra sätt att börja med är att sätta hanen i en egen liten burk som man placerar in i honans terrarium. Låt hanen sitta där i cirka 24 timmar för att se om honan visar något intresse för honom, samt om hanen börjar trumma.

Om de båda visar intresse för varandra så kan man öppna hanens burk och släppa in honom till honan. Se till att hanen har chans att fly efter parning för att se till att honan inte äter upp honom.

När parning skett så separera man dem och låter hanen gå i sitt egna terrarium igen. Efter att han har gjort ett nytt spermanät kan man återupprepa processen.

Efter en lyckad parning kan det dröja 2-6 månader innan honan lägger en äggsäck. Tiden beror på hur pass varmt det är i terrariet samt hur honans tillgång till föda är. Efter att honan lagt en äggsäck så kan man plocka ut den efter dryga 30 dagar och lägga den i en inkubator. Cirka 30 dagar efter att äggsäcken har lagts kommer äggen inuti ha utvecklats till ”eggs with legs”. Efter ca 70 dagar kommer de ha utvecklats till nymfer.

En äggsäck innehåller vanligtvis 200-400 ungar, men det finns fall med ända upp till 1000 ungar.

Skötselråd skrivet av: Johan Källström
Senast uppdaterad: 2019-02-23 19:15
Skötselrådet har visats: 2690 gånger

Vilka har denna art?

Det finns 41 medlemmar som äger denna art.
Logga in för att se vilka.

Skicka in skötselråd

Har du ett skötselråd du skrivit som du vill publicera på terrariedjur.se? Kontakta anders alternativt maila skötselrådet till